İnternet Dünyası

Google I/O Etkinliğinde Öne Çıkanlar

Google‘ın San Francisco’da gerçekleştirdiği I/O etkinliğinde pek çok yenilik tanıtıldı. Etkinlik rakamların açıklanmasıyla başladı. Bu rakamları açıklayacak olursak;

  • Google, aylık 1 milyardan fazla aktif kullanıcıya erişti.
  • YouTube’da her gün 1 milyar saatten fazla video izleniyor.
  • Google Haritalar, her gün 1 milyar kilometreden fazla yol katediyor.
  • Google Drive, aylık 800 milyon aktif kullanıcıya erişti ve her gün 3 milyardan fazla dosya yüklenmesine sahip.
  • Google Fotoğraflar, aylık aktif 500 milyon kullanıcı sayısına ulaştı ve her gün 1,2 milyardan fazla fotoğraf yüklemesi alıyor.

Bu rakamlar gösteriyor ki Google artık dev bir şirket haline geldi.

Google I/O Etkinliğinde Öne Çıkan Başlıklar

Düşük Bütçeli Telefonlar İçin Yeni Bir Android Sürümü: Android Go

Google, düşük bütçeli cihazlar için yeni bir Android sürümü oluşturdu: Android Go. Google’ın Android One stratejisine benzeyen program, bütçeye uygun bir Android platformu oluşturmaya çalışıyor. Android Go, 512 MB’lık bir bellekle çalışabilen, sistem UI’sı ve çekirdeği olan, daha az bellekli telefonlar için Android sürümünü kurmaya odaklanacak. Uygulamalar, bu uygulamaları vurgulayan pazarlar için tasarlanmış bir Play Store sürümüyle düşük bant genişliği ve bellek için optimize edilecektir. Google, geliştiricilerin bu yeni optimize edilmiş uygulamaları yaratmalarına yardımcı olmak için “Billions for Building” adlı yeni bir programı da başlatıyor.

1GB’dan daha az RAM’lı Android cihazlar, Android O‘dan başlayarak Android Go’yu otomatik olarak alacaktır. Google, gelecekteki tüm Android sürümleri için Android Go’nun değişik bir biçimini yayınlamayı taahhüt ediyor. Google, Android One’ı ilk ilan ettiğinde dünyada değişen bir başarı olacağını söylemişti ancak öyle olmadı. Android Go ise şirket için önemli bir alan olabilir.

Google, Android ve iOS’a Akıllı Yanıtlama Özelliği Getiriyor

Google, bugünkü I/O etkinliğinde e-posta içeriğine ve yazı tarzına dayalı otomatik yanıtlar oluşturan “Akıllı Yanıt” özelliğinin Android ve iOS’a geldiğini açıkladı. Akıllı Yanıtlama, ilk önce Google’ın Gmail yan ürünü, Gelen Kutusu ve en yeni sohbet uygulaması Allo için başlatıldı. Basit birkaç sözcük yanıtına ihtiyacınız olduğu müddetçe, oldukça iyi çalışıyor. Araç, “teşekkürler!” veya “Teşekkürler” yazmaya eğilimli olup olmadığınızı öğrenmek için yazı stilinizi öğreniyor.

Akıllı Yanıt, e-postalarınızın alt kısmında seçim yapabileceğiniz üç seçeneği gösterir. Birini seçtikten sonra, hemen gönderebilir veya beğeninize göre değiştirebilirsiniz. Özellik, öncelikle İngilizce konuşanlar için Android ve iOS‘ta tüm dünyaya yayılıyor. Önümüzdeki haftalarda İspanyolca dil seçeneği de eklenecek.

Google, Siri İle Rekabet Etmek İçin Asistanı iOS’a Getiriyor

Google, I/O etkinliğinin açılış konuşmasında, Google Asistan‘ın artık iOS’ta kullanılabildiğini açıkladı. Google, bunun yeni bir uygulama vasıtasıyla mı yoksa ana Arama uygulamasıyla mı entegre edileceğini belirtmedi. Ve elbette, Google’ın Siri gibi iOS cihazlarında yerleşik entegrasyonu yok, bu yüzden Apple’ın yerli aracı kadar kullanışlı olmayacak.

Google Lens Nesneleri Tanıyabilmenizi Sağlayacak

Google I/O konferansında, aradığınızı anlayabilecek ve akıllı yanıtlar vererek size yardım edebilecek yeni bir AI formu üzerinde çalıştığını duyurdu. Lens ile Google Asistanınız, çevrenizdeki nesneleri tespit edebilecek ve Google’ın çeşitli uygulamalarını temel alarak işlem yapabilecek.

Örneğin, Lens, Google resim aramasını kullanarak baktığınız bir çiçeği tanımlamanıza veya Google Haritalar’daki konumunuza dayalı restoran tavsiyeleri vermenize yardımcı olabilir. Hizmet çok iddialı ve çok yönlü görünüyor. Yardımcı Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Scott Huffman, Lens’i bir Japon cadde levhasını tercüme etmek ve tanımadığı bir gıdayı tanımlamak için kullandığını belirtti. Huffman, Lens’in görsel bağlam ve makine öğrenimini kullanarak kullanıcı ve Asistan arasındaki konuşmayı kolaylaştırdığını söyledi.

Bazı özellikler daha karmaşık ve kullanışlı. Telefonunuzdan WiFi’ye bağlanmak isterseniz kameranızı güvenlik kimlik bilgilerine yönlendirebilirsiniz; Google Asistan kalan işi yapacaktır.

Google Fotoğraflar Sosyal Hale Geldi

Google, I/O etkinliğinde Önerilen Paylaşım ve paylaşılan kütüphanelerle Google Fotoğraflar’ı daha sosyal hale getirdiğini açıkladı. “Önerilen Paylaşım” içerdekileri temel alarak fotoğrafları paylaşmanızı ister. Fotoğraflar, yeni bir Paylaşım sekmesine gelecek ve kullanıcılara fotoğraf paylaşmalarını isteyen bildirimler gönderecek. Fotoğraflar Başkan Yardımcısı Anil Sabharwal, paylaşılan fotoğrafları alan kullanıcıların paylaşılan yüzleri veya konuma dayalı olarak kendi fotoğraflarını nasıl paylaştıklarını da gösterdi.

Buna ek olarak, Google Fotoğraflar‘da paylaşılan kütüphaneler yer alıyor, yani iki farklı telefondan gelen fotoğraflar otomatik olarak ortak bir fotoğraf havuzuna kaydedilebiliyor. Paylaşılan bir kütüphane ile, belirli şeylerin veya kişilerin fotoğraflarını başka biriyle paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu