Teknoloji

Apple’ın WWDC 2017’de Duyurduğu Her Şey!

Apple dün San Jose’de, yıllık bahar geliştiriciler konferansı WWDC‘yi başlattı. Yılın en büyük konferansı her zamanki gibi uzun bir açılışla başladı. İşte konferansta duyurulan yenilikler;

Siri Hoparlörü: HomePod

Apple, Google ve Amazon gibi şirketlerle rekabet edebilmek için tasarladığı yeni akıllı ev hoparlörünü duyurdu. HomePod, 4 inç woofer ve yedi ışın oluşturucu tiz hoparlörden ve oda şekline bağlı olarak farklı bir ses çıkarmasına olanak tanıyan gelişmiş mekansal farkındalığa sahiptir. Basitçe söylemek gerekirse akıllı hoparlör, nereye koyarsanız koyun, mükemmel ses çıkaracaktır. Daha iyisi, ikinci bir HomePod ekleyebilir ve bu ikisini geniş bir stereo ses alanı için senkronize edebilirsiniz. Aralık ayında ABD, İngiltere ve Avustralya’da 349 Dolar‘a satın alabilirsiniz. Apple, dünyanın geri kalanında yakında piyasaya sunulacağını açıkladı.

macOS “High Sierra”

Apple’ın Yazılım Geliştirme Başkan Yardımcısı Craig Federighi, San Jose’deki WWDC’de MacOS’un “High Sierra” adlı yeni versiyonunu tanıttı. Bu versiyonda bir sürü yeni özellik ve düzeltme mevcut. Geliştirilmiş JavaScript güncellemeleri sayesinde Safari, en hızlı masaüstü tarayıcısı haline geldi. Apple, Google Chrome’dan % 80 daha hızlı olduğunu açıkladı.

Mail, önemli iletilerinizi pencerenin üst kısmında görme yeteneği ve iletilerin oluşturulmasını kolaylaştıracak yeni bir bölünmüş görünüm de dahil olmak üzere birkaç iyileştirmeye sahip. Ayrıca, uygulama sabit diskinizdeki postaları saklamanız için yüzde 35 daha az depolama alanı tüketiyor. Fotoğraflar, renk seçme ve tek tek düzenleme gibi yeni düzenleme araçlarını topluyor ve Curves paneli kontrast ve rengin hassas kontrolünü sağlıyor.

Bu düzenlemelerin yanı sıra, Apple grafik paketi “Metal”i geliştirdi. Sürüm 2.0’da, dış grafik desteğinin yanı sıra daha iyi performans göreceksiniz. Güncelleme ile Mac sahipleri, pahalı özel yapılı bir PC satın almadan VR alanına girebilecekler.

Yeni iMac’ler ve Yeni Bir iMac Pro

Apple bugünün WWDC etkinliğinde, cömert bir donanım yükseltmesi ve daha güçlü grafikler ile tüm iMac hattında bir güncelleme yayınladığını duyurdu. Yeni iMac, yeni nesil grafikleri ve sanal gerçekliği vurguluyor. Özellikler; Kaby Lake işlemcileri (4.2 GHz’e kadar) ve daha hızlı SSD’ler (yüzde 50’ye kadar daha hızlı) ile başlar.

Her yeni iMac ayrıca USB-C ve Thunderbolt 3 özellikli olacak. Gelişmiş tümleşik (veya 27 inç) GPU’lara adanmış ve 32 GB (21.5 inç) ve 64 GB (27 inç) daha yüksek RAM performanslı ürünleriyle geliyor. Ekranlar; % 43 daha parlak ve 500 nits ile 1 milyar renk destekliyor. 21.5 inç Retina 4K ekran, 27 inç ise Retina 5k ile birlikte geliyor. Yeni iMac, 21.5 inç için 1099 Dolar, 27 inç için 1.799 Dolar‘dan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. Her ikisi de önümüzdeki hafta Apple mağazalarında satışa sunulacak.

10.5 inç iPad

Apple, yepyeni 10.5 inç iPad Pro‘yu tanıttı ve geçen yıl piyasaya sürülen 9.7 inç Pro’nun yerine geçeceğini söyledi. Yeni model, küçük ön çerçeveleri sayesinde biraz daha büyük ekran sunarken, 9.7 inç önceki modeliyle aynı kapsama alanı taşıyor. Yeni iPad Pro’nun ağırlığı 1 kilo. Yeni iPad Pro’daki her şey 120Hz yenileme oranına sahip ve daha iyi ortam ışığı algılaması sayesinde bir önceki sürüme göre daha iyi. Daha hızlı yenileme süresi gerektiren görüntüler ve videolar için performans artırırken, pil ömründen tasarruf etmek için yenileme oranı özellikle statik görüntülerde 48 Hz’ye kadar yavaşlamıştır.

Apple Kalem performansı da geliştirildi. Belki de en heyecan verici olanı kullanılabilirlik düzeltmeleri. Çoğumuzun bir süredir beklediği özellik sürükle-bırak. Yeni özellik, Pro’yu ikisi bir arada veya dizüstü bilgisayar kullandığınız şekilde kullanabilmenizi sağlar. Bir parmağınızla dokunarak, bir dosyayı veya uygulamayı “elinizde tutabilir” ve gerektiğinde hareket ettirebilirsiniz.

Yeni iPad Pro 649 Dolar‘dan satışa sunulacak. 12 Haziran’dan itibaren sarın alabileceksiniz.

ARKit

Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklikten de öte, gökyüzünün bilgisayar geleceğini şekillendirmek için yüksek bir potansiyeline sahiptir. Apple, kısmen bu teknolojiye kendini adamış durumda ve geliştiriciler için AR geliştirmeye yardımcı olmak adına gelişmiş hareket takibi ve diğer araçlar ile birlikte gelen bir geliştirme kiti olan ARKit‘i piyasaya sundu.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu