İnternet Dünyası

Türkiye’de Kadınların İnternet Kullanım Alışkanlıkları Açıklandı…

Geçtiğimiz günlerde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında  “Türk Kadınının Dijital Haritası” isimli raporu, internet kullanıcı davranışları odaklı araştırmalar gerçekleştiren Gemius tarafından yayınlandı. Türkiye’deki kadınların internet kullanımın alışkanlıklarının incelendiği araştırma, IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması ve Gemius AdReal verileriyle oluşturulmuş.

Türk kadının internet kullanım alışkanlıklarına dair birçok bilgi sunan araştırmada, kadınların hangi sitelerde ne kadar vakit geçirdiği ve hangi kategorilere ilgi duyduğu gibi birçok önemli konu hakkında bilgi sağladığını görebiliyoruz.

Araştırma doğrultusunda 2018 yılında bilgisayardan internete erişen kadın sayısı 12.411.137, mobilden ulaşan kadın sayısı 21.272.212 olarak açıklanmıştı. Bu sayılara baktığımızda internetin gün geçtikçe daha fazla kadın tarafından kullanıldığını ve kullanılacağını söyleyebiliriz.

Kadınların en çok tercih ettiği kategorilere baktığımızda video ve televizyon kategorisi ilk sırada karşımıza çıkıyor. Bu alanda sosyal ağlar 2. haberler 3. e-ticaret 4. ve yaşam da 5. sırada yer aldığını görüyoruz. Sosyal ağların ve sosyal medyanın hızla yükselen ivmesine kadınlarında kayıtsız kalmadığı ve oldukça fazla kullandıklarını söyleyebiliriz.

Kategorilerde geçirilen kişi başı günlük ortalama süresine baktığımızda, sosyal ağlar 29 dk, 28 sn. ile en fazla ortalamaya sahip olduğunu görüyoruz. İlanlar ise 20 dk. 25 sn ile ikinci sırada yer alıyor. Bunları hızla artan ve günümüzde oldukça önem kazanan e-ticaret platformları takip ediyor.  Oyun 18 dk. 31 sn. ile dördüncü sırada yer alırken, haberler ise 17 dk. 41 sn ile beşinci sırada yer alıyor. Bu noktada haberlerin takibinde internetin öneminin de oldukça arttığını söyleye biliriz.

Araştırma kapsamında hangi markaların kadınlara daha çok ulaştığı bilgisi de verilmiş ancak bunun yanında kadınların, YouTube‘da ayda 9 saat 11 dakika, Netflix‘te ise 10 saat 29 dakika harcadıkları sonuçlarını ulaşabiliriz. Genel olarak gözlediğimizde çıkarılabilecek en iyi sonucun ise internetin artık çok güçlü bir mecra olduğu ve bu verilerin gün geçtikçe daha da artarak devam edeceğidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu