Site Hızı Nedir?
Gelişen teknolojiyle birlikte hız arayışımız ve talebimiz de arttı. Zaman kavramının da kıymetli hale gelmesiyle internette yapacağımız küçük bir araştırma için dahi yavaşlığı kabul edemiyoruz.
Sadece bireysel olarak çabalamamız yetmemekle birlikte kurumsal şirketler de internetin hızı konusunda yürütmekteler. Dünya’nın en büyük şirketlerinden biri olan Google da bu konuya önem vermekte ve site açılma hızı ve sayfada gezinme hızı konularına sık sık değinmekte. Bu hızla gelişen teknoloji dünyasında web sitelerinin yavaş kalması kabul edilemez bir nitelik. Peki nedir bu site hızı?
Site hızı bir web sitesinin içeriğini kullanıcının tam olarak görüntüleyebilmesi için geçen süreye verilen isimdir. Açılan sitenin ilk bayt bilgisinin tarayıcıya ne kadar hızlı yüklendiğini ölçmek için kullanılan bu kavram “ilk bayt zamanı” olarak da adlandırılabilmektedir. Google’ın belirlediği verilere göre ilk bayt ortalama 1,5 saniyede tarayıcıya ulaşmaktadır. Bu yüzden tıklandıktan 2 saniye sonra açılan bir web sitesi hızlı olarak tanımlanırken; 15 saniye sonra açılan web sitesi yavaş olarak tanımlanmaktadır.
Site Hızı Neden Önemli ?
Bazı araştırmalardan edinilen veriye göre açılması ortalama 3 saniyeden fazla süren sitelerin kullanıcılarının neredeyse yarısını kaybettiklerini öne sürmüştür. Başka bir örnek vermek gerekirse Amazon şirketi kendi web sitelerinin 1 saniye bile yavaş olması halinde yılda 1,6 milyar dolar zarara uğrayacaklarını belirtmiştir.
Kısacası müşteriler, site her ne kadar saygı ve itibar sahibi olursa olsun, geç açılması halinde sabırlarını kaybetmekte ve siteden çıkmaktadırlar. Doğru orantılı olarak da şirketler, online müşterilerine yeterince hızlı ulaşamadıkları için, onları kaybetmektedirler.
Çalışmalarda belirtilen sayfa yükleme sürelerinde bir saniyelik bir gecikmenin maliyeti %11 daha az tıklanma ve sitede kalma, %16 oranında azalmış kullanıcı memnuniyeti ve %7 oranında azalmış geri dönütler olarak şirkete geri dönüyor. Bu yüzden site hızı, en başta kullanıcı deneyimi için oldukça önem arz etmektedir.
- SEO’ya Etkisi
Google, kendi arama motorunda arama yapan kullanıcılarını çeşitli sitelere erişmesini sağlarken, yönlendireceği web sitesinin de kullanıcının memnuniyetini karşılamasını istemekte. Bu yüzden önerilecek ve erişim sağlanacak siteleri belirli bir algoritma doğrultusunda belirliyor ve kullanıcının beklentilerini karşılamayı hedefliyor.
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) için oldukça önemli olan kullanıcı memnuniyeti, sitenin içeriği dışında site hızına da bağlıdır. Yaklaşık 5 saniye içinde açılmayan bir siteyi terk eden kullanıcıların memnuniyet eksiklikleri SEO’yu negatif etkileyecek ve kullanıcı memnuniyetini esas alan Google, sitenizin önerilerde çıkmasını engelleyecektir.
Özet olarak, bekleyerek harcayacağı süreyi diğer siteleri ziyaret ederek geçirecek kullanıcıların web sitenizde bulundukları süreyi uzatabilmek için hızlı çalışan bir web sitesi kurmanız gerektiğini söyleyebiliriz.
Site Hızı Nasıl Artırılır?
Sitemizin hızlı olması gerektiği konusunda hemfikiriz. Peki web sitesi hızı nasıl artırılır ? Web sitesinin hızını artırma noktasında dikkat etmemiz gereken birkaç temel faktör vardır ve hız sonuçları, bu faktörlerin bir bileşeni olarak ortaya çıkar.
- İyi Hosting
Hosting, İngilizce dilinde sunuculuk yapmak anlamına gelmektedir. Hız konusuna değinmeden önce web sitenize hostinglik yapacak iyi ve güvenilir donanımlara sahip bir hosting şirketi bulmuş olmalısınız.
Doğru hosting firmasıyla birlikte iyi bir web hosting planı seçtiğinizde yolun büyük bir kısmını ilerlemiş olursunuz. Siteniz güvenilir değilse sahip olduğu hızın hiçbir önemi yoktur. Ziyaretçiler güvenli hissetmedikleri bir siteyi hemen terk eder ve asla geri dönmez.
Hosting şirketleri sanal, özel ve bulut sunuculara kadar birçok farklı hosting planı sunarlar. Farklı hosting türlerine göre fiyat değişir ancak fiyat arttıkça web sitenize sağlanacak kaynak sayısı da artar.
Ucuz olsun diye seçeceğiniz düşük bütçeli firmalar size sürekli sorun çıkartacaklardır. Kurumsallaşmış, 7/24 online kişiler bulabileceğiniz firmaların ücret talebi fazla gibi gelebilir ancak olması gereken budur.
Site hızını nasıl etkileyeceği konusuna değinirsek, site hızınızı asıl etkileyecek olan şey “Uptime Süresi”dir. Yüksek uptime süresi olan hosting firmaları ile çalışmanız sitenizin hızını doğrudan etkilemektedir. Unutmayın, iyi bir hosting sizi adım adım ileri taşır.
- Önbellekleme
Önbellekleme, bir verinin geçici bir bellekte saklanması için kullanılan bir kelimedir. Bu uygulama sayfa içeriğini kullanıma hazır durumda bulundurduğundan ve ayrıca bir işlenme gerektirmediğinden dolayı site performansını artırır.
WordPress sitelerinde önbellekleme kolay bir işlemken diğer sitelerde oldukça karmaşık bir işlemdir. Hosting sağlayıcınızla önbellekleme seçeneklerini konuşursanız size optimizasyonlarla ilgili gerekli tavsiyeleri vereceklerdir.
- İçerik Dağıtım Ağı
Web sitesi hızını arttırmanın bir diğer yolu bir içerik dağıtım ağı kullanmaktır. İçerik dağıtım ağları CSS, imajlar, videolar vs. gibi sitenizin dosyalarını kopyalamanızı ve saklamanızı sağlayan sunucular ağıdır. Bu unsurlar daha sonra ziyaretçilere bulundukları konuma daha yakın bir sunucu üzerinden gönderilir.
Örneğin, web siteniz Türkiye’deki bir sunucu tarafından host ediliyorsa, başka ülkelerden sitenize girecek kişiler, içeriğinize ulaşmak için kısmen daha uzun süre beklemeleri gerekir. Ancak içerik dağıtım ağı kullanıldığında bu süre oldukça azalır, çünkü depolanan dosyalar bu kişilere daha yakın konumdaki sunucunun sayesinde dağıtılır.
- Görsel Optimizasyonu
Kullanıcılar web sitelerinde kaliteli görseller görmek isterler. Bu yüzden kullanılacak görselin boyutu da web sitesi hızını etkileyen konulardan biridir. Eskiden boyutu düşen görselin kalitesi tamamen kayboluyor ve görsel neredeyse anlaşılamayacak hale geliyordu. Artık görsellerin kalite düşüklüğünü kullanıcıya fark ettirmeyecek ancak görseli küçültebilecek optimizasyon araçları mevcuttur.
Ülkemizde ortalama internet hızı 5 megabayt olduğu için büyük boyutlu görsel içerikler site hızınızı negatif yönde etkileyecektir. Bu yüzden kullanacağınız görselleri optimize etmek oldukça büyük bir yardımcı olacaktır. Bunu yapmanız için farklı yollar mevcuttur. Photoshop kullanıyorsanız Dosya- Web için Kaydet kısmından bunu yapabilirsiniz. Eğer kullanmıyorsanız da bunları sizin yerinize yapan siteler mevcuttur. Genel önerilerimiz:
a) JPEG ve PNG formatlarını kullanmanız;
b) görseli kırparak gereksiz yerleri atmanız ve boyutu küçültmeniz.
- Kodlama Hataları
Bu konuda ucuz hosting firmaları ile çalışmamanız gerektiğine tekrar değinmek istiyoruz. Ödediğiniz az para, sınırlı bir hosting trafiğinizin olmasını sağlarken bazı temaların çok fazla trafik yemesine sebep olacaktır.
Bunun sebepleri kullanılan kodun uyuşmazlığı, hataları, bazı kurallara uymaması olabilir. Tema satın almadan önce kullanıcı yorumlarını değerlendirip daha sonra almanızı tavsiye ediyoruz. Kodlarınızı otomatik olarak küçültecek WordPress eklentileri vardır. Bu işlemi kendiniz manuel olarak yapmak istiyorsanız başka araçlar kullanarak da yapabilirsiniz.
- Test
Web sitesi hızınızı artırabilmek için başka yollar da vardır. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız performans analizi araçlarından yararlanabilirsiniz. Bu araçlar sitenizi birçok farklı testten geçirir ve size anlaşılır ve net tavsiyeler verir.
Site Hızı Test Siteleri
Sitenizin hızını test ederken izleyeceğiniz yola karar vermeniz için iyi bir adımdır. Bunun için bazı hız testi araçları mevcuttur. Sizler için en iyi olduğunu düşündüğümüz ve kullanımı kolay olan 5 adet hız testi aracını derledik
GTmetrix
Web site hızı ve performans optimizasyonunda GTmetrix’in özellikleri web performans takibi için uygundur. Size performans göstergeleri ve dünyanın farklı bölgelerinden test yapabilme gibi ücretsiz özellikler sağlayacaktır.
WebPagetest
WebPagetest hız testi aracı dünyanın birçok bölgesinden Internet Explorer ve Chrome aracılığıyla ücretsiz olarak hız testi yapabilmenizi sağlar. Test sonunda size iyileştirme önerileri de sağlamaktadır
Google PageSpeed Insights
Bu test size laboratuvar ve alan verisi sağlamaktadır. Laboratuvar verisi performans sorunlarıyla alakalıyken, alan verisi ziyaretçilerinizin deneyiminden kaynaklı gerçek zamanlı performans verilerinden ibarettir
Site Speed (Google Analytics)
Bir Google Analytics parçası olan Site Speed, web sitesini sayfa yüklenme süresi, çalışma hızı ve çözümleme süresi olarak 3 açıdan test eder. Test raporunda analiz ve optimizasyon önerileri bulunmaktadır
Google Test My Site
Test My Site bir web sitesinin mobil hızını ölçer, diğer sitelerle karşılaştırır ve sayfanın performansını artırmanız için önerilerde bulunur.