Dijital Pazarlama

İçerik Pazarlaması Nedir?

Firmaların hedef kitleye ulaşabilmeleri, iletişim kurabilmeleri ve kar elde etmek amacıyla müşteri aksiyonu elde etmeye yarayan, güncel bir biçimde içerik üretimini ve yayınlanmasını sağlayan pazarlama yönetimi içerik pazarlaması nedir sorusuna verilecek en iyi yanıttır. İçerik pazarlamasının amacı; kaliteli ve bilgilendirici içerikler sayesinde internet kullanıcıları arasında bir bağ oluşturmak ve bu bağı sürdürülebilir kılmaktır. Aynı zamanda içerikler sayesinde tüketici davranışlarını belirleyebilir ve değiştirebilirsiniz.

İçerik pazarlaması markaya bir değer katar. Geleneksel pazarlama yöntemleri gibi insanları farklı kategoriye ayırmanın aksine, kullanıcıda ilgi uyandırır ve ilgi çeker. Pek çok uzmana göre içerik pazarlaması yeni nesil pazarlama sürecini oluşturur.

İçerik Pazarlaması Neden Önemlidir?

Günden güne artan rekabet ortamında ürün ve hizmet kalitesini müşteriye aktarmak isteyen firmalar müşteri ile bağ kurmak zorundadırlar. Müşterisiyle iletişim kurabilen, ihtiyaçlarını anlayabilen firmaların ayakta kalabilmeleri ve daha iyi yerlere gelebilme şansları daha yüksektir. Müşteri ile arasındaki bağı yakalamak isteyen firmalar müşterilerine içerik ile ulaşabilirler. İçerikler medya dünyasında kullanılan reklam araçları değillerdir. İnternet kullanıcılarının markadan elde edebilecekleri faydaları sağlayan bilgilerdir. Yani hedeflenen kitlenin ilgisini çekecek olan her türlü yayın, marka ve kitle arasındaki bağı güçlendirecektir. Böylece ilişkiler karşılıklı hale gelecektir. İçerik markadan çok hedef kitle ile alakalıdır.

İçerik pazarlamasını güçlü hale getiren birkaç husus vardır. Bu hususların en önemlisi içeriğin internet kullanıcılarında bir duygu yaratabiliyor olmasıdır. Bu duygu; güldürmek, şaşırtmak ya da ilgi çeken bir konuda bilinmeyen bir noktaya parmak basmak gibi farklı ögelerden oluşabilir. İçerik pazarlamasında uzak durulması gereken en önemli nokta satış amacı gütmemektir. Satış odaklı yapılan çalışmalar içerik pazarlamasının amacına terstir. Burada her zaman son kullanıcı göz önünde bulundurulmalıdır. İçeriklerin her zaman ilgi çekici olması gerekir. Bunların yanında içeriğin kullanıcıda paylaşma ve yorum yapma istediği uyandırması gerekmektedir. Eğer bu konularda başarı sağlanırsa içerik pazarlaması amacına erişmiş demektir.

İçerik Pazarlaması Türleri Nelerdir?

Web sitesi, blog vb. mecralarda bulunan tüm araçlar içerik pazarlamasının türlerini oluşturabilir. Bunları sıralayacak olursak;

  • Web sitesi
  • Blog sayfası
  • E-Bülten ve rehberler
  • Resimler
  • Videolar
  • İnfografikler
  • İllüstrasyonlar
  • Yorumlar
  • E-Kitaplar
  • E-Postalar
  • Podcast’ler
  • Sosyal medya paylaşımları

İçerik pazarlamasında dikkat edilmesi gereken 5 farklı nokta vardır. Bunlar;

  1. Firmanın kendine özgü bir dili olmalıdır.
  2. Duygulara hitap etmelidir.
  3. Genel pazarlama stratejilerine sadık kalınmalıdır.
  4. Mevcut ve potansiyel müşterilerin firmayla ve birbirleriyle iletişim kurabileceği bir ortam oluşturulmalıdır.
  5. Müşteri sadakatine odaklanarak çalışılmalıdır.

İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?

Öncelikle hangi kitleye ulaşılmak istendiği hedeflenmelidir. Ardından hedeflenen kitleye hangi platformlar üzerinden ulaşılacağının planı yapılmalıdır. İçeriğin dili anlaşılır ve sade olmalıdır. İster güncel olaylardan oluşacak isterseniz de duygusal bir bağ yakalanmasını sağlayacak içerikler oluşturulmalıdır. İçeriklerden hazırlanıp belirlenen ağlarda yayınlandıktan sonra, içeriğin kaç kişiye ulaştığı ölçümlenerek firmaya olan katkısı analiz edilmelidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu