Dijital Pazarlama

İnternet Reklam Terimleri

Firmalar bilinirliklerini artırmak, ürün veya hizmet satışlarını gerçekleştirmek için yeni nesil reklam yöntemi olan internet reklamlarından faydalanmaktadır. İnternet reklamları doğru zamanda doğru kişiye ulaşabilme imkanı sağladığından milyonlarca firma tarafından tercih edilmektedir. Ancak bu reklam yöntemlerinden yararlanacak yeni firmalar olabilir. Yeni firmalar için internet reklam terimlerini açıklayacağız.

İnternet Reklam Terimleri Nelerdir?

CPM (Cost Per Mille)

İnternet reklam terimlerinden olan CPM, 1000 gösterim başına maliyet demektir. Diyelim ki 1000 gösterim başına belirlediğiniz maliyet 1 TL. Her 1000 gösterim tamamlandığında 1 TL ödeme yapacaksınız. Eskiden daha çok tercih edilen bir yöntemdi fakat günümüzde çok da kullanılmıyor.

CPC (Cost Per Click)

CPC‘nin Türkçesi tıklama başına maliyettir. Web sitenize yapılan her 1 tıklama için ödeme gerçekleştirirsiniz. Oldukça sık tercih edilen bir yapıdır. Bu yapıya verilebilecek en iyi örnek Google AdWords hizmetidir.

CPL (Cost Per Lead)

İnternet reklam terimlerinden olan CPL, hedef odaklı fiyatlandırma modelidir. Yani, herhangi bir web sitesinde verdiğiniz reklamı tıklayan kişiler web sitenize gelip kayıt olunmasını istediğiniz formu doldurursa, reklam verdiğiniz web sitesine para ödemeniz gerekmektedir. Daha çok satışa dönüşecek reklamlar için kullanılmakta olan bir fiyatlandırma modelidir. Tek yapmanız gereken reklam verdiğiniz web site ziyaretçilerinin kayıt formunuzu doldurmasını beklemektir.

CPS (Satış Başına Ödeme)

İnternet reklam terimlerinden olan CPS, satış başına ödeme anlamına gelir. Satış başına fiyatlandırma olarak da bilinir. Satış yapılan her ürün üzerinden komisyon öder veya alırsınız. Affiliate Marketing yöntemlerinde en çok kullanılan fiyatlandırma modelidir. Reklam kampanyanızın CPS sonucuna erişmesi için önce gösterilmesi, daha sonra tıklanması ve son olarak satış işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Hedef satış olduğu için hem reklamveren hem de reklam yayınlayan için yüksek maliyetlidir. Ancak sonuç anlamında getirisi yüksek olduğundan tercih edilebilir bir modeldir.

CPA (Cost Per Action)

İnternet reklam terimlerinden biri de CPA, eylem başına ödemedir. CPM, CPC ve CPL modellerine oranla çok daha fazla etki eder. Burada bahsedilen eylem sizin belirlediğiniz herhangi bir şeydir. Örneğin bu eylemler; ürün satışı, üyelik kaydı ya da bir formun doldurulması olabilir.

Tıklanma (Click Through)

İnternet reklam terimlerinden biri de tıklanmadır. Bir internet reklamının internet kullanıcıları tarafından tıklanması anlamına gelir. Tıklamalar tekil ziyaretçiyi kapsar ve 1 tekil ziyaretçi bir tıklama anlamına gelir.

Görüntülenme (Impression)

Bir internet kullanımının kullanıcılar tarafından görüntülenmesidir. İnternet kullanıcıları web sitesini gezerken sizin reklamınız bu sitedeyse görüntülenmiş olur. CPM modelinin çalışma şekli budur.

Tıklanma Oranı (CTR: Click Through Rate)

İnternet reklamlarını tıklayan kullanıcıların, görüntüleyenlere oranına tıklanma oranı ismi verilir. Toplam tıklanma oranı / toplam görüntülenme oranı şeklinde hesaplanır.

Dönüşüm (Conversion)

Banner, text linkler, akıllı linkler gibi internet reklamı vasıtasıyla reklamveren kişinin web sitesine gelen kullanıcının reklamverenin istediği eylemi gerçekleştirmesine dönüşüm denir.

Dönüşüm Oranı (Conversion Rate)

Reklamverenin belirlediği eylemi gerçekleştiren kullanıcıların, dış reklama tıklayarak siteye gelen kullanıcılara olan oranına dönüşüm oranı ismi verilir. Toplam dönüşüm / toplam ziyaretçi şeklinde hesaplanır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu