Teknoloji

Telcos, Facebook İle Mücadele Etmek İçin Hazırlanıyor

Web sitelerine giriş yapmak iki farklı yolla gerçekleşiyor. Bunlar; kayıt olunan E-Mail ve şifreyle giriş ya da Facebook ile giriş. İkincisinin kolaylığı, sosyal kimlik doğrulama seçeneklerinin popülaritesini anlatıyor. Netflix, Uber, Spotify, Imgur ve Linkedin gibi popüler sitelerde dahi Facebook ve Google giriş düğmelerini görebilirsiniz.

Facebook’un açıkladığı rakamlara göre Facebook kimlik bilgileriyle her ay yaklaşık 350 milyon kişi bir uygulamaya ya da bir web sitesine giriş yapıyor. Facebook Mühendislik Müdürü Olga Kuznetsova; tüketici hesabı oluşturma ve oturum açma tercihlerinde Facebook’un dünya üçüncüsü olduğunu söyledi. Ayrıca ABD pazarında uygulamaların % 85’inden fazlasının Facebook oturumu ile açıldığını da sözlerine ekledi.

Zaten hakkımızda oldukça fazla bilgiye sahip olan Google ve Facebook, giriş seçenekleri sayesinde; ziyaret ettiğimiz web sitelerini ve kullandığımız uygulamaları öğrenerek hedeflenmiş reklamları için kullanılıyorlar. Bu durumu azaltmayı amaçlayan Airtel, Vodafone ve Idea hizmet sağlayıcıları yepyeni bir giriş seçeneği sunuyor. Bu ay Hindistan’da pek çok operatöre sunulan Mobil Bağlantı hizmeti, birçok uygulamaya ve web sitesine giriş yapmayı kolaylaştırıyor.

Mobil Bağlantı; GSMA’nın üç yıldır üzerinde çalıştığı bir kimlik doğrulama çözümüdür. Bu hizmet sayesinde Jaikishan Rajaraman; çok daha güvenli oturum açma seçeneği sunduklarını belirtti. Kimlik doğrulama servisi, oturum açma sırasında sadece telefon numarasının girilmesini istiyor. Herhangi bir şifre kutusu bulunmayan bu hizmeti kullanmak için kullanıcıların hücresel şebekede ve telefonda olması gerekmektedir. Masaüstü ya da kablosuz ağ üzerinden oturum açmak isteyen kullanılacak USSD güvenli iletisi için bir kod almalıdırlar.

22 ülkede 42 operatör için sunulan Mobil Bağlantı hizmeti şu an da 3,1 milyon kişiye ulaşmış durumda. Ancak bu hizmeti destekleyen web sitesi oldukça az. GSMA mobil bağlantı kimlik doğrulamasının Facebook’un ve Google’ın kimlik doğrulama seçeneklerine oranla daha avantajlı olduğunu söylüyor. Yakında büyük bir rekabet ortamının doğacağının da sinyallerini veriyor.

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu