SEO

Anahtar Kelime Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Tüm internet kullanıcılarının arama motoruna girip aradıkları terimleri araştırmak ve bulmak için gerçekleştirilen bütün çalışmalara anahtar kelime analizi diyebiliriz. Web sitelerine içerik hazırlanırken bu analizi gerçekleştirmek oldukça önemlidir. Web sitesinin arama motoru sonuçlarında üst sıralara yükselmesi ve trafiğinin artması için anahtar kelime seçimi gerçekleştirilir. Bu çalışmayı es geçmek sitenin trafiğinin düşmesine ve yapılan çalışmalardan beklenen sonucun alınamamasına yol açabilir.

Google Anahtar Kelime Analizinde En İyi Önerici

Sağlıklı SEO stratejisi planlanabilmesi için ilk adım sektörde yer alan analiz araçlarını inceleyerek şartlara en uygun analiz programı kullanılır. Bu programlar bize kategoriye ilgi duyan kullanıcıların ne tarz aramalar gerçekleştirdiğini, terimleri, terimlerin aylık arama hacimlerini gösterir. Bu rapor oluştuktan sonra anahtar kelimelerle anlamlı bir içerik oluşturulur.

Bu programlardan en bilineni ise Google Anahtar Kelime Analizi sistemidir. Hızlı ve kolay bir şekilde Google anahtar kelime analizi gerçekleştirilerek uygun anahtar kelimeler tespit edilir ve içerikler bu kelimelere göre düzenlenerek siteye yüklenir. Anahtar kelime nedir ve nasıl bulunur? sorusunu araştıran kişiler Google Ads hesabı açarak anahtar kelime analiz sistemini kullanmaya başlayabilirler. 

Kelimelerin Aranma Hacmi Dikkate Alınır

Anahtar kelime analizinde kelimelerin hacimleri önemli bir göstergedir. Bu hacimler aylık periyotlarda incelenmelidir. Web sitesine trafik alabilmek için aranma hacmi yüksek kelimelerden oluşan içerik çalışmaları hazırlanmalıdır. Kelimelerin aranma hacmini incelerken bu değerleri kendi kategorisi/sektörü içinde değerlendirilmelidir. Bir kategorideki veri bir başka kategorideki veriden düşük ya da yüksek olabilir. Bu sebeple her terim/kelime kendi ilgi alanı içinde dikkate alınmalıdır. 

Rakiplerin Sıralama Elde Ettiği Terimlere Bakılır

Anahtar kelime analizinin bir diğer başlığı ise rakip takibidir. Google üzerinden sıralama elde eden rakiplerin trafik çektiği kelimeler dikkate alınır. Aynı hedef kitleye yapılan çalışmalarda benzer kelimelerle rekabete girmek bu işin doğasında yer alır. Takip ettiğiniz rakiplerin sürece ne zaman başladığı ve ne yoğunlukta içeriğe sahip oldukları da önemlidir.

Rakip kelime analizi yapmak için analiz araçları kullanılır. Rakipler hangi kelimeyi kullandıkları, bu kelimelerde kaçıncı sırada oldukları, rekabet durumları ve sağladığı trafik raporlanabilir. 

Belirlediğiniz Hedef Kitlenizin Ortak Aradıkları 

Her web sitesinin ulaşmak istediği belli bir kitle vardır ve bu kitlenin de ortak aradığı kelimeler. Bu ortaklar arasında da en çok arananı tespit ediyoruz. Böylelikle sitenizin ulaşmak istediği kişilerin kullandığı ortak popüler kelimeler sayesinde doğru kişilerden trafik alabiliyoruz.

Yeni açılan bir sitenin öncelikle bilinirliğini artırması ve ismini duyurması gerekir. Daha sonra bu site satış odaklı ise satacağı ürün kategorilerine çalışması gerekir. 

CTR (Tıklanma Oranları) İncelenmeli

Yapılan analizler sonucunda oluşturulan içeriklerin hedef kitle ile ne kadar etkileşime girdiği önemli bir değerdir. Web sitenin için planladığınız strateji ile oldukça uyumlu olan bir içerik çalışmasının ortalamanın üstünde bir ziyaret/aranma potansiyeli olabilir. En azından yola çıkarken hedeflenen bu durumdur. Burada önemli olan anahtar kelime analizi sonucunda ortaya çıkan terimlerle anlamlı bir içerik hazırlamanın sonucu sitenin hedef kitlesine yüksek oranda ulaşıyor olması beklenir. 

Web Sitesinin Yükseliş Planlamasında Önemli Bir Aktör

Anahtar kelime zorluğu bu süreçte en önemli etkenlerden biridir. Anahtar kelime analizi yaptıktan sonra belirlenen terimin/kelimenin ilk sıralarda çıkan Web sitesinin kalitesine göre belirleniyor. Bu süreçte yeni ya da orta ölçekli bir Web siteniz varsa zorluk seviyesi yüksek olan kelimeleri hedeflemek ilk etapta gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Bu tip siteler için uzun kuyruk anahtar kelimeler üzerine kurulan stratejilerle ilerlemek ve sitenin oteritesini öncelikle güçlendirmek gerekir. Bu gücü elde ettikten sonra zorluk derecesi yüksek terimlerle üst sıralara meydan okumaya başlayabilirsiniz. 

Uzun ve Kısa Kuyruklu Anahtar Kelime Stratejisi

Short Tail olarak adlandırılan arama terimleri kullanıcılar tarafından kısa ve net bir şekilde konuyu araştırma hallerinden analiz edilir. Yani, çim nedir? arama sorgusu kısa kuyruklu (Short Tail) aramadır ve konunun hedef kitlesi olan herkes bunu kullanır. 

Long Tail bir üst paragrafta bahsettiğimiz kısa anahtar kelimenin tam tersi olarak tanımlanabilir. Düşük ve orta ölçekli Web sitelerinin otorite kurma süreçlerinde kullanılması oldukça aktiftir. Düşük rekabeti olan uzun kuyruklu anahtar kelimenin buna paralele aranma hacimleri de düşüktür. Daha özelliği olan alanlara hitap eder. Yani, çim dikerken nelere dikkat etmemiz gerekir? Arama sorusu uzun kuyruklu (Long Tail) aramadır ve spesifik diyebileceğimiz konu kategorisi içinde yer alır. Yeni Web sitelerin trafik çekmesi için kullanımı uygundur.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. güzel yazı teşekkürler bu anahtar kelimeleri site içerisinde bolca kullanmanın bir faydası var mı , mesela yoast gibi eklentiler , bu anahtar kelimeyi daha önce kullandın diye uyarı veriyorlar ama öyle siteler varki o anahtar kelime üzerinden ilerliyor ne yapmak lazım.

    teşekkürler

Başa dön tuşu