Sosyal Medya

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?

Kullanımı her geçen gün artmakta olan sosyal medya, hayatımızın odak noktası haline geldi. Sosyal Medya Bağımlılığı nedir sorusunu cevaplamamız için öncelikle Sosyal medya nedir onun kısaca bir tanımını yapalım.Sosyal medya; duygularımızı, düşüncelerimizi, fotoğraflarımızı, videolarımızı, nerede olduğumuzu paylaştığımız, arkadaşlarımız ve ailemizle iletişim kurabildiğimiz, son dakika haberleri takip edebildiğimiz bir mecradır. Hatta artık günlük medya tüketimi bile sosyal medya platformları üzerinden yapılıyor.

Dünya nüfusunun neredeyse % 30’luk bir kısmı sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor ve bu sayı günden güne artıyor. Günlük yaşamımızın ortalama 2 saatini sosyal medya platformlarında tweet atarak, post paylaşarak, paylaşımları beğenerek veya güncellenen haberleri okuyarak geçiriyoruz. Peki sosyal medya bağımlılığı nedir? Maryland Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma sonucuna göre sosyal medya bağımlılığı; insanların sosyal medyadan uzak kaldığında panik yaşamaları, strese girmeleri, yalnız ve güvensiz hissetmeleridir.

Günümüzde sadece tek bir akıllı telefondan kullanılan sosyal medya oranı 7.4’tür. Bu kullanıma dünya çapından bakılacak olduğunda oldukça uçuk rakamlarla karşılaşabiliyoruz.

Sosyal medya kullanıcıları;

  1. Facebook’a göz gezdirmeden birkaç saatten fazla zaman geçiremiyorlar.
  2. Günümüzde Instagram’a 5 milyon fotoğraf yükleniyor.
  3. 500 milyon Tweet atılıyor.
  4. Her geçen saniyede LinkedIn’e 2 kişi üye oluyor.
  5. Her kullanıcı gününün 15 dakikasını YouTube’da geçiriyor.
  6. Pinterest üzerinden 2 milyon pin paylaşılıyor.

Böylesine uçuk rakamlar günümüzde sosyal medya bağımlılığının var olduğunun bir kanıtı.

Sosyal Medya Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

  1. Uyandığınızda ilk aklınıza gelen şey sosyal medya ise bağımlılık belirtisi taşıyorsunuz demektir. Yapılan araştırmalar sonucunda; 5 akıllı cihaz kullanıcısının 4’ü yani, mobil cihaz kullanıcılarının % 80’i, sosyal medyaya bakabilmek için 15 dakika erken kalkmayı göze alıyor. Yani geç uyunabiliyor, erken kalkılabiliyor yani uykusuz kalmayı göze alabiliyoruz ama gündemden uzak kalmayı göze alamıyoruz.
  2. Sosyal medya hesaplarınızı sürekli yeniliyor ve güncelliyor sanız diğer bir belirtiyi taşıyorsunuz demektir. İnsanlar günde ortalama 2 – 3 saatini sosyal medyada harcıyorlar. Eğer bağımlı olup olmadığınızı merak ediyorsanız kaç saatinizi sosyal mecralarda geçirdiğinizi hesaplayın.
  3. Günlük bütün rutinlerinizi sosyal medyada paylaşmadan duramıyorsanız bağımlısınız demektir. Giydiğiniz kıyafetlerden, yaptığınız makyaja, gittiğiniz yerlerden yediğiniz yemeğe kadar her şeyi sosyal medya hesaplarında paylaşıyorsanız sosyal medya bağımlılığı sinyallerini veriyorsunuz demektir.
  4. Tüm dünya mobil cihazların etkisi altında. Mobil cihazlardan internet kullanımı iletişim kurabilmek adına en etkili yollardan bir tanesi oldu. E-Maillerin, aramaların, kısa mesajların kullanımının git gide azaldığı bugünlerde WhatsApp, Messenger, Skype, Twitter ve Facebook kullanımı da aynı oranda artmıştır. Eğer bilgiye ulaşmak ve bağlantılar için temel noktanız sosyal medyaysa bağımlılığın diğer bir etkisini gösteriyorsunuz demektir.
  5. Canınız sıkıldığında aklınıza gelen ilk seçenek sosyal medyaysa ve farklı bir şey ararken sosyal medya platformlarında kendinizi kaybolmuş olarak buluyorsanız sosyal medya bağımlılığının belirtilerini gösteriyorsunuz demektir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu