Web Tasarım ve Yazılım

Domain Nasıl Alınır?

Domain yani alan adı, bir web sitesinin internette var olabilmesini sağlayan adrestir. Bu adres olmadan web sitesine ziyaretçi gelmesi mümkün değildir. Eğer bir firma domain almak istiyorsa kendi isminin geçtiği domainleri seçmelidir. Aksi takdirde ziyaretçiler sitenin firmaya ait olup olmadığını anlamayabilirler ve bu bir güven problemine yol açabilir. Bilgi vermek amacıyla açılacak bir web sitesi için domain alınacaksa anahtar kelimenin yer aldığı bir domain seçilmelidir. Böylelikle hedeflenen anahtar kelimede web sitesinin üst sıralara gelmesi daha kolay olacaktır. Peki domain nasıl alınır?

Domain Nereden Alınır?

Günümüzde domain satışı yapan belli başlı aracı firmalar vardır. Bu firmaları kullanarak istediğiniz domainin kullanılıp kullanılmadığını görebilir, kullanılmıyorsa satın alabilirsiniz. Domain satın almadan önce domain seçiminde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar;

  • Alan adınızın çok uzun olmaması gerekmektedir. Web sitenizin ismi ile alan adınız aynı olmak zorunda değildir. Site isminiz uzun olsa dahi alan adınızı kısa tutarak akılda daha kalıcı olmasını sağlayabilir ve doğrudan sitenize gelen ziyaretçi sayısını artırabilirsiniz.
  • Domain telaffuzunun kolay olmasına dikkat etmelisiniz. Telaffuzu kolay olan domainler akılda daha kalıcı olacaktır. Ayrıca marka bilinirliğinin de artmasını sağlar.
  • Domainin anahtar kelime içeriyor olması gerekmektedir. SEO açısından önemli bir noktadır. Ayrıca arama sonuçları için de büyük bir avantajdır. Örneğin; sağlık ile ilgili bir web sitesi kuracaksanız domain de “sağlık” kelimesinin geçmesi sıralamaları ciddi bir biçimde etkiler.
  • Sicili temiz olan domainleri seçmelisiniz. Domainin satın alıma uygun olması o domain daha önce kullanılmadığı anlamına gelmez. Daha önce başka biri tarafından kullanılmış ve ban yemiş olan alan adları satılıyor olabilir. Bu nedenle alan adının geçmişini araştırmanız size fayda sağlayacaktır. Bunun için Banned Check ve Wayback Machine araçlarını kullanabilirsiniz.
  • Alan adınızda com uzantısı kullanmaya özen gösteriniz. Com uzantısına sahip olan domainler her zaman daha fazla trafik alır ve ziyaretçilere psikolojik anlamda etki eder. Hatta bütçeniz müsaitse diğer uzantıları da satın alarak rakiplerinizin kullanmasını engelleyebilirsiniz.
  • Alan adınız sadece harflerden oluşmalıdır. Herhangi bir rakam ya da noktalama işareti barındırmaması gerekmektedir.

Domain Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domain satın alma sırasında firmalar sizden kullanıcı hesabı oluşturmanızı isterler. Bu hesabı oluştururken her zaman hatırlayacağınız bir kullanıcı hesabı oluşturmalısınız. Ayrıca E-Mailinizin de doğru olmasına ve sizin yönetiminizde olan bir mail adresi olmasına dikkat ediniz. Çünkü bu bilgilerden herhangi birini kaybetmeniz gerekli ayarlamaları yapamamanız anlamına gelir veya domain süreniz dolduğunda tekrar satın alma işlemini yapamazsınız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu