Sosyal Medya

Küresel Dijital Raporu’nda Türkiye

We Are Social ve HootSuite, 2019 Küresel Dijital Raporu’nu açıkladı. 77 sayfalık Türkiye raporunda Yıllık Dijital Büyüme, Cihaz Kullanımı, İçerik Yayın Aktiviteleri ve Internet Kullanımı başlıklarına yer verildi.

Türkiye’de 52 milyon aktif Kullanıcı mevcut

Türkiye nüfusunun %63’ü sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. 52 milyon kullanıcının 44 milyonu da mobil kullanıcı olarak konumlanmakta. Toplam nüfusun 82.44 milyon olan Türkiye’de yüzde 93 oranında 76.34 milyon mobil abonelik bulunuyor.

Türkiye’nin e-ticaret kullanımı artıyor

Tüketim ürünleri özelinde Türkiye’deki e-ticaret pazarına baktığımızda ise rapora göre yıldan yıla yüzde 2.6 büyüme ile 39.30 milyon kullanıcının e-ticaret üzerinden tüketim ürünü satın aldığını görüyoruz. Raporda toplam nüfusa oranla tüketim ürünlerine yönelik e-ticaretin kullanım yaygınlığı yüzde 48 olarak öne çıkıyor. Rapora göre e-Ticaret pazarındaki tüketim ürünlerinin değeri ise 5.955 milyar dolar.

Türkiye’de en aktif sosyal medya platformu: YouTube

Rapora göre Türkiye’nin en çok kullanılan sosyal medya platformu YouTube. İkinci sırada ise %84 ile Instagram yer alırken WhatsApp ve Facebook onu takip ederiyor. Twitter ise 5. sırada.

Sosyal medya uygulamaları içerisinde en çok tercih edilen platform YouTube olurken mesajlaşma uygulamalarında en çok tercih edilenin WhatsApp olduğunu görüyoruz.

Linkedin, Instagram ve Twitter yükselişte

Raporda Türkiye’deki sosyal medya reklamlarının hedef kitlesinin çeyrek başına büyüme oranları da dikkat çekiyor. En fazla büyümeyi % 5.8 ile kayıtlı üyelikler üzerinden LinkedIn hedef kitlesi gösteriyor. Aylık aktif kullanıcı kapsamında Snapchat hedef kitlesi % 26’lık bir düşüş gösterirken, aylık aktif kullanıcılar bakımında en fazla büyümenin % 2.7 ile Instagram’a ait olduğunu görüyoruz. Facebook bu tabloda yüzde 2.3’lük bir düşüş gösterirken, Twitter % 1.9’luk bir büyüme gösteriyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu