Ücretsiz Web Tasarım Araçları Nelerdir?
Alanında profesyonelleşmiş web tasarım uzmanları için web sitesi tasarlamak oldukça kolaydır. Ancak web tasarımı yapmaya yeni başlayanlar için bu süreç zor bir süreçtir. Günümüzde gelişmekte olan web tasarım araçları sayesinde artık bu alanda çalışmak isteyen herkes site tasarımı yapabilir. Web tasarımı için kullanacağınız ücretsiz web tasarım araçları nelerdir merak ediyorsanız aşağıdaki başlıkta bu araçları sıraladık.
Ücretsiz Web Tasarım Araçları
Uzun uğraşlar gerektiren web tasarım kodlama ve görsel hazırlıkları artık ücretsiz araçlar sayesinde kolay bir şekilde yapılabiliyor. Ücretsiz web tasarım araçları şunlardır;
Notepad++
Kodlamaya başlamak için ya da yürüttüğünüz mevcut çalışmaları düzenlemek amacıyla kullanabileceğiniz en popüler araç Notepad’dir. Oldukça kolay bir kullanımı olan bu araç sayesinde metin düzenleme işlemini yapabilirsiniz. Pek çok kodlama dilini desteklediğinden ve ücretsiz olduğundan dolayı popüler hale gelmiştir. Bu aracın tek dezavantajı web tasarım çalışmanın canlı olarak görülememesidir. Canlı olarak görebilmek için bir web tarayıcısına sahip olmalısınız. Notepad; Adobe Dreamweaver ve Microsoft Expression programlarına alternatif olarak kullanılabilir.
Gimp
Web tasarımı yaptığınız web sitesinin görsellerini oluşturabilmek ya da düzenleyebilmek için Gimp’i kullanabilirsiniz. Ücretsiz web tasarım araçlarından biri olan Gimp, ücretli araçlardaki temel özellikleri kapsar. Adobe Photoshop’a rakip olan bu araç üzerinden yeni bir görsel oluşturabileceğiniz gibi var olan görselleri de katmanlar halinde düzenleyebilirsiniz. Bu araca ekleyeceğiniz yeni eklentiler sayesinde extra özellikler katarak kişiselleştirme de yapabilirsiniz. Ayrıca Türkçe dil desteğine de sahip bir araçtır.
Google Web Designer
İnternet dünyasında her zaman bir adım önde olan Google, web tasarımcılarına da ücretsiz destek veriyor. Öncelikli hedefinde mevcut web siteleri yer alsa da yeni web sitelerinin hazırlanabilmesi için Google Web Designer aracını sunuyor. Ücretsiz web tasarım araçlarından olan Google Web Designer sayesinde HTML5 tabanlı görseller hazırlayabiliyor ve reklam animasyonları oluşturabiliyorsunuz.
Firebug
Kodlama ve tasarım işlemleri bittikten sonra şekillenmekte olan web sitelerinde bazı problemler çıkabilir. Profesyonelce yapılmayan bir işlem olduğundan bu hataların tespitinde Firebug aracı kullanabilirsiniz. Tarayıcı eklentisine sahip olan bu araç, yapılan web tasarım sayfasının HTML ve CSS kodlarını tarayarak hata tespiti yapıyor.
Filezilla
Web tasarım sürecinin son aşaması olan web sitesinin hayata geçmesi aşamasını Filezilla ile gerçekleştirebilirsiniz. Hosting sağlayıcısından alınan hesaba dosya aktarımını sağlayan bu araç ücretsizdir. Hem kolay kullanımı hem de Türkçe dil desteği ile en çok kullanılan ücretsiz web tasarım araçlarından bir tanesidir.