Sosyal Medya

Instagram Algoritması Nasıl Çalışıyor?

Instagram kronolojik algoritmasından vazgeçmeden önce haber kaynağındaki tüm gönderilerin yüzde 70’i, arkadaş gönderilerinizin ise yüzde 50’si gözden kaybolmaktaydı. 2016 yılında geçilen alaka düzeyine göre planlanan yeni algoritması her ne kadar eleştirilse de, kullanıcılar bu sayede arkadaş gönderilerinin yüzde 90’ını görebilmektedir.

Mart ayında ise algoritmanın yeni gönderilere öncelik tanıyacağı duyurulmuştur. Geçen hafta düzenlenen basın toplantısıyla Instagram algoritmasıyla alakalı tüm detayları komu oyuyla paylaşmıştır.

Haber Kaynağı Sıralama Kriterleri

Instagram Algoritması Nasıl Çalışıyor?

Instagram herkes için kişiselleştirilmiş bir haber kaynağı oluşturabilmek için geçmişteki davranışlarınıza bağlı olarak makine öğrenmesi kullanmaktadır. Dolayısıyla biriyle aynı hesabı takip etseniz bile, bu hesaplara karşı nasıl bir etkileşimde bulunduğunuza bağlı olarak kişiselleştirilmiş bir haber kaynağına sahip olursunuz.

Instagram haber kaynağında gördüğünüz içerikleri belirleyen üç faktör bulunmaktadır. Bunlardan ilk ikisi ilgi alanı ve yenilikken üçüncü faktörü ilişki oluşturmaktadır.

  • Yenilik: Bu kriterde gönderinizin gönderi zamanı dikkate alınıyor. Örnek vermek gerekirse bugün ya da o an paylaşılanlar, bir hafta önceki paylaşılanlara göre sıralandırılmaktadır.
  • İlgi alanı: Instagram, bir gönderiye ilgi duyduğunuzu ne kadar tahmin edebilirse, sizin için önemli olan içeriklere o kadar çok üst sıralarda yer verir. Benzer içeriklere gösterdiğiniz geçmiş davranışlarınıza göre belirlenen bu kriterde, gönderinin asıl içeriğinin analizi için makine görselleştirmesi kullanılır.
  • İlişki: Bu kriterde ise paylaşan kişiye olan yakınlığınız değerlendiliyor. Eğer gönderi sahibiyle geçmişte Instagram üzerinden sıkça etkileşime girildiyse gönderinin sıralaması da yükseliyor. Etkileşim konusunda birbirinizin gönderisine yorum yapmanız ve fotoğraflarda beraber etiketlenmeniz dikkate alınıyor.

Bu kriterlere ek olarak Instagram’ın sıralama konusunda dikkate aldığı üç kriter daha mevcuttur.

  • Sıklık: Bu kriterde Intagram uygulamasını ne sıklıkta açtığınıza bakılıyor. Böylece son ziyaretinizden itibaren paylaşılan en iyi gönderiler size gösteriliyor.
  • Takip etme:  Eğer çok fazla kullanıcıyı takip ediyorsanız, daha geniş bir kitle arasından seçim yapıyor. Böylece haber kaynağında belli başlı kullanıcılara daha az rastlıyorsunuz.
  • Kullanım: Instagram’da geçirdiğiniz zamana göre kısa aralıklarda en iyi gönderileri görmeniz söz konusudur. Aynı şekilde eğer arama kısmında daha fazla vakit geçiriyorsanız, platformda bulunan gönderilerin daha derinine inebilirsiniz.

 Instagram düzenlediği basın toplantısında aynı zamanda Instagram hakkında en merak edilen konulara da değinmeyi ihmal etmedi. Yaptığı açıklamalardan bazıları şöyle:

  • Instagram, daha sık paylaşım yaptığı ya da diğer belli davranışları sergilediği için kullanıcıların sıralamasını düşürmüyor. Ancak kullanıcıların farklı içerikleri seri bir şekilde paylaşması halinde içerikler başkasının içeriğiyle yer değiştirebilir.
  • Instagram kişisel hesaplara veya işletme hesaplarına daha fazla gösterim sağlamıyor. Dolayısyla bu hesaplar arasında geçiş yapmak gösteriminize fayda sağlamaz.
  • Instagram haber kaynağında gönderileri gizlemiyor. Eğer takip ettiğiniz herkes tarafından paylaşılan her içeriği görmek istiyorsanız ekranı kaydırmaya devam etmeniz yeterli.
  • Instagram’ın haber kaynağı Hikayeler, Canlı Yayın veya uygulamanın diğer özelliklerini kullanan kullanıcılarını ayırt etmiyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu