İnternet Dünyası

Windows 10 Creators Güncellemesi İle Gelen Yeni Özellikler

Microsoft son aylarda test ettiği yeni güncellemesini bugün itibariyle kullanıcılara sunuyor. Bir önceki yılda yapılmış olan güncelleme çok daha önemli özellikleri içeriyordu fakat bugün gelen güncellemede de bazı küçük eklemeler mevcut. Aylardır test eden kişiler tarafından verilen bilgilere göre, Windows 10 Creators güncellemesinin en iyi 10 özelliği şöyledir;

Cortana Kurulumu

Windows 10 Creators Update yazılımını sildiyseniz veya önceden Windows 10 kurulumu yapılmış yeni bir bilgisayar satın aldıysanız, kurulum sürecinde size Cortana rehberlik edecektir. Cortana mikrofonlarınızı ve hoparlörlerinizi, bir Wi-Fi ağı ve klavye düzenini kurmak da dahil olmak üzere, komutları dinlemek için kullanacaktır. Güzel bir ilavedir, fakat Windows 10’u geleneksel bir biçimde kullanmak istiyorsanız sesinizle değil de klavye ve fare ile de kullanabilirsiniz. Her iki durumda da, Windows 10‘u kurmanın tüm süreci büyük ölçüde basitleştirildi. Özellikle de sadece 10 yıl önceki Windows Vista makineyi hazırlama işlemiyle karşılaştırırsanız.

Oyun Modu

Microsoft, Windows 10 Creators Update’te oyun deneyimini geliştirmeye odaklanıyor. XBox uygulamasında yer alan yeni Oyun Modu, bir oyun için CPU ve GPU kaynaklarına öncelik tanıyor. Arka plandaki görevler ve diğer uygulamalar, tüm sistem kaynaklarını engellememek amacıyla tasarlanmış. Ayrıca oyunlar Windows 10 PC‘de oldukça iyi çalışıyor. Microsoft ayrıca, Windows 10 için Xbox uygulamasına Beam streaming (Twitch’a benzer) ekledi; böylece tüm kullanıcılar oyun oturumlarını arkadaşlarına aktarma olanağına sahip oldu. Oyun bazında etkinleştirilecek olan Oyun Modu, ileride otomatik etkinleştirme özelliğine sahip olacak.

 

Resim İçinde Resim

Microsoft, Universal Windows Apps’e resim içinde resim desteğini ekliyor. Filmler ve TV uygulaması sayesinde bir filmi veya TV şovunu izleyebilir ve pencere menüsünü her zaman üstte olacak şekilde açabilirsiniz. Böylece Skype, aramaları diğer pencere menüsünde yapacaktır. iOS ve Android’deki özelliklere benzeyen bir özelliktir ve diğer uygulamalara göz attığınızda ya da diğer uygulamaları çalıştırdığınızda içeriği izlemeye devam edebilmenizi sağlar. Şu anda yalnızca Microsoft’un kendi uygulamalarından bazıları resim içinde resim özelliğini destekliyor ancak tüm geliştiriciler bu özelliği güncellemelere dahil edebilecek.

Gece Lambası

Microsoft, F.Lux’un kendi sürümünü Creators Update ile Windows 10’a kurdu. Dublajı yapılmış Gece Lambası, Windows 10’un gün batımından sonra veya akşamın belirli bir saatinde ekrandaki mavi ışığı azaltmaya yarıyor. Bu özellik; iOS, macOS ve Android’de olanlara çok benziyor, ancak Windows’da bunu etkinleştirmek için bir üçüncü taraf uygulamasına ihtiyacınız yok.

Dinamik Kilit

Dinamik Kilit; Windows Hello’nun tam tersi olarak tasarlanan yeni bir Windows 10 özelliğidir. Microsoft’ta “Windows Goodbye” olarak bilinen Dinamik Kilit, Windows 10 PC’nin kişiden uzaktayken otomatik olarak kilitlenmesini sağlar. Bluetooth aygıtlarını bir telefon ya da giyilebilir teknoloji gibi eşleştirebilir ve Bluetooth bağlantısı çok uzaktaysa hissederek, bilgisayarı kilitler.

Paint 3D

Microsoft’un yeni güncellemesi, Windows 10 için 3D’yi akılda tutacak şekilde tasarlanmıştır. OS güncellemesinde genellikle birçok yaratıcı özellik olmasına rağmen Paint 3D belirgin bir ektir. Adından da anlaşılacağı gibi Microsoft’un yerleşik Paint uygulamasının 3D versiyonu ve tekrar oluşturulmuş, modern bir özellik. Paint 3D’de 3B nesneler inşa edebilir ya da topluluk üyeleri tarafından oluşturulan Remix 3D nesneleri içe aktarabilirsiniz. Normal Paint uygulamasından çok daha dokunmatiktir ve nesnelere açıklama eklemek için Surface Pen gibi kalemleri kullanabilirsiniz. Paint 3D oluşturma işlemini bitirdikten sonra, Remix 3D sitesiyle kolayca paylaşabiliyorsunuz.

Windows Fotoğraflara İmza Ekleme

Çok önemli bir Windows 10 Creators güncelleme özelliği değilse de imza ekleme desteği için Fotoğraflar uygulaması güncellendi. Bir fotoğraf seçip e-postayla veya sosyal ağlardan kolayca paylaşabileceğiniz çok gerekli bir ektir. Ne yazık ki, Windows 10 Creators Update’te imza ekleme her yerde geçerli bir özellik değil. Yerleşik E-Mail uygulamarında dahi, bir mailin içine not ekleyemiyor ya da ekli bir görüntüye açıklama yapamıyorsunuz.

Windows Hello Hızlanıyor

Windows 10 Creators güncellemesinin en şaşırtıcı tarafı Windows Hello’nun daha hızlı olmasıdır. Microsoft, yüz taraması için tanınma sürecini geliştirdi ve yeni kurulum işlemi, Windows Hello‘nun kim olduğunuzu tespit etmek için yüzünüzü nasıl taradığını tam olarak gösteriyor. Sonuç, çok daha hızlı bir Windows Hello oturum açma işlemidir.

Microsoft Kenarının Geliştirilmesi

Microsoft, Kenar Tarayıcısını Creators güncellemesi ile düzeltiyor. Bu yeni özellik, sekmeleri bir kenara koymanızı ve bunları daha sonra kullanabilmek üzere kaydetmenizi sağlıyor. Aslında, geçerli tarayıcı pencerenizin anlık görüntüsünü kaydetmek için kullanılan bir yöntemdir. Sekmeleri sık bir biçimde kullanıyorsanız gayet iyi bir özelliktir ancak diğer kullanıcılar için bu özellik, kafa karıştırıcı olabilir. Microsoft, E-Kitap desteği ve kenar için 360 derece video görüntüleme olanağı da ekliyor. E-kitapları Windows Mağazası’ndan indirebilir ve satın alabilirsiniz. 360 derece videolarının örneklerini Filmler ve TV uygulamalarında bulabilirsiniz.

Güncellemeler ve Gizlilik Üzerine İyi Kontrol

Windows 10 Creators güncelleştirmesindeki küçük değişikliklerden biri de, güncelleştirmeleri daha iyi kontrol etmek isteyenler için. Artık bir hafta boyunca güncelleştirmeleri durdurabilirsiniz ya da Windows 10’daki etkin saatleri günde 18 saate kadar yapılandırabilirsiniz. Bu özellik, Windows 10’un güncelleştirmeler için otomatik olarak yeniden başlatma hakkındaki şikayetleri azaltacak ve kullanıcıların bunları daha iyi kontrol etme olanağını sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu