Teknoloji

Google’ın 2D Videolarda 3D Objeleri Algılayabilen Yapay Zekası

Google iki boyutlu görüntülerdeki objeleri algılayabilen, duruşlarını ve ölçülerini yapay zeka modeliyle ölçebilen bir araç yayınladı. Objectron isimli bu araç, sürücüsüz arabalarda ya da robotlarda kullanılabilecek yepyeni ve oldukça kolaylaştırıcı bir teknoloji. Örneğin, temizlik işi yapan bir robot Google’ın bu yeni aracı sayesinde zeminde herhangi bir engele takılmadan ilerleyebilecek.

Google’ın dikkat çeken yeni teknolojisi Objectron geliştilirken, üç boyutlu sınırlayıcı kutular kullanılarak iki boyutlu görüntüdeki nesnelerin ayrıştırılması sağlandı. Böylece video üzerindeki üç boyutlu kutular ve iki boyutlu görüntü birbiri ile eşleşebilir hale geldi. Nesnenin konumu ve açısı gibi değişkenler de doğrulandı ve nesne artık iki boyutlu görüntü içerisinde takip edilebilir oldu. Artırılmış gerçeklik yöntemi ile de fiziksel görüntünün üstüne sanal objeler yerleştirilerek ve bu objelerin takip edilmesiyle yazılımın güvenilirliği artırıldı. Böylece Objectron MediaPipe aracılığı ile kullanılabilir haline kavuştu.

objectron

Objectron’u geliştiren ekip, aracı daha büyük gruplara ve araştırmacılara açarak farklı aplikasyonlar için bir ilham kaynağı olmayı umuyor. Hatta çok yer kaplamayan bir program olduğundan, yakında akıllı telefonlara bile yerleştirilebileceği iddia ediliyor. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu