Sosyal Medya

Instagram, İçerik Zamanlama Özelliği İçin İlk Adımı Attı!

Instagram, sosyal medya yöneticilerinin uzun süredir beklediği bir değişikliğe imza attı. API yenilemesi yapan Instagram, işletmelerin hesaplarında gönderilerini planlayabilmelerine olanak sağlıyor.

Bugüne kadar Buffer vb. üçüncü parti uygulamalar üzerinden gönderilerinizin istediğiniz bir saatte, telefonunuzda anımsatıcı niteliğinde belirmesini sağlayabiliyordunuz. Instagram’daki planlamayı sağlayan özellik ise taslak olarak kaydet özelliğiydi. Bu özelliği kullanarak düzenleme işlemine daha sonra devam ederek fotoğrafları paylaşabiliyordunuz.

Şimdilik yalnızca API olarak yayınlanan bu özellik, henüz Instagram uygulamasında kullanılmamaktadır. Aynı zamanda reklamları da kapsamamaktadır. Ancak içerik zamanlama özelliği Buffer, Hootsuite, Sprout Social ya da SocialFlow gibi araçlar ile kullanılabilecek. Instagram; API’ın bütün Instagram Ortakları’na ve Facebook Pazarlama Ortakları’na açık olacağını belirtti.

API kullanımında ilk işbirlikçilerden olan Hootsuite’in CEO’su Ryan Holmes şunları şöyledi:

“Instagram içeriklerini planlamak ve paylaşmak; 16 milyon kullanıcımızın bir numaralı isteğiydi. Artık kullanıcılarımız geniş çapta içeriği, birden fazla ekip üyesiyle ve birden fazla hesapta kolayca ve güvenli bir şekilde yönetebilir. Hootsuite bunu gerçekleştirmek için Instagram ile ortaklık yapmaktan heyecan duyuyor.”

Bu gelişmeler ve açıklamalar gösteriyor ki Instagram’ın API’ndan sadece büyük medya şirketleri yararlanabilecek. Çünkü küçük işletmeler, yalnızca Instagram’da gönderi zamanlamak için üçüncü parti uygulamalara ücret ödemek istemeyecektir.

Bunun yanı sıra Instagram’ın API’nda yaşanan tek değişim bu değil. İçerik zamanlama özelliği ile beraber Instagram’ın API platformunda revizyon yapılacağı da açıklandı. 31 Temmuz 2018 tarihinde başlayacak olan revizyon süreci 2 yıl sürecek. Bu süreçte eski API’ın yerini Graph API alacak. Yenilenecek Instagram Graph API, işletmelerin Instagram istatistiklerinin ve ölçümlerinin analiz edilmesini sağlayacak. Bununla birlikte yorumların moderasyonunu yapmayı ve işletmelere gelen mentionlara erişebilmeyi ve cevaplayabilmeyi sağlayacak.

Instagram Graph API ile gelecek bir diğer özellik; işletmelerin profil bilgilerini ve medyalarını görüntüleme şansı sunan işletmeleri keşfet özelliği. Instagram bu özelliklerin sadece işletmelerle sınırlandırılmayacağını açıkladı. İşletme dışındaki hesaplara gelecek desteğin 2019 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirileceğini de belirtti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu