Sosyal Medya Çalışması Nasıl Yapılır?
Sosyal Medya Çalışması Nasıl Yapılır;İnternet kullanıcılarının artmaya başlamasıyla sosyal medya kullanımı da aynı oranda artmaktadır. Hatta sosyal medya günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Durum böyle olunca sosyal medya, kurumların imaj yaratabilmesi için etkin kullandıkları bir faktördür. Bu alanda başarılı olabilmek için doğru bir sosyal medya çalışmasının yapılıyor olması gerekmektedir. Sosyal medya çalışmasında ulaşılmak istenen hedef kitlenin doğru seçilmesi ve verilmek istenen mesajların doğru aktarımı büyük önem taşır. Doğru ve sağlıklı bir sosyal medya çalışması için dijital medya analizinin doğru yapılması gerekmektedir. Belirlenen hedefler ile;
- Ulaşılmak istenen hedef kitleye,
- En doğru zamanda,
- En doğru yerde ulaşılması sağlanarak, firmaların ürün ve hizmetlerinin bilinirliğini arttırarak, gerçekleşecek satış oranını yükseltmek gerekmektedir.
Sosyal medya çalışmalarında cevap verilmesi gereken bazı sorular vardır. Bu sorular;
- Firmanın vermek istediği ana mesaj nedir?
- Hedef kitle kimdir?
- Hedef kitleye ulaşılması gereken sosyal mecralar nelerdir?
- Hangi zamanda yapılmalıdır?
- Bütçe nedir?
Sosyal Medya Çalışmasının Aşamaları Nelerdir?
- Ürün ve Hizmet Analizi: Bu aşamada ürün ya da hizmetin analizinin yapılması gerekmektedir. Ürün veya hizmetlerin özellikleri neler, yaşamımızdaki yeri nedir, ne olabilir, bu ürün veya hizmetlerin yararları nelerdir vb. soruların cevaplarına ulaşılarak bir bilgilenme çalışmasının hazırlanması gerekir. Ürün ya da hizmet hakkındaki tüm detayların ve firmanın pazardaki konumunun ne olduğunun bilinmesi gerekir. Ayrıca ürün şu an hangi dönemindeyse (giriş, gelişim, büyüme, düşüş) sosyal medya çalışması ona göre devam ettirilmelidir.
- Hedef Kitle Tespiti: Ürünün, hizmetinin veya kampanyanın bilinirliğini arttırmak açısından hangi hedef kitleye hitap edeceğinin belirlenmiş olması gerekir. Belirlenen hedef kitlenin yapısıyla ürün, hizmet ve kampanyanın yapısı uyumlu olmalıdır. Bu yüzden hedef kitle belirlenirken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar;
- Yaş aralığı
- Cinsiyet
- Medeni durum
- Sosyoekonomik düzen
- Meslek
- Eğitim
- Kişisel ilgi alanları
- Tüketim alışkanlıkları
- Sosyal Medya Modellerinin Tercihi ve Yöntemleri: Sosyal medya çalışmasının en kilit noktası bu aşamadadır. Bu aşamada hedef kitleye direkt olarak ulaşılabilecek sosyal medya modeli seçilmelidir. Aynı zamanda hangi bölgelerde, hangi kitleler, hangi araçları kullanıyor iyi analiz edilmelidir. Bu aşamada ilk aşamanın etkileri büyüktür. Sosyal medya çalışmasının etkili olmasının bir diğer unsuru da geleneksel medya ile olan ilişkilerdir.
- Hedeflenen Oranların Analizi: Sosyal medya planlamasının ne kadar etkili olduğunu açığa çıkaran aşamadır. Bu aşamada belli aralıklarda yapılacak olan testlerle hedef kitleyle iletişime geçilmeli ve ne istedikleri anlaşılarak, bu isteklere uygun içerik düzenlemesi yapılmalıdır.
- Bütçe Değerlendirmesi: Çalışmaların olumlu sonuç verdiği oranla harcanan bütçe oranı kıyaslanmalıdır. Eğer hedeflere ulaşılıyorsa firma hiçbir zarar görmeden çalışma sürecini atlatıyor demektir.
- Raporlama ve Değerlendirme: Sosyal medya çalışmasının son aşamasıdır. Tüm çalışma sürecinin değerlendirmesi bu aşamada yapılır. Çalışma sırasında yapılan analizler raporlanarak firmaya ulaştırılır. Bu raporlama sonucunda; kampanyanın ne kadar başarılı olduğu, hangi kısımlarda başarılı olduğu, hangi kısımlarda başarısız olduğu ve bütçeye uygunluğu çıkartılır. Çıkartılan sonuçlar sayesinde çalışma sürecinde iyileştirmeler yapılabilir.
Kurumsal Referansları olan bir firmadan Sosyal Medya Yönetimi Hizmeti almak için ilgili linkden sayfamıza ulaşabilirsiniz.
Bunun gibi harika konular paylaştığınızdan ötürü sağolun