SEO TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ
SEO yani arama motoru optimizasyonu, bugün büyükten küçüğe her şirketin ve markanın sahip olduğu web sitelerinin, online mağazalarının başarılı olabilmesi için çok önemlidir. SEO’nun ne olduğu hakkında aştırma yaparken karşınıza çıkan İngilizce terimleri anlamakta güçlük çekiyor hatta yeni bir dil öğreniyor gibi bir his yarattığını biliyoruz. Bu gözünüzü hiç korkutmasın, SEO hakkındaki içerikleri rahatlıkla anlayabilmeniz için hazırlanan SEO terimleri sözlüğümüzden faydalanabilirsiniz.
Bilmeniz Gereken SEO TErimleri
Crawling (Tarama)
Arama motoru örümceklerinin (örneğin GoogleBot) web sitenizi anlamak için yaptığı bir tür okuma-taramadır. Bu işlemin ardın web sitesi sınıflandırılır ve indekslenir.
İndeksleme
Arama motorları web sitenizi ziyaret ettikten sonra burada bulunan bilgileri sınıflandırır ve depolar. Bu işleme indeksleme adı verilir.
İndeksten Çıkarma
Arama motorları sitenizi bir defa ziyaret edip daha sonra kendi haline bırakmazlar, kullanıcılara sundukları bu siteleri sık sık denetlerler. Bu denetim sırasında koşullara uymayan örneğin kopya içerik, spam vb. durumlar ile karşılaşırlarsa sizi indekslerinden çıkarırlar, yani en basit tabirle kullanıcılara web sitenizi göstermeyi bırakırlar.
Google My Business (Benim İşletmem) Listelemesi
Yerel işletmeler için ücretsiz listeleme hizmetidir. Bölgenizde bulunan bir kullanıcı arama yaptığında haritalar üzerinden işletmenize erişmesini sağlar.
Trustrank (Güven Endeksi)
SEO ile ilgili en önemli terimlerden biri tartışmasız güven endeksidir. Trustrank spam analizi ve önlenmesi için kullanılan link analizi yöntemidir. Bu yöntemle spam yarı otomatik olarak belirlenir. Örneğin doğal olmayan, kopya içerikler spam olarak algılanarak güven endeksinizi düşürebilir.
ON-PAGE SEO (Site İçi Optimizasyon)
Web siteniz içerisinde bulunan tüm sayfalar içerisinde yapılan optimizasyon amaçlı değişiklikleri ifade eder.
OFF-PAGE SEO (Site Dışı Optimizasyon)
Web sitenizin SEO optimizasyonunu arttırmak için site dışında yapılan optimizasyondur. Örneklemek gerekirse backlink, sayfa popülerliği, site güvenilirliği, sosyal medya üzerinden sitenize gelen doğal trafik gibi faktörlerin genel adıdır.
Backlink
Basitçe anlatmak gerekirse backlink bir web sitesinden diğerine geçmenizi sağlayan linklerdir. Örneğin bir blogger önerdiği ürün hakkında daha fazla bilgi içeren bir yazının linkini, ilgili ürün fotoğrafının altına bırakıyorsa bu backlink’tir. Web sitenizin sıralamasını arttırmak için önemli bir faktördr ancak kullandığınız linklerin güvenilir kaynaklardan alınmış olması önemlidir. Aksi halde arama motorları tarafından güven endeksiniz bu linklerden kaynaklı olarak düşürülebilir.
SERP (SEARCH ENGINE RESULTS PAGE)
Google’a bir kelime yazıp ara butonuna bastığınızda karşınıza sonuçların sıraladığı arama motoru sonuç sayfasıdır.
KPI (Key Performance Indicators)
“Anahtar Performans Göstergesi” olarak Türkçeleştirebileceğimiz KPI sadece SEO değil iş dünyasının birçok alanında kullanılır ve yapılan faaliyetlerin hedefe ulaşma konusunda ne kadar işe yaradığını gösteren ölçülebilir değerlerdir.
Tavsiye Edilen İçerik: SEO Kriterleri
DİĞER SIK KULLANILAN SEO TERİMLERİNİN ANLAMLARI;
Hosting; Barındırma hizmeti olarak da adlandırılabilecek hosting sunucular tarafından web sitelerine verilen hizmetin adıdır.
Server; Sunucu anlamına gelen server bir nevi web sitenizin internetteki evi gibi düşünülebilir. Server web sitenizin tüm verilerini depolayan, 24 saat açık, yüksek teknoloji ürünü bilgisayarlardır. Bu bilgisayarlar 24 saat aktif bir şekilde internet bağlantısına sahiptir ve elektrik kesintisinden depreme kesintiye sebep olabilecek her türlü aksaklığa karşı ciddi önemlerle korunurlar.
Tavsiye Edilen Hizmet: Sunucu Yönetimi
Domain; Web sitesinin adıdır. Örneğin www.google.com.tr gibi.
URL; Web sitenizde bulunan bir sayfanın tam adresidir. Örneğin Google da bulunan görsel arama sayfasına ait URL https://www.google.com.tr/imghp?hl=tr&tab=wi&ogbl
Canonical URL(Rel=Canonical); Farklı anahtar kelimeler için hazırlanmış, benzer web sayfalarının kopya içerik olarak algılanmasını önlemek için tercih edilen URL’dir.
Content (İçerik); Web sitesinde bulunan yazı, resim, multimedya gibi verilerin tamamına verilen isimdir.
White Hat SEO; Google, Bing, Yandex gibi arama motorlarının kalite kurallarına uyarak listelemede üst sıralara yerleşmek için kullanılan yöntemledir.
Black Hat SEO; Arama motorlarının kalite kurallarını ihlal ederek listelemede üst sıralara yerleşmek için kullanılan yöntemledir.
Hacklink; Bir web sitesine site sahibinin haberi olmaksızın, yasa dışı bir şekilde backlink verilmesi işlemidir. Burada en önemli fark backlink yapılırken web sitesi sahibinin bilgisi dahilinde yapılıyor oluşudur. Google web sitenizin hacklink yaptığını fark ederse web sitenizi cezalandırılabilir hatta yapılacak detaylı tarama sonrasında web sitenizi indeksten silebilir.
Broken Link(Kırık Link); Web sitenizde bulunan, herhangi bir hata dolayısıyla ulaşılamayan linklerdir. Arama motoru botları sayfaları sürekli tarar ve ulaşamadıkları linklerin sıralamasını düşürebilirler. Bu nedenle linkleriniz her zaman erişilebilir olmalıdır.
Redirect(Yönlendirme); Redirect kullanıcının tıklamış olduğu linkin onu tıkladığından farklı bir sayfaya yönlendirmesidir. Bu yönlendirme alakalı veya alakasız bir sayfaya çıkıyor olabilir.
Nofollow; Bu arama motorlarına ilgili sayfanın sonuçlarda sıralanmaması gerektiğini bildirir. Örneğin henüz tamamlanmamış olan taslak sayfanızın kullanıcılar tarafından görüntülenmesini bu etiketi kullanarak engelleyebilirsiniz.
Dofollow; Bu etiket ise arama motorlarına sayfanızın sonuçlar bölümünde sıralanmasını istediğinizi bildirir.
Spam; Her gün cep telefonlarımıza, mail adreslerimize çeşitli kaynaklardan toplu olarak gönderilen mesaj ve/veya maillerdir. Bazen yalnızca tanıtım amacıyla gönderilen bu mailler ne yazık ki maruz kalanların hayatını bazen zorlaştırabiliyor. Markalar her ne kadar yalnızca haftada yalnızca 1 mail gönderdiklerini düşünseler de gözden kaçırılan en önemli faktör bunu günümüzde milyonlarca kişi ve kurumun yapıyor oluşudur. Bu nedenle arama motorları kullanıcılarını, onları rahatsız eden spam olabilecek faktörlerden korumaya çalışırlar. Bu nedenle web sitenizin spam olarak algılanmamış olması çok önemlidir.
Organik Sonuç; Reklamsız sayfaların listelendiği sonuçlar bölümüdür.
RSS(Really Simple Syndication); Takip ettiğiniz web sitelerinde meydana gelen güncellemeleri(Yeni haber, video, podcast vb.) size haber veren bir bildirim aracıdır.
Description; Arama motorlarına web sitemizi tanıtmak için yazdığınız kısa ve öz açıklamadır.
Tag; Günümüzde sosyal medya sayesinde oldukça kulak aşinalığımız olan “Tag” kelimesi Türkçe “etiket” anlamına gelmektedir. Web sitesinde bulunan multimedya, yazı vb. içeriklerde vurgulanmak istenen kelimeler tag olarak eklenir.
Title Tag (Başlık Etiketi); Web sitenizin ana konusunu belirleyen HTML ögesidir.
CSS (Cascading Style Sheets); CSS yani basamaklandırılmış stil katmanları web sitenizin nasıl görüneceğini belirler. Örneğin renkler, yazı stili vb.
Responsive Design(Duyarlı Web Tasarımı); Web sitenizin bilgisayar, tablet, telefon gibi farklı boyutlarda ekranları algılayarak uyum sağlayabilmesidir. Arama motorları kullanıcı deneyimini optimize eden bu tür web sitelerine sıralamalarında öncelik tanırlar.
Google Analytics; Web siteniz ile ilgili birçok veriye aynı anda ulaşıp, bu veriler üzerinden analizler yapmanızı sağlayan bir Google servisidir. Ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunmaktadır.
Bounce Rate; Hemen çıkma oranı, bir ziyaretçi web sitenize girdiğinde sadece ana sayfanızı görüntüleyip başka hiçbir işlem yapmadan web sitenizi terk etmesi şeklinde tanımlanabilir. Bunun sık tekrarlanması arama motorlarına kullanıcıların web sitenizde aradığını bulamadığı mesajını verir.
Conversion Rate(Dönüşüm Oranı); Web sitenize yapılan ziyaretlerin etkileşime dönüşme oranı olarak adlandırılır. Arama, form doldurma, bülten için kayıt bırakma vb. işlemler etkileşim çeşitlerinden bazılarıdır.
Googlebot veya Arama Motoru Botu; Google, Bing, Yandex gibi büyük arama motorlarının web sitelerini tarayan örümceklerine verilen ad. Bu botlar web sitenizde gezerek içerikleri incelemeye ve anlamlandırmakla görevlidirler.
Yüklenme Hızı; Kullanıcılar sayfanıza tıkladıktan sonra, sayfayı görüntüleyebildikleri ana kadar geçen süredir. Arama motorları yüklenme hızı yüksek olan sayfaları daha çok severler.
Sitemap (Site Haritası); Sitenizde hangi içeriğin nerede bulunduğunu gösteren, hem kullanıcılara hem de arama motorlarına sitenizde yön bulma konusunda yardımcı olan içerik haritasıdır.
Keyword(Anahtar Kelime); Keyword insanların araştırma yaptıkları konu hakkında bilgiye erişebilmek için arama motorlarına yazdığı kelimelerdir.