Yazılım Nedir?
Yazılım nedir; elektronik cihazların, tanımlanmış bir işi gerçekleştirebilmeleri için bilgisayar dilinde hazırlanan komutlarına verilen isme yazılım denir. Bir başka tanım yapacak olursak yazılım; dijital parçaların birbirleriyle iletişim halinde olarak, kullanan bireylerin iş verimliliğini arttırmasını, zaman tasarrufu yapmasını ve iletişimi kolaylaştırmasını sağlayan programlar bütünüdür. Yazılım üç farklı kategori altında toplanır. Bunlar; web yazılım, masaüstü yazılım ve mobil yazılımdır. İnternet ve akıllı cihaz kullanımının arttığı günümüzde masaüstü yazılım yerini mobil yazılım ve web yazılımına bırakmaktadır. Mobil yazılım ve web yazılım popüleritesini arttırmasının diğer bir sebebi de kolay kurulumu ve kullanıcısının ihtiyaçlarını hızlı ve net bir biçimde karşılamasıdır.
Yazılım Çeşitleri Nelerdir?
Sistem yazılımları ve uygulama yazılımları olarak ikiye ayrılır.
Uygulama Yazılımları
Kullanıcı odaklı programlama dilleriyle hazırlanan yazılımlara uygulama yazılımları adı verilir. Uygulama yazılımları, kullanıcıların ihtiyaç ve isteklerini karşılayabilmek amacı taşıyan yazılımlardır. Bu yazılımların geliştirilebilmesi için programlama dillerinin yanı sıra farklı uygulama geliştirme araçları da kullanılır. Bu tür yazılımların problemsiz çalışabilmesi açısından işletim sisteminin olması gerekir. Uygulama yazılımları da kendi arasında kategorilere ayrılır.
Ticari Yazılımlar: Çalışma sektöründe kullanılması için, sektörlere hitap edebilmesi amacıyla üretilen ücretli yazılımlara ticari yazılımlar adı verilir. Ticari yazılımları en popüler olanları muhasebe yazılımlarıdır.
Genel Amaçlı Uygulama Yazılımları: Gün geçtikçe artan teknoloji ve internet kullanımı ile, bilgisayar sistemleri için geliştirilmekte olan genel amaçlı uygulama yazılımları da aynı oranda artış göstermektedir. Hem kişisel amaç hem de iş amacıyla kullanılan bu programlar, bilgisayarların daha güçlü çalışmasını sağlar.
Eğlence Yazılımları: Oyun, ekran duvar kağıtları vb. gibi programları içerir.
Sunum Yazılımları: Çalışma sektöründe veya farklı herhangi bir konu üzerinde hazırlanarak, diğer kişilere anlatılmak amacıyla yapılacak sunum programlarına sunum yazılımları sayesinde erişebilirsiniz. Sunum yazılımlarında grafik, ses ve video kullanabilme şansına sahipsiniz.
Sistem Yazılımları
Program dilleriyle hazırlanan yazılımların problemsiz bir biçimde çalışmasına yardımcı olan yazılımlara sistem yazılımları adı verilir. Sistem yazılımları da kendi arasında iki gruba ayrılır.
İşletim Sistemi Yazılımları: Bilgisayar sisteminde yapılacak olan tüm işlemlerin kaynaklarını ve kontrollerini sağlayan sisteme işletim sistemi denir. İşletim sistemi, kullanıcıların bilgisayar kaynaklarını yönetebilmesine imkan tanır.
Hizmet Yazılımları: Genel sistem destek işlemlerinin kullanabilmesine yarayan yazılımlara hizmet yazılımları adı verilir. Dosya kopyalama, dosya sıkıştırma, dosya transferi yapma, disk biçimlendirme, disklerde bulunan programları yedekleme, disk yüzeyini düzenleme, klavye düzenleme ve virüs temizleme işlemleri bu yazılım ile yapılır. aslında işletim sistemi yazılımları hizmet yazılımlarının yaptıklarını yapabilir ama bazı durumlar için ek olarak hizmet yazılımları gerekebilir.
Arama motoru optimizasyonu(SEO) ve web tasarım başta olmak üzere 20 uzun yıldır dijital pazarlamanın ve yazılımın tüm çalışma alanlarında profesyonel insan kaynakları ve kurumsal kimliğiyle faaliyet gösteren egegen, işinizi birkaç adım ileriye taşıyacak kapsamlı yazılımlar için aradığınız adres!
teşekkürler 💜❤🧡💛💙💚🖤
teşekkürler bu benim işime çok yaradı
inşallah banada yarar
inşallah
bir kaç tane olsaydı keşke ama işime yaradı
bir kaç tane olsaydı keşke ama işime yaradı