Dijital Pazarlama

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Geçtiğimiz her gün internet kullanımının oranı artış göstermeye devam ediyor. Artış gösteren bu kullanım, birçok farklı sektörün internet dünyasına taşınmasını sağlamıştır. Bu sektörlerden biri de alışveriştir. Online alışveriş imkanı sunan web siteleri sayesinde istediğiniz yerden, istediğiniz saatte, istediğiniz ürünü satın alabiliyorsunuz. Eğer E-Ticaret nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyorsanız aşağıdaki başlıktan yararlanabilirsiniz.

E-Ticaret Yapmanın Aşamaları Nelerdir?

E-Ticaret sitesi kurmak kulağa çok zor gelen bir eylemdir ancak sanıldığı kadar zor değildir. E-Ticaret yapmak için gerekli aşamalar şöyledir;

Sektörünüzü Belirleyin

Yapmanız gereken ilk şey, E-Ticaret yapmak istediğiniz sektörü belirlemek olacaktır. Belki de en zor adım bu adımdır çünkü, sitenizin başarıya ulaşıp ulaşmamasında belirleyeceğiniz sektör ve bu sektöre ait ürünler büyük rol oynayacaktır. Sektör ve ürün belirleme aşamasında düşünmeniz gereken birkaç nokta vardır. Bu noktalar;

  1. Fiyat: Ürünlerinizin fiyatı hangi aralıklarda olacak ve bu aralıklardaki fiyatlardan ne kadar kazanç sağlayacaksınız bunu ölçümlemelisiniz.
  2. Kar Payı: Sattığınız ürün başına size düşen payın ne olacağını belirlemelisiniz. Online alışveriş sitelerinde kar payı genellikle % 30 – 35 arasındadır.
  3. Yerel Olarak Ulaşılabilirlik: Yerel marketlerde ulaşılması zor olan ürünlerin satışını yapmanın daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.
  4. Nakliye Boyutu: Satacağınız ürünün boyutu ne kadar büyük olursa nakliye ücreti de o kadar yüksek olacaktır. Bunu da göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Web Sitesi Kurun

Yepyeni bir E-Ticaret sitesi kurulumu için ilk yapacağınız işlem domain ve hosting satın almak olacaktır. Her web sitesinin bir isme ve web sitesinin barındırılması için bir hosting hizmetine ihtiyacı vardır. Satın alma işlemleri için bu hizmeti veren ajanslara başvurmalısınız.

Domain ismi ve hosting işlemlerinin ardından web sitenizin tasarım ve logo kısımlarını belirleme aşamasına geçebilirsiniz. Online marketler üzerinden binlerce logo ve tasarıma ulaşabilirsiniz ancak bu logo ve tasarımlara farklı bir web sitesinde görebileceğinizi unutmamalısınız. Bu yüzden sizin için yepyeni bir logo ve web sitesi tasarımı yapacak olan ajanslarla çalışmanızı öneririz.

Satışları Arttırmak İçin İpuçları

Sitenizin tasarım sürecini tamamlayarak, internet kullanıcılarının kullanıma açtıysanız geriye sadece ürünlerinizi satmak kalıyor. Bunun için şunları yapabilirsiniz;

  1. Sitenizi mobil uyumlu hale getirin. Gelen müşterilerinizin neredeyse % 60’ı mobil cihazlardan gelecektir. Bu yüzden web sitenizin bu tür cihazlarla uyumlu olması gerekmektedir.
  2. Sitenizi güncel tutun. Web sitenizin güncel olması için biten ürünlere sitenizde yer vermeyerek, yeni ürün eklemeleri yapmalısınız. Ayrıca faydalı bilgiler de paylaşarak güncelliği koruyabilirsiniz.
  3. Ürün fotoğraflarının kalitesine dikkat edin. Müşterilerin ne aldıklarını net ve farklı açılardan görebilmeleri için ürün fotoğraflarınızın kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz.
  4. Sosyal mecraları aktif kullanın. Özellikle Facebook ve Instagram üzerinden ürün tanıtımınızı yapın, kampanya ve yarışmalar düzenleyin.
  5. Müşterilerin yorum yapabilmesini ve ürününüzü puanlayabilmesini sağlayın. Çünkü insanlar bir ürün satın alırken önceki yorumlara veya puanlara göre satın alma işlemlerini gerçekleştirebilirler.
  6. Müşterilerinizin size kolaylıkla ulaşabilmesini sağlayın. Bu yüzden müşteri hizmetleri sayfasına web sitenizde yer vermelisiniz.
  7. Ürün gönderimi sırasında müşterilerinize küçük hediyeler yollamayı atlamayın. Bu müşteri memnuniyetini arttırarak, sadık müşteri yaratılmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu