Sosyal Medya

Instagram Alışveriş Özelliğini Ödeme Yöntemi ile Geliştiriyor.

Fotoğraf ve video paylaşma platformu olan Instagram’da markaların gönderileri, hikayeleri ve keşfet içeriklerinde gönderinin ürün etiketine basıp açtığımızda “Web Sitesinde Görüntüle” butonu yerine uygulama üzerinden ödeme sağlayacak “Instagram ile ödeme yap” düğmesini geliştirerek, bazı markalar için test amaçlı kullanıma açtı.

Uygulama üzerinden çıkmadan alışverişi gerçekleştirmeyi amaçlayan Instagram, İlk olarak ABD’deki kullanıcılara özel olarak başlattığı deneme yayınında; Adidas, Huda Beauty, Kylie Cosmetics, Zara ve Nike gibi oldukça popüler 20’ye yakın markaya bu hizmeti sundu. Yer alan markaların Instagram hesaplarına baktığımızda genel olarak gözlemlenen, takipçilerinin oldukça fazla olması diyebiliriz. Instagram böylece seçtiği markalar noktasında stratejik ilerleyerek deneme ağını oldukça geniş tutmuş oldu.

Getirmeyi hedeflediği sistemde, kullanıcılara oldukça kolaylık sağlamak için, uygulamadan ayrılmadan ödeme yapma ve sipariş verme imkânı sağlayacak olan Instagram, bu yeni gelişme konusunda ödemelerden komisyon alacağını da belirti. Instagram yaptığı açıklama doğrultusunda, alacak olduğu komisyon ücretini kullanıcılardan hizmet bedeli almak yerine, satın almadaki dönüşüm oranları karşılığında markalardan tahsil edileceğini tahmin ediyoruz.

Birçok kolaylık sağlayan bu yeni özellikle, isteyen kullanıcılar ödeme bilgilerini Instagram hesaplarına ekleyerek tek tuşla ödeme yapma imkanına da kavuşuyorlar.  Ancak bu noktada kaydedilen ödeme bilgilerinin ilerleyen dönemde de kullanılmak üzere depolandığını belirtmeden geçmeyelim. 

Bunlarla birlikte yeni özellik kapsamında kullanıcılar, Instagram’da bir ürün satın aldıktan sonra yeni gelecek olan “Siparişler” sekmesinden tüm teslimat sürecini takip edebilecek. Bu sekme içerisinde iptal etme seçenekleri ve satıcının iletişim bilgileri de barındıracak. Ayrıca ürünün teslimat süreci başladığında ise İnstagram, kullanıcılara bildirim gönderiyor olacak.

Araştırmalar kapsamında, Instagram üzerinde alışveriş gerçekleştirilmemesi ve satın alma işlemi için web siteye yönlendirilme seçeneği sonucunda, kullanıcıların ürünü satın almadan önce izlediği adımlarda ciddi bir azalma olduğu belirtilmekteydi. Eğer bu yeni sürümden beklenilen etkili yakalanırsa hem marka için önemli bir müşteri deneyimi sağlanmış olacak, hem de instagram reklam gelirleri ve satışlar açısından oldukça verimli sonuçlar sağlayacak. Genel olarak bakıldığında ise bu yenilik Instagram reklamlarında da artış yaratarak bir fotoğraf uygulaması olacak hayatımıza giren Instagram’ın gelecek dönem içinde bir e-ticaret sitesi olarak hayatımızda yer alacağını tahmin ediyoruz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu