Dijital Pazarlama

E-Posta Pazarlamasında Spam Engeli Nasıl Aşılır?

Eğer e-posta pazarlaması yapmaya karar verdiyseniz ya da halihazırda yolladığınız pazarlama maillerinin çoğunun spam klasörüne düşmesinden şikayetçiyseniz, bu yazı size yol gösterici olabilir.

İşte toplu maillerinizin gelen kutusuna ulaşmasını sağlayacak ve dijital pazarlama stratejinizi geliştirecek 10 ipucu…

1- Beyaz Listede Olun:

Hemen hemen tüm e-posta hizmeti veren şirketlerin beyaz ve kara listeleri bulunuyor. Özellikle Hotmail ve Yahoo, onaylanmış göndericilerin listesini tutuyor ve bu listeye girerseniz müşterilerinize yolladığınız pazarlama postalarının gelen kutusuna ulaşma olasılığı çok yüksek.  Tabii ki bu listeye girmek kolay değil. Eğer bu zahmetli ve uzun uğraşlar gerektiren süreçten sıyrılmak istiyorsanız, profesyonel ve güvenilir toplu mail hizmeti sunan bir şirketle çalışın.

2- E-Postaları Yavaş Gönderin

E-posta servis sağlayıcıları spam’leri tanımlarken bir sunucudan aynı anda gönderilen e-posta sayısını inceler.  Eğer tüm listenize bir anda e-posta yollarsanız bu hızlı çıkış, e-posta hizmeti veren siteler tarafından spam olarak algılanır. Buna çözüm olarak toplu e-posta yolladığınız sistem hızlıysa bile yavaş gönderimi tercih edin ve birkaç saate yayın.

3- Müşteri Listeniz Uzunsa Bölün

İzinli pazarlama kuralları gereği, e-posta yolladığınız herkesin sizden gelecek pazarlama postalarına izin vermiş olması gerekir. Tabii size daha önce e-posta gönderme izni vermiş olsalar bile bazı kullanıcılar fikir değiştirip e-postanızı spam olarak işaretleyebilir. Böyle bir durumda, tüm müşterileriniz tek bir listedeyse, o liste tamamen spam klasörüne düşer. Önlem olarak kalabalık e-posta listelerinizi birkaç parçaya bölün. Listelerden birindeki kullanıcı spam işaretlese bile, diğer listeleriniz güvenli kalır.

4- Gönderi Listelerinizi Sürekli Güncelleyin

E-posta hizmeti veren sitelerin hepsi değilse bile pek çoğu, ölü adreslere e-posta yollayan domain ve IP’leri de kara listeye ekler. Peki, ölü adres nedir? Kapatılmış, var olmayan, dolu olduğu için yeni e-posta kabul etmeyen hesaplardır. Eğer sizin de gönderi listenizde bu tarz ölü e-posta adresleri varsa, düzenli olarak bunları listeden çıkarmalısınız.

5- E-Postalarınızda Mutlaka Çıkma Seçeneği Bulunsun

Elbette ki e-posta gönderdiğiniz bir kişinin, gönderi listesinden ayrılmak istemesi can sıkıcıdır ama daha da can sıkıcı olan, o kişinin sizi spam’e eklemesidir. Bu yüzden pazarlama postalarında “listeden çık” seçeneğinin görünür ve basit olması çok önemli. Unutmayın, listeden ayrıl seçeneğiniz yoksa direkt spam olarak işaretlenirsiniz.

6- Kullanıcıların Sizi Adres Defterine Kaydetmesini Sağlayın

Yolladığınız e-postaların spam’e değil de gelen kutusuna düşmesinin garanti yolu budur. E-posta pazarlamanıza izin veren kullanıcı sizi adres defterine kaydederse tüm gönderileriniz kendisine ulaşır. Bunu sağlamak için sitenize üye olanlara onay postası yolladığınızda adres defterine ekle seçeneği sunabilirsiniz. Ayrıca diğer iletişim faaliyetlerinizde de “bizden daha fazla bilgi almak ve avantajlarımızdan haberdar olmak için adres defterinize ekleyin” gibi duyurular kullanabilirsiniz.

7- E-Postalarınızı Göndermeden Önce Test Edin

Oluşturduğunuz pazarlama maillerini müşteri listenize göndermeden önce bir test yapın. Gmail, Hotmail, Yahoo gibi e-posta sağlayıcılarından birer hesabınıza ve Outlook’ta kurulu olan şirket hesabınıza bu e-postayı yollayın. Burada dikkat edilecek nokta, kendinize yolladığınız e-postadaki tüm içeriğin gerçek listenize yollayacağınız içerikle bire bir aynı olmasıdır. Eğer test mailiniz spam klasörüne düşüyorsa, gerçek listenize yolladıklarınız da kesinlikle düşecektir. Test yöntemi ile hem zamandan hem de emekten tasarruf edebilirsiniz.

8- Hatalı Kodlamadan Kaçının

E-posta servis sağlayıcılarının dikkat ettiği bir konu da e-postada kullanılan kodların kalitesidir. Eğer pazarlama e-postanızda hatalı kodlama varsa spam klasörüne düşecektir. Buna çözüm olarak daha önce toplu e-posta gönderimi yapmış, kaliteli kodlamayı bilen şirketlerden hizmet almalısınız.

9- E-Postaya Sadece Büyük Bir Görsel Eklemeyin

E-postanıza görsel eklemek iyi bir fikir olsa da sadece tek bir büyük görselden oluşan e-postalar yollamaktan kaçının. E-posta servis sağlayıcıları, e-postanın içeriğinde sadece görsel varsa, bu görselin üzerinde okuyamadığı sakıncalı kelimeler bulunabileceğini düşünür. Servis sağlayıcının okuyup inceleyebileceği metinleri mutlaka içerikte bulundurun.

10- İçeriğiniz Spam Postalara Benzemesin

Aslında bu kural, e-posta servis sağlayıcıları sizin mailinizi engellemese bile uymanız gereken bir kural. Eğer yolladığınız e-postanın içeriği spam postalara benziyorsa, hedef kitleniz üzerindeki inandırıcılığınızı kaybedersiniz.

Bu konuda basit noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Bedava, ücretsiz gibi ifadeleri çok sık kullanmayın.
  • Cümle başları dışında, tamamen BÜYÜK HARFLERLE yazmayın.
  • Rengarenk fontlarla yazmayın.
  • Arka arkaya birden fazla ünlem kullanmayın.
  • Sizin de spam klasörünüze düşen e-postalarda sıkça yer alan kelimeleri kullanmayın.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu