Teknoloji

Google ve Diğer Android Üreticileri, Yazılım Patentlerini Paylaşacaklar

Google ve diğer Android telefon üreticileri, patent davalarına karşı kendilerini savunabilmek amacıyla yeni bir anlaşma imzaladılar. Samsung, LG ve HTC‘nin aralarında yer aldığı bu grup, Android’in uyumluluk ihtiyaçlarını karşılayan herhangi bir cihaz için “Android ve Google uygulamaları”nı kapsayan tüm patentlerin paylaşılması için karar aldılar. Bu patentler ücretsiz olarak paylaşılabilecek ve gruba herhangi bir şirketin katılımı özgür ve açık bir şekilde olabilecek.

Yapılan yeni anlaşmaya “Android Ağa Bağlı Lisans” ismi verilmiştir. Ancak grup kısaca “Pax” olarak adlandırma kararı almıştır. “Pax” Latince’de barış anlamına geliyor ve Google’a göre anlaşma, teknoloji dünyasında yasal bir barışa ulaşmakla ilgili.

android

Google Android ticaret paketi başkanı Jamie Rosenberg; “Fikri mülkiyet dünyasında patent barışı genellikle yenilikçilik ve tüketicilere fayda sağlayan sağlıklı bir rekabettir. En iyi patent ruhsatlandırma girişimi PAX’ı ilan etmemizin bu gibi yararları olacağını umuyorum” dedi. Bu anlaşma ile ne tür patentlerin paylaşımda olacağı ya da bu şirketlerin hangi tehditlere karşı savunma yapmayı umduğu belli değildir. Fakat genel olarak anlaşma, katılımcıların patent trollerine karşı kendilerini savunabilmelerine yardımcı olmalıdır. Pax grubu, patent riskinin maddi olarak azalacağına inanıyor.

Anlaşma Samsung ve Google için büyük bir kazanç olabilir. Çünkü Samsung, gruptaki diğer şirketlerden daha fazla Android cihazı üretiyor ve satışa sunuyor. Ve bu anlaşma şirketlerin patent trollerinin hedefi olmaktan çıkmasını sağlayacak. Google için ise bu anlaşma, Android bir cihaz yapabilecek ancak davadan korkacak olan küçük şirketlere destek olmak anlamına geliyor. Pax anlaşması; Android cihaz üreticilerinin kendi başlarına bazı davalar karşısında savunma yapabilmelerini sağlasa da, kapsamı oldukça spesifik ve sadece yazılımla ilgili.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu