İnternet Dünyası

HTTPS’e Geçiş Zorunlu Hale Geliyor!

Google, HTTPS’e geçişi zorunlu hale getiriyor. Web yöneticilerine Google Search Console vasıtasıyla iletilen E-Mailde, hala HTTPS kullanmayan web sitelerini Ekim 2017’den itibaren “Güvenli Değil” biçiminde göstereceğini açıkladı.

Bu uyarı, HTTP üzerinden sunulan bütün sayfaların “güvenli değil” olarak belirtilmesinin hedeflendiği uzun süreli planın bir parçası olarak lanse edildi. Peki HTTPS’e geçerken nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

İlk olarak bilmelisiniz ki, HTTPS protokolü web siteniz için değil, web sitenizi ziyaret eden kullanıcı verilerinin güvenliği için kullanılır. Web site güvenliği ile veri güvenliği oldukça farklı konulardır. Google vb. çok sayıda kullanıcı verisine sahip olan şirketler, bu verileri güvenli bir ortamda tutacaklarının garantisini verirler. Fakat web siteleri bu tarz büyük mecralardan bağımsız olarak çalışırlar ve direkt bir bağlantı sağlanmadığından, kullanıcı arama motorundan ulaştığı bir web sitesindeyken, verileri güvende olmayabilir. Bunun bilincinde olan Google, ister doğrudan ister dolaylı olarak güvenlik açığına sebebiyet vermemek amacıyla web sitelerinin HTTPS ile açılması gerektiğini pek çok kez açıklamıştır.

Google tarafından milyonlarca web site sahibine veya yöneticisine sitelerinin Search Console hesapları kullanılarak gönderilen e-mailin içeriği şu şekilde;

“Chrome, http://www.siteadresi.com web sitesi üzerinde güvenlik uyarıları gösterecektir.

Alıcı: http://www.siteadresi.com web sitesinin sahibi,

Ekim 2017’den itibaren, kullanıcılar HTTP üzerinden sunulan sayfalardaki formlara metin girdiğinde Chrome (sürüm 62), “GÜVENLİ DEĞİL” uyarısı gösterecektir. Aynı uyarı, Gizli modda açılan tüm HTTP sayfalarında da gösterilecektir.”

HTTP’den HTTPS’e geçiş oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu geçiş sürecinde yapılabilecek herhangi bir hata ciddi problemlere sebep olabilir. Bu nedenle bu alanda deneyimi olan kişilerden yardım almalısınız.

 

egegen olarak, alanında uzman ekibimizle HTTPS’e geçiş sürecinde pek çok web sitesine destek vermeye devam ediyoruz. Siz de ekibimizle irtibat kurmak ve bu hizmetten faydalanmak istiyorsanız hemen iletişime geçin…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu