Web Tasarım ve Yazılım

Web Tasarımı Nasıl Öğrenilir?

Günümüzde teknolojinin sağladığı erişim kolaylığı, maliyet avantajı, hız gibi bir çok nedenle artık her şey mümkün olduğunca online platformlara taşınıyor. Haliyle hem kullanıcılar hem de işletmeler bu mecrada yerini alıyor. İşletmeler için bunun en efektif ve profesyonel yolu, iyi bir web sitesine sahip olmaktan geçiyor. Hal böyle olunca web tasarımcılara olan ihtiyaç ve dolayısıyla talep artmış durumda. Birçok genç tasarımcı da bu alana yönelmek istiyor ve bu da bizi oldukça önemli iki soru ile karşı karşıya getiriyor;

Web Tasarımı Nasıl Öğrenilir? Web Tasarımı Öğrenmeye Nereden Başlanır? 

Her şeyden önce web tasarımı nedir? Neden yapılır? Bunları ve temel mesleki terimleri öğrenmek gerekir. Web tasarımı sadece kodlamadan ibaret değildir. Yazılım dili (Java, CSS, HTML) biliyor olmanız tabi ki harika bir avantajdır ancak adı üstünde yapacağımız şey “tasarım” bunu kesinlikle aklınızdan çıkarmamalısınız. Web tasarımcıların temel görevi kullanıcılar ve web sayfasındaki içerikler/bilgiler arasındaki iletişim sorunlarını çözmektir. Bunun için ne yapmalısınız? 

  1. Görsel tasarımın temel kurallarını öğrenin. 
  2. Layout(yerleşim planı) tasarımını öğrenin.
  3. Temel etkileşim tasarımı hakkında bilgi sahibi olun.
  4. Tasarımda renk çok önemlidir. Renklerin nerede ve nasıl kullanıldığını öğrenin. 
  5. Web tasarımında kullanılacak PS, XD gibi UI tasarım programlarından en az birini çok iyi bilin.
  6. Yazılım dilinin temellerini öğrenin.
  7. Web tasarımı yapacağınız firmanın ürünleri ve hedef müşteri kitlesi hakkında bilgi sahibi olun.
  8. SEO hakkında bilgi sahibi olun.
  9. En azından bir front-end(Ön yüz) geliştirici düzenleme programlarından birinde uzmanlaşın. 

Tavsiye Edilen İçerik: Yazılım Nedir?

Front-end Development (Önyüz Geliştirici)

Front-end kullanıcıların web sitenize tıkladıklarında gördüğü yüz, yani bir nevi vitrininizdir. Kullanıcıların önyüz tasarımını beğenmesi ve kolaylıkla kullanabilmesi çok önemlidir. Bunun için ilk öğrenmeniz gereken en önemli üç faktör; HTML, CSS ve JavaScript’tir.

Font end development
Front- end development

HTML ve CSS

HTML ve CSS web tasarım kodlamasının temel yapı taşlarıdır. Bunlar olmadan bir web sitesi için yapabileceğiniz tek şey dümdüz, biçimlendirilmemiş bir metin belgesi hazırlamak olabilir. HTML olmaksızın sayfaya tek bir resim bile ekleyemezsiniz. Ne kullanıcılar ne de web sitesi sahipleri bu tür bir web sitesi görmek istemezler. Bu nedenle web tasarım kariyerinize başlarken bu iki temel kodlama konusunda kesinlikle uzmanlaşmalısınız. Bu iki kodlamanın en güzel yanı ise sadece bunları bilerek temel web siteleri oluşturmaya başlayabilecek olmanız. Böylece kendinizce web siteleri kurup pratikler yapmaya başlayabilirsiniz. JavaScript öğrenmeye başladığınızda da üzerinde denemeler yapabileceğiniz bir web siteniz olmuş olur. 

HTML (Hyper Text Markup Language) Türkçeye hiper metin işaretleme dili olarak da çevrilebilir. Burada dil olarak geçmesi sizi korkutmasın HTML bir programlama dili değil, arama motorlarına görsel web sayfasının hazırlanmasında yardımcı olan bir araçtır. HTML kodu sayesinde arama motorları yazı tipi, multimedya gibi içeriklerin şeklini ve konumunu en doğru biçimde kullanıcıya yansıtır. 

CSS(Cascading Style Sheets) ise Basamaklandırılmış Stil Katmanları olarak Türkçeleştirilebilir. CSS bir tasarım dilidir renklendirme gibi çok basit görünen bir işlem dahi CSS bilgisi olmadan yapılamaz, bu dile hakim olmadan web tasarımı yapabilmeniz neredeyse imkansızdır. CSS aynı zamanda web sitenizin responsive tasarıma sahip olabilmesi için de çok önemli bir faktördür. 

JavaScript

JavaScript dünyanın en yaygın kullanılan programlama dilidir. Web sitenizi canlandırmak için oldukça önemli ve etkin bir yöntemdir. JavaScript kullanarak web sitenize dinamik olarak güncellenen içerikler(Örneğin gerçek zamanlı olarak güncellenen haritalar) oluşturabilir, sitenizdeki multimedya dosyalarını kontrol edebilir, görüntüleri canlandırabilir ve aklınıza gelen web sitenizin dinamik olmasını sağlayacak birçok şeyi yapabilirsiniz. 

Back-end Development(Arkaplan Geliştrici)

Backend Developer
backend development

Back-end yalnızca web sitesinin geliştiricileri tarafından görüntülenebilen, arama motoru vb. araçlarla web sitenize gelen ziyaretçilerin görüntüleyemediği, web tasarımcısının yapmak istediği işlemleri gerçekleştirdiği kısımdır. Bir web sitesi veya uygulamanın sunucu, veri tabanı ve tarayıcı ile iletişimini sağlayan her şeyi ifade eder. Peki Back-end developer olmak için bilmemiz gereken en önemli faktörler neler? 

PHP(Hypertext Preprocessor) 

PHP yaygın olarak kullanılan, diğer kodlama dillerine nazaran kullanımı daha kolay bir kodlama dilidir. Web uygulamaları ve dinamik web siteleri kurmak için HTML içerisine gömülerek de kullanılabilir. PHP kullanıcılardan form verilerini toplamak, şifreli üye girişi yapmak, veri tabanına data eklemek, çıkarmak, düzenlemek, çerezler kullanmak vb. amaçlar için kullanılabilir. PHP kullanıcılarla etkileşim halinde olmanızı sağlayabileceğinden oldukça önemli bir faktördür. 

ASP.NET

Microsoft tarafından geliştirilmiş, PHP’nin muadili diyebileceğimiz bir programlama platformudur. ASP.NET faklı türlerde uygulamalar oluşturmak için kullanılabilecek bir platformdur, içerisinde geliştiriciler için araçlar, programlama dilleri ve kitaplıklar barındırır. En önemli avantajı rakiplerine göre oldukça hızlı ve güvenli olmasıdır. Bu nedenle kurumsal firmalar tarafından sıklıkla tercih edilir.  

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. çok güzel bir makele teşekürler elinize sağlık

Başa dön tuşu