Sosyal Medya Nedir?
İnternet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte gelen kullanıcı basitliği ve iletişim hızını sağlayan, eş zamanlı bilgi paylaşımına yarayan dijital mecralar sosyal medya nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevaptır. Pek çok insanın mobil kullandığı çağımızda çevrimiçi paylaşımların ve iletişimin sınırı olmayan sosyal medya, sadece kişilerin değil markalar ve kurumlar için de büyük önem taşır. Sağladığı etkileşim sayesinde; eğitim, araştırma ve bilginin kapılarını sonuna kadar açar.
Sosyal Medya yönetimi hakkında tecrübeniz yoksa firmanızın sosyal medya hesaplarının profesyonel eller tarafından yönetilmesini istiyorsanız : Sosyal Medya Yönetimi
Günümüz teknolojisi ile yaşamımızda rol oynayan dijital medyanın, geleneksel diğer medyaların yerine geçmesi oldukça hızlı olacak gibi gözüküyor. Transmedya ismini verdiğimiz dönüşüm hızına ayak uydurabilen firmalar yakaladıkları başarı ile geleceğin yatırımını yapmış olacaklar. Sosyal medya nedir, geleneksel medya platformlarıyla karşılaştırıldığında sürekli canlılık halinde olan bir platformdur. Gazete, TV ve diğer platformlardan en büyük farklı eş zamanlı bilgi paylaşımının yapılıyor olmasıdır. Çift yönlü iletişimin sağladığı etkileşim oranı geleneksel medyanın çok üstündedir. Bu nedenle firmalar tarafından çok fazla kullanılmaktadır ve her geçen sene sosyal medyaya ayrılan bütçe oranları artmaktadır.
Sosyal medya nedir kullanıcı odaklı platformlardan oluşur ve herhangi bir sınırlaması olmadığından herkesin söz hakkı vardır. Doğru kullanıldığı durumda gücü ve etkisi tartışılamaz. Sosyal medyayı yeni bir oluşum olarak düşünürsek toplum üzerinde oldukça etkilidir. Kültür ve yaşam standartlarına bağlı olarak her ülkedeki kullanım oranı birbirinden farklıdır. Ülkemize bakacak olursak sosyal medya kullanımının yükselen bir ivme çizdiğini söyleyebiliriz.
Sosyal Medyanın Özellikleri Nelerdir?
Her sosyal medya platformu neredeyse aynı özelliklere sahiptir. Bu özellikler;
- Kullanıcı Hesapları: Bir web sitesi internet kullanıcılarının kendi hesaplarını oluşturmasına izin veriyorsa, sosyal etkileşimin sağlanmasına da izin veriyor demektir.
- Profil Sayfaları: Sosyal medyadaki profil sayfaları bireyi temsil eder. Birey hakkındaki bilgileri içeren ve bireyin gönderilerinin yer aldığı sayfalardır.
- Arkadaşlar, Takipçiler, Gruplar, Hashtagler: Kişilerin diğer sosyal medya kullanıcılarıyla etkileşime girmesini, aynı konuda düşünen kişilerin bir başlık oluşturmalarını ve bir gruba üye olmaları için kullanılır.
- Haberleşme: Sosyal medya kullanıcılarının diğer kullanıcılarla bağlantı kurmasını ve bilgi paylaşması için kullanılır.
- Kişiselleştirme: Sosyal medya platformları kullanıcılara, kendi ayarlarını yapabilmelerine imkan sağlar. Kişiler profillerinizi özelleştirebilir, düzenleyebilir, arkadaş veya takipçilerini yönetebilir, gönderileri beğenebilir, yorum yapabilir veya paylaşabilirler.
Sosyal Medya ve Sosyal Ağ Arasındaki Fark Nedir?
Sosyal medya ve sosyal ağ pek çok kişi tarafından aynı şey olarak algılanıyor. Ancak aralarında küçük de olsa bir fark var. Aslında sosyal ağ, sosyal medyanın bir alt dalıdır. Sosyal medya; bir makale, bir video, bir bağlantı, bir GIF, bir PDF dosyası, basit bir durum güncellemesi ya da farklı birçok şey olabilir. Etkileşimde bulunmasanız dahi paylaşım yapılabilen bir kanaldır. Ancak sosyal ağ; hedef kitle, arkadaş, akraba, müşteri gibi tüm insanları ve bu insanların etkileşimlerini içerir.