Teknoloji

iOS Tabanlı COVID-19 Uygulamalarını Kullananlara Uyarı

Tüm dünyada COVID-19 salgınına çözüm üretmek, insanları korumak için iş birliği yapılırken yazılım geliştiricileri de ürettikleri uygulamalarla virüsle mücadeleye ve hayatların kurtarılmasına katkıda bulunmak için çalışıyor. Fakat bazı COVID-19 takip uygulamaları kullanıcı gizliliğini yok sayıyor.

iOS Tabanlı COVID-19 Uygulamalarını Kullananlara Uyarı

iOS tabanlı COVID-19 takip uygulamalarına yönelik çeşitli araştırmalar yapan Digital Forensics Initiative Direktörü Jonathan Albright, 493 adet uygulamayı test etti. Test edilen tüm uygulamalar asıl amacına uygunken bununla birlikte uygulamalardan çoğu kameraya, mikrofona, fotoğraf galerisine, rehbere ve konum bilgisine ulaşmak için izin istemekte. Albright, bu izin isteklerinin hepsinin gereksiz olduğunu söylerken aynı zamanda alınan verilerin çoğunun sonradan kâr etmek için reklamlar ile gelir sağlayanlar tarafından kullanılacağını belirtti.

Albright’ın aktardığı diğer bilgilere göre test edilen 493 uygulamadan yalnızca 47’si Google’ın ve Apple’ın insanların gizliliğini yok saymayan maruz kalma bildirimini kullanıyor. Uygulamaların yüzde 44’ü kameraya, yüzde 22’si mikrofona, yüzde 32’si fotoğraf galerisine ve yüzde 11’i rehbere ulaşmak isterken bazı uygulamalar ise ihtiyacı olmayan her türlü bilgiye erişmeyi talep ediyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu