WordPress Site Hızlandırma
Pek çok insan tarafından WordPress, bir blog platformu olarak bilinse de bu kanı son derece yanlıştır. Başlangıçta bir blog oluşturma aracı olarak piyasaya çıkmış olsa da WordPress, yıllar geçtikçe güçlü bir web sitesi oluşturucu ve son derece sağlam bir içerik yönetim sistemine (CMS) evrilmiştir.
WordPress’i bu kadar sevilen ve tercih edilen kılan özelliği ise, kullanımın oldukça kolay olması ve farklı türlerde web siteleri oluşturmaya imkân sağlayacak kadar esnek olmasıdır. Son zamanlarda yapılan bir ankete göre ise internet üzerindeki tüm web sitelerin %32,3’üne WordPress kaynaklık etmektedir.
Web siteleri hızlandıran eklentilere sahip olması ve çeşitli optimizasyon seçenekleri sağlaması nedeniyle de WordPress’in tercih edilirliği oldukça yüksektir. Dünyaca bilinen şu markalar da dahil olmak üzere pek çok marka, web sitelerini güçlendirmek için WordPress kullanmaktadır:
- Time Magazine
- The New Yorker
- Disney
- The New York Times
- Sony
Sonuç olarak, ister kişisel blogunuz isterseniz de markanız için hızlı yüklenen ve kullanıcı dostu olan bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız, günümüzde WordPress kullanmak neredeyse bir zorunluluktur.
Site Hızı Neden Önemli?
Eğer bir kullanıcı olarak yavaş yüklenen bir web sitesi kullanmak zorunda kaldıysanız, bu durumun ne kadar can sıkıcı olduğunu da bilirsiniz. Böylece, bir web sitesi sahibi olduğunuzda da yavaş yüklenen bir siteyi beklemenin ziyaretçiler açısından ne anlama geldiğini az çok tahmin edebilirsiniz.
Temel düzeyde, yavaş yüklenen bir WordPress web sitesindeki en büyük sorunlardan biri ziyaretçilerinize kötü bir kullanıcı deneyimi yaşatmasıdır. Ayrıca site hızının yavaş olması sadece kötü kullanıcı deneyimine de sebep olmaz. Yavaş bir web sitesine sahip olmanın başlıca dezavantajları şunlardır:
- Düşük SEO sıralaması
- Daha düşük dönüşüm oranları
- Daha yüksek hemen çıkma oranları
Tüm bu dezavantajlar, WordPress sitenize zarar verir. Bu nedenle de site hızlandırma çalışmaları dikkate almak, WordPress siteniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
WordPress’te Site Hızını Nasıl Ölçebilirsiniz?
Hızlı bir web sitesine sahip olmak, kullanıcı deneyimini iyileştirerek arama motorlarındaki sıralamanızın da gözle görülür bir şekilde artmasına yardımcı olur. SEO ile site hızı arasındaki ilişki iyice kavrandıktan sonra, web sitenizin mevcut yükleme süresini analiz etmeniz gerekir. Ancak söz konusu hız, pek çok farklı değişkene bağlı olduğundan dolayı sayfadan sayfaya farklılık gösterebilir. Bu değişkenler şunlardır:
- Hız testi yapılacak olan sayfanın boyutu
- Sayfanın önbelleğe alınıp alınmadığı
- Statik ya da dinamik olacak şekilde ne tür bir içeriği barındırdığı
Yukarıdaki değişkenler göz önüne alındıktan sonra bir web sitesinin yüklenme hızını test etmek için genellikle o sitenin ana sayfası bir eşik olarak kullanılır. Çünkü ana sayfa, kullanıcılar tarafından en çok ziyaret edilen sayfadır. Bir web sitesinin hızını ölçmek için ise aşağıdaki üç araç, SEO uzmanları tarafından yaygın bir biçimde kullanılmakta ve önerilmektedir:
- WebPageTest.org
- Tools.Pingdom.com
- GTmetrix
- PageSpeed Insights
Aslında PageSpeed Insights aracı, size sayfa yüklenme hızını bildiren bir araç işlevine sahip değildir. Ancak, bu araç sayesinde WordPress’i hızlandırmak için ne gibi değişiklikler yapabileceğinize dair bilgiler edinebilirsiniz.
WordPress’te Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?
Hızlı yüklenen sayfalar, kullanıcı deneyimini iyileştirmekle kalmaz sayfa görüntülenmelerinizi arttırır ve SEO’nuzun da gelişmesine yardımcı olur. WordPress site hızlandırma optimizasyonlarına başvurarak daha hızlı bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Elbette her web sitesi ya da web sayfası için bütün bu optimizasyon ipuçlarını aynı anda kullanmak gerekli değildir. Ancak, web sitenizin ya da sayfanızın gereksinimlerini kontrol ederek, hangilerine ihtiyacınız olduğuna karar verebilirsiniz.
Hosting / Sunucu Tercihi
Bir WordPress web sitesinin hızı söz konusu olduğu zaman, sunucu tercihi son derece önemlidir. Performans bakımından optimize edilmiş bir WordPress hosting seçimi, sitenizin arka uç performansını arttırmada büyük bir rol oynar. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse, eğer yavaş bir sunucu tercihine sahipseniz ön uç optimizasyonunuz ne kadar iyi olursa olsun web sitenizin yavaş olma ihtimali hala mümkündür.
Örneğin, yeni web sitenizi sınırsız bant genişliği, domain, e-posta ve daha fazlasını sunduğunu söyleyen paylaşılan bir hosting sağlayıcısında bulundurmak oldukça mantıklı bir fikir gibi görünebilir. Ancak bu cazip fikir iki önemli noktayı gözden kaçırmanıza neden olabilir:
- Paylaşılan hosting sağlayıcılarının yoğun trafik saatlerinde iyi yüklenme hızı sağlayamaması
- Pek çok paylaşılan hosting sağlayıcısının ay sonuna kadar tam performans gösterememesi
Paylaşılan hosting sağlayıcıları, aynı sunucu alanını pek çok başka web sitesi ile paylaşmak durumunda kaldığınız uygulamadır. Ayrıca, başkalarının ne kadar kaynak kullandığından haberdar olmadığınız için de daha düşük bir performans sunma eğilimindedir. Bu nedenle bir host seçerken şu faktörlere dikkat etmelisiniz:
- Mevcut sunucu konumu oldukça önemlidir. Fiziksel mesafe, insanların indirme hızını etkileyeceği için sunucunuzun fiziksel konumu da sayfa yükleme süresini etkiler. Bu sebeple hedef kitlenizle aynı konumda yer alan bir sunucu tercihinde bulunmalısınız.
- HTTPS performansını iyileştirebilen ve ek olarak çok sayıda küçük http isteğini işlemede daha iyi performans gösteren HTTP/2 gibi modern teknoloji kullanmalısınız.
- Son olarak; Kinsta, WP Engine, Flywheel, Site Ground ya da A2 Hosting gibi yönetilen WordPress hosting seçeneklerinden yararlanmalısınız.
Tema Seçimi
Web sitenizde tercih ettiğiniz tema, sitenizin ön uç içeriğinin temeli olduğu için haliyle sitenizin ön uç optimizasyonunda da büyük bir role sahiptir. Elbette WordPress temanızda çok sayıda dinamik öge, widget, sosyal medya düğmeleri, slider ve daha pek çok farklı öğe barındıran bulundurmak göze bir hayli çekici gelebilir. Ancak unutmamanız gerekir ki temanız, ne kadar çok sayıda öğeye ve yüksek sayfa boyutuna sahipse yüklenme hızı da bir o kadar düşük olur.
Hal böyle olunca, web siteniz için tema seçimi yaparken dikkate alabileceğiniz en önemli özellik, temanızın daha hafif olmasıdır. Bunun için de varsayılan WordPress temalarını kullanabileceğiniz gibi, çeşitli tema denetleyicilerini kullanabilirsiniz. Elementor Theme Builder’dan yararlanarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
JS ve CSS Dosya Boyutları ve Yerleşimi
Sitenizin sahip olduğu CSS kodu, ön uç optimizasyonunu doğru şekilde yapmanız için size olanak sağlayan başka bir yapıdır. CSS dosyasını optimize etmek için kullanabileceğiniz iki temel strateji mevcuttur. Aşağıda yer alan stratejiler bu fırsattan yararlanmanın en iyi yoludur:
- Sitede yer alan boşlukları ve gereksiz karakterleri kaldırarak dosya boyutunu küçültmek için öncelikle CSS kodunu küçültmeniz gerekir.
- HTTP isteklerini azaltmak için ise ayrı CSS dosyalarını birleştirmeniz gerekir. Daha detaylı anlatmak gerekirse, bir büyük HTTP isteği, birden çok küçük HTTP isteğinden çok daha verimlidir. Ancak unutmamanız gerekir ki, eğer makineniz HTTP/2 kullanıyorsa küçük ile büyük istek arasındaki fark o kadar da büyük değildir.
En Büyük İçerikli Boyama (LCP) gibi kullanıcı deneyimi performans ölçümlerini iyileştirmeye yönelik daha gelişmiş bir optimizasyon yöntemi, bölümdeki anahtar CSS’yi satır içine almaktır. Bunun yanı sıra CSS’nizin geri kalanını yüklemeyi daha sonraya ertelemek de gelişmiş optimizasyon yöntemlerinden biridir. Autoptimize ya da WP Rocket gibi pek çok performans eklentisinden yararlanarak bu optimizasyonları ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Tıpkı CSS dosyalarında olduğu gibi JavaScript dosyalarınızı da mümkün olduğu kadar küçültmeniz ve birleştirmeniz gerekir. Ancak, web sitenizde herhangi bir soruna neden olmamak adına belli başlı JS dosyalarını bu işlemlerin dışında tutmanız gerekebilir. Özetlemek gerekirse, CSS ve JS dosyalarının boyutlarını küçülterek ve konumlarını değiştirerek site yükleme hızını gözle görülür bir şekilde arttırabilirsiniz.
Görsel Optimizasyon
Web sitenizde kullandığınız görseller, bir web sayısının boyutunun artmasındaki en büyük katkıya sahiptir. HTTP arşivinde yer alan verilere göre görseller, web sitenizdeki dosya boyutunun neredeyse yarısını oluşturur. Görsel optimizasyonunun püf noktası ise, kaliteden ödün vermeden görüntülerin boyutunu küçültmektir.
PageSpeed Insight uzantısı, Photoshop uygulaması ya da başka bir araç kullanarak görsellerinizi manuel bir şekilde optimize etmeyi tercih ederseniz, bu işlem oldukça uzun sürer. Ancak, başta görüntü optimizasyonu olmak üzere web sitenizdeki pek çok konuda yararlanabileceğiniz eklentiler de mevcuttur. Sitenizdeki görsel optimizasyonunu sağlayacak başlıca eklentiler şunlardır:
- Optimol
- WP Smush
- Imagify
- ShotPixel
- EWWW Image Optimizer
WordPress sitenizde yukarıda önerilen eklentilerden herhangi birinden yararlanmak, görüntü boyutlarının önemli bir ölçüde azalmasını sağlarken web sitenizin hızının da artmasına yarar.
GZIP Sıkıştırma
Gzip sayesinde verilerinizi sunucu düzeyinde sıkıştırabilir ve sitenizin dosya boyutunda %70’e varan bir azalma sağlayabilirsiniz. Bant genişliğinin kullanımını ve web sitenize giriş yapmak için gereken süreyi önemli ölçüde azaltan gzip sıkıştırmasını etkileştirmek için pek çok performans eklentisinden yararlanabilirsiniz. WordPress sitenizde kullanabileceğiniz başlıca gzip sıkıştırma eklentileri şunlardır:
- WP Rocket
- Enable Gzip Compression
- PageSpeed Ninja
Bu eklentiler sayesinde gzip sıkıştırma yapabilir ve böylece web sitenizin yüklenme hızını iyileştirebilirsiniz.
Tarayıcı Önbellekleme (Cache)
WordPress temelli internet siteleri devamlı aktif sitelerdir. Bir kullanıcı, siteyi ve site içerisindeki bir gönderiyi ziyaret ettikçe, önbellekleme işlemi devam etmektedir. Bu da web sitenizin yavaşlamasına neden olur.
Yavaşlatmaları durdurmak ve önbelleği temiz tutmak için kullanılan bazı WordPress eklentileri bulunmaktadır. Önbellekleme işlemi, site hızını neredeyse 5 katına kadar çıkartmaktadır. Böylece, sürekli yeniden sayfa yükleme işlemi yapmak yerine kopyaladığı bilgiler kullanan sistem, siteyi çok daha hızlı açmaktadır. Yararlanabileceğiniz başlıca WordPress tarayıcı önbellekleme eklentileri ise şunlardır:
- Bluehost
- SiteGround
- WP Rocket
- WP Super Cache
İçerik Dağıtım Ağı (CDN)
Bir sitenin küresel düzeyde yükleme sürelerini azaltmak mümkündür. Bunun için CDN adlı dağıtım ağı kullanılmaktadır. Dağıtım ağları, site içeriğini statik bir halde tutar ve “uç sunucular” adı verilen ağlara yollar. Böylece site, önbelleğe alınır ve yükleme süresi hızlandırılmış olur. WordPress kullanıcıları için önerilen bazı iyi CDN’ler ise şunlardır:
- KeyCDN
- Stackpath (eski adı MaxCDN)
- BunnyCDN
- Cloudflare
Database Temizliği
Veri tabanınızda yer alan istenmeyen verileri silmek, sitenizin boyutunu minimumda tutacağı gibi yedeklerinizin de boyutunun küçülmesine yardımcı olur. Ek olarak; spam yorumları, sahte kullanıcıları, içeriğinize ait eski taslakları ve hatta istenmeyen eklentiler ile temaları da database temizliği dahilinde silmeniz gerekir.
Böylece, veri tabanınızın ve web dosyalarınızın boyutu küçülerek WordPress siteniz hızlanır. Database temizliği için kullanabileceğiniz başlıca eklentiler ise şunlardır:
- WP Rocket
- WP-Optimize
Eklenti Optimizasyonu
Kötü kodlanan WordPress eklentiler, sitenize genellikle çok fazla yük bindirerek sayfa yüklenme hızını arttırır ve sitenizin yavaşlamasına sebep olur. Daha da kötüsü, bir eklentiyi sitenizden kalırsanız bile pek çok eklenti verilerini silmez. Bu da sitenizin veri tabanı sorgulama sürecinin yavaşlamasına neden olur.
Sahip olduğunuz eklentileri optimize etmek ya da halihazırda optimizasyonu yapılmış eklentileri tercih etmek her zaman en iyisidir. SEO uzmanlarının sıklıkla önerdiği ve hızlı bir site için kullanabileceğiniz başlıca eklentiler şunlardır:
- WPForms
- All in One SEO
- MonsterInsights
- Shared Counts
- SeedProd
PHP Versiyonu
WordPress, esas olarak PHP dilinde yazıldığı için PHP’nin var olan en son versiyonunu kullanmak, sitenizin hızı üzerinde son derece etkin bir rol oynar. Tüm iyi WordPress hosting şirketleri, sunucularında PHP’nin son sürümünü kullandığı için sitenizde güncel PHP kullanmak sitenizin performansını oldukça arttırır.