SEO Uzmanlarının Kullandığı SEO Araçları
SEO yani arama motoru optimizasyonu günümüz teknolojisine akıllı telefon, yapay zeka gibi yeni faktörler eklendikçe daha karmaşık bir hale geliyor.
Hal böyle olunca SEO hakkındaki her şeyi insanların okuyup araştırarak bir araya toplaması ve bu verileri anlamlı hale getirmesi çok fazla zaman almaya başladı. Tam bu noktada işimizi kolaylaştıran SEO Araçları ortaya çıkıyor!
Bunun sonucunda başta bizzat Google olmak üzere birçok teknoloji devi şirkete ek olarak küçük şirketler de bu süreci hızlandırıp kolaylaştıracak çeşitli araçlar geliştirmeye başladılar. Bizde sizler için kullanışlı olabilecek bu araçlar hakkında bir rehber hazırladık.
Tabi ki SEO denince ilk akla gelen isim Google, bu nedenle yazımıza da Google’ın SEO anlamında geliştiricilere sunduğu araçlarla yazımıza başlayacağız. Ardından SEO için kullanılan ücretli, ücretsiz diğer birçok araç hakkında da sizleri bilgilendireceğiz.
Google Tarafından Geliştirilmiş SEO Araçları;
1)Google Search Console
Google Search Console kesinlikle denemenizi en çok önerdiğimiz, hem çok kullanışlı hem de ücretsiz bir araç. Search Console sitenizin;
* Google tarafından taranabilirliği, bulunabilirliği, dizine ekleme hakkında bir sorun olup olmadığı,
* Sitenizin aramalarda görülme sıklığı, sitenizin görüntülenmesini sağlayan anahtar kelimeler, kullanıcıların bu kelimeleri hangi sıklıkla aradığı ve hatta tıkladığı,
* Arama motorlarının sitenizi spam olarak görüp görmediği
* Web sitenizin mobil uyumluluğu,
* Web sitenize hangi sitelerin bağlantı verdiği gibi siteniz için hayati olan birçok soruya tek başına yanıt verebiliyor.
Daha da önemlisi search console hakkında hiçbir bilginiz olmayışından yakınıyorsnız Google’ın bunun için verdiği ücretsiz eğitimler ile kendinizi geliştirerek Search Console kullanmaya başlayabilirsiniz.
2) Google Analytics
Google Analytics basitçe web siteniz ile ilgili verileri analiz edebilmenize yarar. Kullanıcı trafiği, kişilerin web sitenizde ne kadar vakit geçirdiği gibi verileri toplamanın yanı sıra size kullanıcı kitlenizin demografik durumu hakkında da bilgi verir.
Böylece doğru bir pazarlama stratejisi belirleyebilirsiniz. Google Analytics’in güçlü analiz yeteneği ve raporlama araçlarıyla web sitenizden en yüksek verimi alarak, kullanıcılarınızı sürekli müşterilere dönüştürebilirsiniz.
3) Google Trends
Aslında adından da anlaşılacağı üzere size trendler hakkında veri sağlıyor örneğin en çok aranan anahtar kelimeler, ilgili konular ve sorular, belirli bir kelime hakkında hangi ülkede, şehirde ne kadar arama yapılmış gibi.
Peki bu neden önemlidir? Bir örnekle anlatırsak, diyelim ki bir zincir kahve firması kuracaksınız ancak ülkenin hangi şehrinden başlayacağınızı bilmiyorsunuz.
Rakip çok olduğu için İstanbul’u atladınız ve Balıkesir de çok fazla kahve dükkanı olmayan bir ilçede ilk şubenizi açmaya karar verdiniz. Her şeyi tamamladınız ve dükkanı açtınız. Fakat sürpriz, o ilçede insanlar kahve içmeyi sevmiyor!
İşte Google analizleri böyle kötü sürprizleri önleyebilir. Google Analytics’de “americano” gibi ünlü bir kahve türünü arattığınızda Türkiye’de bu kelime ile ilgilenmeyen onlarca şehir olduğunu görebilirsiniz.
4) Google KeyWord Planner
KeyWord Planner “Anahtar Kelime Planlayıcı” olarak Türkçeleştirilebilir ve web sitenizde yayınlanacak içeriklerin anahtar kelimelerini belirlemek için size yardımcı olabilecek bir araçtır. Google Ads’in bir eklentisi olan bu araç ilgili anahtar kelimeler için rekabet, tıklama başı maliyet gibi verileri ayağınıza getirir.
5) Google Mobil Uyum Testi
Mobil uyum testi ile web sitenizin mobil cihazlara uyumlu olup olmadığını tamamen ücretsiz olarak görüntüleyebilirsiniz. Bu araç size sadece uyum testinin sonuçlarını yüzdeler ile göstermekle kalmaz, aynı zamanda web siteniz için iyileştirme önerilerinde bulunur.
>>>> SEO Kriterlerini İncelediniz Mi?
ÜCRETSİZ SEO ARAÇLARI;
1) Screaming Frog
Screaming Frog aslında bir tür SEO örümceği, bu araç hem çok büyük web sitelerini bile taramanıza yardımcı olur, hemde sonuçları gerçek zamanlı olarak analiz edebilmenizi sağlayabilen etkili ve güçlü bir site tarayıcısıdır. 500 URL’e kadar ücretsiz kullanılabilen Screaming Frog aynı zamanda;
*Broken Linkleri bulmanıza yardımcı olur.
*Denetim hakkında yönlendirmeler yapar.
*Sayfa başlıklarını ve meta verilerini analiz etmenizi sağlar.
*Tekrarlanan içerik hakkında sizi uyarır.
*XML Site haritaları oluşturmanızı sağlar.
*Sitenizin tasarımını görselleştirmenize yardımcı olur.
2) Bing Webmaster Tools
Google için Search Console neyse Bing için de Bing Webmaster Tool odur. Bing Webmaster Tool tamamen ücretsiz bir Microsoft hizmetidir. Veri toplama ve raporlama araçları mevcuttur, bu araçlar sadece verileri önünüze sermekle kalmaz, sitenizin SEO performansını iyileştirmeniz için önerilerde de bulunur.
3) Yandex Metrica
Yandex Metrica ise aynı şekilde Yandex’in Search Console aracı olarak düşünülebilir. Bu araçların her biri benzer işlevlere sahiptir. Metrica veri trafiği hakkında bilgi sağlama, veri analizi, hedef kitle belirleme, performans analizi ve kullanıcı davranış analizi yapmanıza yardımcı olur. Raporları kendi isteğinize göre şekillendirebilirsiniz.
4) YouTube Analytics
Youtube Analytics ise Youtube kanalınız hakkında veri analizi yapabileceğiniz bir araç, burada kanalınızın belirli dönemlerde ne kadar görüntülendiği, kaç saat izlendiği, abone sayısı, gösterimler, tıklanma oranları, etkileşimler, takipçi profili, izleyici başına ortalama izleme sayısı ve aboneler gibi birçok veriyi toparlayıp analiz edebiliyorsunuz.
Buna ek olarak izleyici kitlenizin izlemeyi tercih ettiği diğer videolar, abonelerinizden gelen izleme süresi, yaş ve cinsiyet dağılımı, izleyicilerin bölgesel dağılımı gibi analizleri de otomatik olarak görüntüleyebiliyorsunuz.
5) Soovle
Soovle yazdığınız herhangi bir anahtar kelime hakkında web’de yapılan diğer sorguları da gösteren, kullanımı çok kolay ve tamamen ücretsiz bir araç. Örneğin “SEO” yazdığınızda arama motorlarında SEO ile ilgili yapılmış SEO uzmanı, SEO başarı, SEO nedir? Gibi anahtar kelimeleri de listeler halinde görüntüleyebiliyorsunuz.
Soovle tüm bu verileri Wikipedia, Google, Amazon, Bing, Yahoo, YouTube gibi sık kullanılan web sitelerinden alıyor. Ayrıca içeriğini görmek istediğiniz kelimeye tıklayarak ilgili arama motorunun sonuç sayfasına gidebiliyorsunuz.
6) Ubersuggest
Ünlü pazarlama gurusu Neil Patel tarafından geliştirilen Ubersuggest de aslında bir anahtar kelime planlayıcısı.
Ücretli ve ücretsiz seçenekleri olan olan bu aracı kullanarak arama hacmi, SEO açısından kelimenin zorluğu, kelimenin tıklama başı maliyeti, kelimenin arandığı cihaz dağılımı, arayanların yaş dağılımı, ilgili anahtar kelime hakkında önerilen diğer anahtar kelimeler gibi birçok veriye ücretsiz sürümde erişebiliyorsunuz.
Hatta size bu anahtar kelime ile ilgili rakiplerinizin yayınlamış olduğu içerikleri bile gösteriyor.
UberSuggest aracından örnek bir görsel:
7) Black Widow
Tahmin edeceğiniz gibi adını bir örümcek cinsinden alan Black Widow bir site yapısı arama örümceği.
Tamamen ücretsiz olarak indirip kullanmaya başlaybileceğiniz bu program ile kimlik doğrulama gerektiren web sitelerini, filtre oluşturmak için kaynak kodları, sayfada bulunan tüm çerçevelerin iç ve dış kaynaklarını görüntüleyebilir, web sitenizde değişiklik yaparken gerçek zamanlı olarak ön izleme yapabilirsiniz.
8) SEOQuake
Tamamen ücretsiz olan bir araç kutusu olan SEOQuake ile web sitelerinin aranan anahtar kelime ile ilgili SEO performansını gerçek zamanlı olarak görüntüleyebilirsiniz.
Bu aracın en önemli avantajları gerçek zamanlı etki alanı ve URL karşılaştırması, iç ve dış bağlantı inceleme ve çok hızlı bir SEO denetimi gerçekleştirme imkanı sağlamasıdır. Ayrıca veriler ilginizi çektiyse yine ücretsiz olarak bu verileri bir dosyaya aktarabilirsiniz.
Tüm bunları yapabilmek için web tarayıcınıza eklenti olarak tutturmanız yeterli olacaktır.
9) Fat Rank
Fatrank ise bir Google sıralama takip eklentisidir. Arama motoru üzerinden eklenti olarak kullanılabilir. Web sitenizin ilgili anahtar kelime arandığında Google’da kaçıncı sırada çıktığını gösterir. Eğer Fatrank size sıralamanızı göstermiyorsa bu ilk 100 sonuç arasında web sitenizin sıralanmadığı anlamına gelir. Çünkü ücretsiz olan bu program sadece ilk 100 sonucu tarayabilir.
ÜCRETLİ SEO ARAÇLARI
1) Ahrefs
Facebook, Adobe, Netflix, Linkedin gibi ünlü markaların da tercihi olan Ahrefs site yönetimi, site tarayıcısı, anahtar kelime tarayıcısı, içerik tarayıcısı ve sıralama takibi gibi birçok kullanışlı fonksiyonu bünyesinde bulunduruyor.
Sitenize verilen linklerden, link verenlerin adresine kadar birçok konuda analizler yapmanıza yardımcı olan Ahrefs ücretli bir araç, bir süreliğine 7 günlük düşük ücretli deneme sürümünü edinebilirsiniz.
2) MOZ
MOZ herhangi bir arama motorundan bağımsız çalıştığı halde piyasada bu kadar güçlü yer edinebilen nadir firmalardan, Google, Apple Maps, Bing gibi güçlü partnerlerle çalışıyor olması bu başarının nedenlerinden olabilir.
SEO hakkında ihtiyaç duyabileceğiniz birçok aracı, çeşitli tekliflerle sunan MOZ, trivago, Alaska, Zillow gibi markaların da tercihi. MozPro, MozLocal ve STAT olmak üzere üç ayrı plan sunuyor, bu planları inceleyip ihtiyacınız olanı tercih edebilirsiniz, ayrıca satın almadan önce ücretsiz deneme sürümünü kullanarak programı öğrenebilirsiniz.
Kendi anahtar kelime planlayıcısı, SEO Toolbar’ı, Rank Tracker’ı ve Analytics aracı bulunması da SEO performansınızı takip etmek için farklı programlar arasında gezinmek zorunda kalmanızı önlüyor. Moz’un planları 99,00$ ile 599$ aralığında fiyatlanıyor.
3) Majestic
Majestic en basit tabirle link profilinizi analiz etmeye yarayan bir araç. Sitenizde bulunan linklerin çalışıp çalışmadığından, kalite skoruna kadar bir çok konuda analizler yapabileceğiniz Majestic ise 49$ – 399$ aralığında fiyatlanıyor.
Rakiplerinden en önemli farkı ise linkleri konularına göre sırlayabiliyor olması. Peki bu neden önemli?
Örneğin futbol haberleri üzerine bir web siteniz var, linklerin profilini inceliyorsunuz, spor kıyafetleri, erkek kozmetik ürünleri, spor haberleri gibi konular ile ilgili linklerin web sitenizde bulunması doğalken, web sitenizde Hereke halıları hakkında bir link bulunması arama motorları tarafından alakasız algılanacaktır ve bu sıralamanızın düşmesine neden olabilir. Majestic ile analizler yaparak bu alakasız linkleri tespit ederek ortadan kaldırabilirsiniz.
4) SpyFu
SpyFu’nun misyonu en güçlü rakiplerinizin pazarlama formülünü ortaya çıkarmaktır. Bu araç rakiplerinizin Adwords’de satın aldıkları kelimelerden, bu kelimelere ödedikleri rakamlara, potansiyel müşterilerin telefon numarası gibi kontak bilgilerine kadar her konu hakkında son 14 yıllık veriye erişmenizi sağlıyor. Buna ek olarak SpyFu da anahtar kelime araştırması hizmeti sunuyor. Fiyatları ise 39$ – 299$ aralığında seçtiğiniz pakete göre değişkenlik gösteriyor.
5) SEO Monitor
Başlangıçta bir SEO firması olan SEO Monitor daha sonra SEO için araç geliştirerek SEO firmalarına hizmet vermeye başlıyor.
Günlük sıralama takibi, SEO tahmini ve iyileştirme yardımı gibi birçok konuda firmalara destek oluyor, rakiplerinden en önemli farkı ise firmanın yenilikçi ve sektörde öncü olması. Türkçe dil desteği bulunan nadir araçlardan biri olması da ana dili Türkçe olan insanlar için önemli bir fark yaratıyor.
Her 1000 adet anahtar kelime için 57$ ödemeniz gerekiyor ama tabi bunu bir üst sınırı bulunmuyor. İsterseniz 315 ayrı web sitesi için 10.000 anahtar kelime takibi yaparak 4200$ gibi bir rakam da ödeyebilirsiniz. Burada en önemli olan şey programları kendi ihtiyacınıza göre belirleyebiliyorsunuz.
6) SEMRush
Tek programla online platformda ihtiyacınız olan her şeyi sağlama misyonu ile yola çıkan SEMRush oldukça güçlü referanslara sahip, Forbes, P&G, IBM, Nike, Tesla, Vodafone, Walmart gibi büyük markalar tarafından tercih ediliyorlar.
Peki neden? SEMRush’ı rakiplerinden ayıran en önemli özellik aslında SEO yönetimi için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm araçları bir araya toplamış olması, burada zamandan önemli bir kazanç elde edebiliyorsunuz ve günümüz dünyasında vakit nakittir.
SEO, içerik pazarlaması, Pazar araştırması, reklam ve sosyal medya konusunda markaları destekleyecek sayısız hizmet veren SEMRush piyasada birinciliğe oynuyor desek yeridir. Firmanın güvenilir imajının da bu noktada önemli bir payı var. 99$ – 399$ aralığında fiyatlara sahip paketler bulunuyor ancak dilerseniz kişiye/kuruma özel paketler oluşturabiliyorlar veya paketinize özel kitler ekleyebiliyorsunuz, her bir kullanıcı için ise ek olarak 200$ ödeme yapmanız gerekiyor. Başlangıçta pahalı göründüğünü biliyoruz, firma da bunun farkında olacak ki birçok kiti ücretsiz olarak deneyebiliyoruz.
7) KWFinder
KWFinder da yine Airbnb, Alexa, Skyscanner, Adidas gibi güçlü referanslara sahip. Temelde bir anahtar kelime bulma aracı, kullanımı oldukça kolay ve ara yüzü de kullanıcılar için oldukça basitleştirilmiş.
Bu araç trendler, yıl içinde yapılan aramalar, tıklama başı maliyet, kelimenin SEO açısından zorluğu, MozRank, MozTrust, Facebook üzerinden gelen bağlantı sayısı gibi bir çok konuda ihtiyacınız olan çok fazla veriyi size sağlıyor ve analiz etmenize de yardımcı oluyor. 10 gün ücretsiz deneme sürümü olan KWFinder’ın fiyatları ise aylık 29$ – 79$ arasında değişiklik gösteriyor.
8) Ryte
RYTE dijitalde başarılı olmak için kullanılan araçların mümkün olduğunca basit ve anlaşılır bir araçta toplanmasını görev edinmiş bir firma, araçları da haliyle rakiplerine göre daha kolay bir kullanım sağlıyor.
BSH, HILTI, TCHIBO, ALDI, ENG Bank, TUI gibi referanslara sahip olan bu araç, bir milyon aktif kullanıcıya sahip. %100 Google datası kullanan RYTE 3 modül sayesinde web sitesi kalite yönetimini sağlıyor. Bunlar, Website Success, Content Success ve Search Success. Müşteriye özel fiyatlandırma yapan RYTE fiyatlarını web sitesinde yayınlamıyor.
9) Sitebulb
Sitebulb bir web örümceği, yani web sitenizi bir arama motoru örümceği gibi tarıyor, SEO açısından bu verileri analiz ediyor ve size performans iyileştirmenizde yardımcı oluyor.
Yinelenen içerik uyarısı, PDF halinde periyodik raporlama, JavaScript taraması ve tama haritası aracın verdiği hizmetler arasında. Özellikle web tasarımı hakkındaki geri bildirimleriyle rakiplerinden ayrışan Sitebulb tek kullanıcı için 13,50$ ile 35$ aralığında fiyatlanıyor, eklenen diğer kullanıcılar için ise daha az bir tutar ödüyorsunuz örneğin 10 kullanıcı seçilen programa göre 76,50$ ile 98$ aralığında fiyatlanıyor.
10) Searchmetrics
Searchmetrics de sadeliği kendine görev edinmiş firmalardan. SEO için ihtiyaç duyabileceğiniz neredeyse her şeyi sunan firma, bu noktada neredeyse engel tanımıyor diyebiliriz, şayet kullanıcıların yapabileceklerini sınırlamıyorlar.
Siemens, Lenovo, Volvo, Tripadvisor, ebay gibi güçlü markalar tarafından da tercih edilen bu araç performans analizi, anahtar kelime bulma, web site performansınızın ölçümü ve raporlanması, rakip performansı analizi ve sektör analizi gibi aklınıza gelebileceklerden çok daha fazla konuda kullanıcılarına destek oluyor.
Dünyanın en yaygın kullanılan SEO araçlarından biri olan Searchmetrics ücretli ve ücretsiz sürümlere sahip. Ücretli sürümü satın almak isterseniz fiyatlar 69$’dan başlıyor.
SEO için bir araç kullanmaya başlamadan önce yapmanız gereken en önemli şey aracın işinize uygunluğunu kontrol etmektedir.
Örneğin online mağazada çok başarılı olan bir araç sizin sadece hizmet sunabileceğiniz otelinizin web sitesinde aynı başarıyı gösteremeyebilir. Burada önemli olan doğru araçları, doğru yer ve zamanda kullanabilmektir.
Araçların fiyatları başlangıçta pahalı görünse de geleneksel pazarlama yöntemleri ile karşılaştırıldığında maliyetler oldukça düşüktür, üstelik billboardların aksine web size sitenizi kaç kişinin gördüğü, bu kişilerin yaş grubu vb. birçok konuda geri bildirimlerde bulunur.
Onlarca ücretsiz araç arasında geçiş yapmak ve bu verileri analiz etmek zor olabilir ancak bu kadar çeşitli ve ücretsiz aracın sunulduğu çok az alan var, özellikle yeni başlayacaksanız bu ücretsiz uygulamaları ve deneme sürümlerini öğrenme pratiği için kullanabilirsiniz, ayrıca bu deneme sürümleri programın işinize uygunluğunu demek için de harika bir fırsattır!