Teknoloji

iOS 11 İle Gelen Yeni Özellikler

Beklendiği gibi Apple, iOS 11’i WWDC 2017‘de duyurdu ve iOS 11 ile önemli pek çok değişikliğe imza attı. iOS 11 ile gelen yeni özellikler şunlardır;

Apple Pay

Apple Pay, yüz yüze ödemeler yapmanızı sağlar. Doğrudan iMessage’a entegre edilmiştir ve bu da iPhone’u kullanan arkadaşlarınıza para göndermenizi kolaylaştırır. Apple Pay, Venmo ve Facebook ile boy ölçüşmeye hazırlanıyor. Venmo, muhtemelen ABD’deki en popüler para transfer hizmeti. Apple Pay, Facebook Messenger‘e benzeyen yeni bir özelliktir ve size bir sohbet ortamında para göndermenizi sağlar. Ancak Facebook’tan farklı olarak, aktarılan para varsayılan olarak yeni bir Apple Pay Cash hesabında saklanır. Ardından bu paraları, online alışveriş ya da Apple cihazlarınızı kullanmak veya sadece bankanıza aktarmak için kullanabilirsiniz.

Siri Daha İnsanca ve Daha Kullanışlı

Siri’ye birkaç güncelleme geliyor. Özellikle, makine kullanabilmesi adına insana benzeyebilmesi için ses özellikleri geliştirildi. Ayrıca, cümleleri farklı dillere çevirebilir, ancak bu özellik halen beta halindedir. Bir diğer yenilik ise; Siri artık daha kişiselleştirilmiş arama sonuçları sunmak adına Safari, Haber, Mail, Mesajlar ve diğer uygulamaları kullanabilecek.

Yeni Kilitleme Ekranı, Bildirim ve Kontrol Merkezi

Apple‘ın kilitleme ekranını ve bildirim merkezini birleştiriyor olması görsel olarak büyük bir değişiklik. Ekranın üstünden aşağı kaydırarak kilit ekranınızı getirebilirsiniz ancak daha sonra, bildirimlerin tam listesine erişmek için yukarı doğru hızlıca geçmeniz gerekir. Ekranın altından yukarı doğru hızlıca kaydırdığınızda yeni Kontrol Merkezi, AKA hızlı ayarlar paneli göreceksiniz. Tüm ayarlarınız böylece tek bir bölmede yer alacak.

Fotoğraflar ve Videolar

Fotoğraflar ve videolara çeşitli güncellemeler geliyor. Bu güncellemeler;

  • Canlı fotoğraflar, hareketsiz görüntü olarak kullanabileceğiniz en iyi çerçeveyi seçmenize olanak tanıyor.
  • Artık Apple, otomatik öğrenme kullanarak kesintisiz canlı fotoğraf döngüsü oluşturabilecek.
  • Ayrıca, bir tripod kurulumuna gerek kalmadan uzun pozlamalar oluşturabilmeniz için yeni otomatik öğrenme araçlarını kullanabileceksiniz.
  • Videolar artık H.264 yerine HEVC sıkıştırma kullanıyor, bu da “2 kat daha fazla” sıkıştırma demek. Görüntüler iPhone 7‘de dosya boyutunu küçültmek için HEIF adlı yeni bir teknoloji kullanıyor.
  • Portre mod bulanıklığı efekti kullanan fotoğraflar, optik görüntü sabitleme, flaş ve HDR’yi çeşitli ışık koşullarında daha kullanışlı hale getirebilir.

Apple Haritalar Daha Akıllı

Apple Haritalar‘ı rekabete karşı sağlam bir alternatif yapabilmek için Apple, kullanıcıların bir süredir talep ettiği özellikleri iOS 11 ile ekliyor. En önemlisi; Apple, ayrıntılı kat planları ve dizinleri de dahil olmak üzere alışveriş merkezi ve havaalanı haritaları ekliyor. Böylece havaalanında güvenli yerleşim birimlerini görüntüleyebileceksiniz. Bu arada navigasyon, bir sonraki dönüşünüze hazırlıklı olmanıza yardımcı olmak için şerit kılavuzu ekliyor. Ve sizi güvende tutmak için ekranda bir hız sınırı göstergesi var.

Daha güvenli kalmanıza yardımcı olabilecek bir özellik de “Araba sürerken rahatsız etmeyin” güncellemesidir. Şöyle ki bu özellik; gelen bildirimleri engelliyor, yani aslında ekranınızı kapatıyor. Yeniden açmak için ekrana hafifçe dokunabilir ve arkadaşlarına sürüş rotanızı bildirmek için otomatik yanıtlar oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte, mesaj gönderenlerin bir mesajı ‘acil’ olarak ayarlama seçeneği var. Daha da iyisi bu özellik; Bluetooth, lokasyon ve Wi-Fi verilerini analiz ederek arabaya geldiğinizde otomatik olarak kullanılmaya başlanacak.

Yeni Bir App Store

Apple, App Store‘u piyasaya sürdüğünden bu yana ilk kez yeniden tasarlıyor. Yeni kullanıcı arayüzü, yeni uygulamaları keşfetmeyi kolaylaştıran “Bugün” sekmesi ile açılıyor. Oyunlar, uygulamalar ve güncellemeler için de özel sekmeler olacak. Aynı zamanda, bireysel uygulamalar için ürün sayfaları en önemli ayrıntıları vurgulamak için rafine edildi ve artık videolar ve ekran görüntüleri farklı bölgelere göre konumlandırılabilir.

Dosya Yönetimi Uygulaması

iOS sonunda gerçek bir “Dosyalar” uygulamasına sahip. Daha önce herhangi bir tür dosya yönetimi istiyorsanız, iPhone’unuzu iptal ettirmeniz gerekiyordu. Uygulama; iç içe geçmiş klasörler, son dosyalar, arama ve seçtiğiniz şebeke veya liste görünümlerine erişmenize izin veriyor. Ayrıca, iCloud, Google Drive, Box ve DropBox gibi bulut hizmetleriyle entegre edilmiştir.

 

iOS 11, geliştiriciler için dün itibariyle kullanıma açıldı. Haziran ayının sonlarında da genel beta sürümüne geçilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu