Sosyal Medya

Sosyal Medya Uzmanı Nedir?

Sosyal Medya Uzmanı; Bir kişinin, markanın, kurum ve kuruluşun sosyal medya platformlarında bulunan hesaplarını, sosyal medya kanalları üzerinden yöneten kişilere sosyal medya uzmanı denir. Firmaların sosyal medya platformlarındaki eli ayağı desek sosyal medya uzmanı nedir sorusuna çok daha iyi bir cevap vermiş oluruz. Sosyal medya uzmanları, temsil ettikleri firmanın stratejilerini göz önünde bulundurarak, sosyal medya platformlarında uygulamak için bir plan oluştururlar. Bu plan doğrultusunda firmanın isteklerine göre ya marka bilinirliği artırırlar ya da ürün ve hizmet tanıtımı yaparak satışın artmasını sağlarlar.

Geleneksel medya mecraları, sosyal medya mecralarının karşısında günden güne değer kaybediyor. Durum bu olunca herkesin içerik üretebileceği bir platformda, firmaların öne çıkabilmesi için sosyal medya uzmanlarından yardım alınması gerekliliği doğmuş oldu. Ayrıca alanında profesyonelleşmeyen kişilerin yapacağı küçücük bir hata firmanın itibarını zedeleyeceğinden, firmalar kurumsal kimliklerini temsil etmeleri amacıyla da uzmanlarla çalışıyorlar.

Sosyal Medya Uzmanları Ne Yapar?

  1. Sosyal medya uzmanının ilk yaptığı şey firmalar ya da kişiler için en doğru stratejinin ne olduğunu belirler. Daha sonra firmanın bütün sosyal medya hesaplarındaki metin ve görsellerin revize işlemlerini yapar. Kişinin ya da firmanın ihtiyaç duyduğu veya istediği sosyal profillere sahip olmasını sağlar. Bunların yanında eğer firmanın ihtiyacı varsa, kullanıcıları bilgilendirme amacıyla weblogların açılmasında yardımcı olur.
  2. Bu adımlardan sonra sosyal medya mecralarını hangi amaçla kullanacaklarını belirler. Ayrıca sosyal medyada kullanacağı temsil şeklini seçer. Bunlardan sonra kaliteli içerik ve gönderi paylaşımı stratejilerini belirler.
  3. Hangi sosyal medya platformuna hangi tip paylaşım uygunsa, o tarzda aktif olunmasını sağlar. Yani Facebook’taki paylaşımla Instagram’daki paylaşım tarzı ayrı ayrı olmalıdır.
  4. Marka bilinirliğini artırmayı amaçlayan sosyal medya uzmanı, takipçileri artırmak amacıyla net çözümler üretir ve en doğru iletişim stratejisiyle bu çözümlerin uygulanmasında rol oynar.
  5. Sosyal medya hesaplarının etkileşimlerini analiz eder ve kriz yönetimi vb. durumalrda müdahalede bulunur.
  6. Tüm bunların yanında sosyal medya ile ilgili aklınıza gelebilecek pek çok şey sosyal medya uzmanları tarafından yapılır.

Nasıl Sosyal Medya Uzmanı Olunur?

Sosyal medya uzmanı olmak isteyen kişiler için üç farklı yol vardır. Bunlar;

  1. Vakıf Üniversitelerinde Bulunan “Yeni Medya ve İletişim” Bölümü: “Sosyal Medya Uzmanlığı” olarak resmi bir bölüm olmamasına rağmen, “Yeni Medya ve İletişim” bölümünde sosyal medya ile ilgili dersler verilmektedir. Bu bölümde okuyacak olan öğrenciler profesyonel bir eğitim almış olacaklar ve bu mesleği yapabilecekler.
  2. Sertifikalı Özel Eğitim Programları: Pek çok özel eğitim kurumu temel oluşturabilmek amacıyla sosyal medya uzmanlığı kursları vermektedir. Bu kurslar sayesinde kişiler kendini yetiştirebilir ve sertifika edinebilirler.
  3. Kendinizi Geliştirmek: Türkiye’nin önde gelen sosyal medya ajanslarının kurucuları ve çalışanları eğitim alan kişilerden oluşmuyor. Sosyal medya platformlarında kendilerini geliştiren, kişisel ya da farklı hesaplarla pratik yapma olanağı olan kişiler de sosyal medya uzmanı kabul edilebilir. Resmi bir unvan haline gelmediği ve sürekli güncellenen bir alan olduğu için ucu oldukça açıktır.

Sosyal medya uzmanı ne kadar kazanıyor diyorsanız ucu açık olan bir diğer konu da budur. Çünkü uzmanların aldığı maaşlar uzmanlık derecesine, daha önce çalıştığı yere, referanslarına vb. kriterlere göre oldukça değişkendir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu