Web Sitesi Nasıl Yapılır?
Herhangi bir bilgiyi, ürünü, hizmeti, kişiyi, kurumu, markayı vb şeyleri temsil edebilmesi amacıyla, internet ağının alt yapısında bulunan alana web sitesi denir. Dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte web sitelerinde de oldukça yüksek bir artış görülmektedir. Günümüzde milyonlarca web sitesi vardır ve web siteleri sayesinde istediğimiz her bilgiye, her ürüne, her hizmete ve daha pek çok şeye ulaşabiliyoruz. Peki web site nasıl yapılır? Web sitesi yapma işleminde bazı aşamalardan geçmek gerekmektedir. Bu aşamaların neler olduğunu aşağıdaki başlıktan öğrenebilirsiniz.
Web Sitesi Nasıl Kurulur?
Domain Seçimi ve Satın Alınması
Web sitesi yapmanın ilk aşaması domain seçmek ve almaktır. Domain demek alan adı demektir, yani web sitesinin ismidir. Domain seçerken projenizle alakalı olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü web site isminiz projenizle ne kadar alakalıysa arama motorlarında üst sıralara çıkmanız o kadar çabuk olacaktır. Örneğin; sanat kursları veren bir firmanın tanıtımı için web sitesi kurmak istiyorsunuz. Bu web sitesini kurarken firmanın isminin olduğu bir domain seçmeniz gerekir. Eğer farklı bir web sitesi tarafından kullanılıyorsa en uygun olan domain neyse onu seçmenizi öneririz.
Hosting Hizmeti
Web sitesi yapma aşamalarından ikincisi hosting hizmeti alma aşamasıdır. Alan adınızı seçtiniz ve satın aldınız. Ancak web sitenizin kurulabilmesi için bu alan adını barındıracak bir sunucuya sahip olmalısınız. Hosting hizmeti alacağınız şirketin güvenilir olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca projenizin hangi ülkelerde hizmet vereceği de hosting sunucuları açısından önemlidir. Türkiye’de hizmet verecek bir web sitesi yapıyorsanız buna uygun hosting firması seçmelisiniz.
Web Sitesi Tasarımı
Web tasarım aşamasına geçmeden önce gerekli yazılım kodlama dillerini biliyor olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde istediğiniz sonuca ulaşmanız mümkün değildir ve web sitesi yapma işlemini ajanslara bırakmanız gerekir. Kodlama için HTML ve CSS3 dilini biliyor olmalısınız. Eğer üst seviyede bir tasarım istiyorsanız bu kodlama dillerinin tanında Jquery ve Javascript’ten de anlıyor olmalısınız. Bu dilleri biliyorsanız gelişmiş not defteri yazılımlarını kullanarak web sitesi yapma işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz.
Ayrıca web sitesi yazılımını yaparken SEO uyumlu, mobil uyumlu ve yönetim paneli uyumluluğuna dikkat etmelisiniz. Hangi dili kullanırsanız kullanın her kod satırından sonra hangi işlev için bu kodu yazdığınızı belirtin. Bu durum arama motoru botları için artı bir değerdir ve web siteniz için web tasarımında çalışacak ve geliştirecek kişiler açısından kolaylık sağlayacaktır.
Web sitenizin bir iskeletini çıkarın ve bu iskelette grafiklerin olmasına özen gösterin. Tasarımlar için oldukça önemli olan grafikleri seçerken anlaşılabilir olmasına, özgün olmasına ve farklı cihazlarla uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. İster mobil cihazlarda olsun ister masaüstü cihazlarda olsun web sitenizin kalitesini incelemeyi unutmayın ve farklı pek çok web tarayıcısında çalışılabilirliğini kontrol edin.
Görsel İçerikler
Görsellik web sitesi yapma aşamasında oldukça değerli bir unsurdur. Bu yüzden içeriklerinizi fotoğraflarla ve videolarla desteklemelisiniz. Nasıl içeriklerinizin özgün olması önemliyse, fotoğraf ve videolarınızın özgün olması da bir o kadar önemlidir. Ayrıca fotoğraflarınızın ve videolarınızın kaliteli olmasına özen gösterin.
Yönetim Paneli Yapımı
Web sitesi yapma aşamalarından biri de yönetim paneli oluşturmaktır. Yönetim panelini oluştururken PHP yazılım dilini kullanmalısınız. Güvenlik açısından en çok kullanılan yazılım dilidir ve açık kaynaklı olduğu için geliştirilebilir özelliktedir. Eğer PHP dilini bilmiyorsanız yönetim paneli oluştururken bu dile hakim birinden yardım almalısınız. Aksi takdirde hem zamanınız hem emeğiniz boşa gidecek ve hatta web sitenize zarar vereceksiniz.
Web Sitesini Yayınlamak
Web sitesi yapmanın en kolay ve en son aşamasıdır. Web sitenizi yerelde çalıştırarak eksikleriniz varsa görebilirsiniz ve bu eksikleri düzeltebilirsiniz. Daha sonra web sitenizi hosting hizmeti aldığınız alana taşımalısınız. Domain adresinizi bu alana girdikten sonra tüm dosyalarınızı transfer edin ve web sitenizin kullanıcıların kullanımına açılmasını bekleyin.