İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?
İçerik Yönetim Sistemi (CMS) nedir sorusunun cevabını merak ediyorsanız doğru adrestes olduğunuzu söyleyebiliriz. CMS, basit bir şekilde internet sitenizi oluşturmaya ve yönetmeye yarayan yazılımlar olarak ifade edilebilir.
CMS yani (Content Management System) olmadan internet sitesi oluşturmak için statik HTML kullanarak hazırladığınız dosyayı sunucuya yüklemeniz gerekir. CMS kullanmak HTML içeriği oluşturmaya göre daha kolaydır ve işinizi kolaylaştırır.
Bulut tabanlı olan CMS’lere nerede olursanız olun tarayıcınızdan erişim sağladığınız sürece içerik hazırlayabilir ve yayınlayabilirsiniz. Çoğunlukla içerik yönetimi hedefiyle kullanılan CMS’ler, zaman zaman belge yönetimi ve arşivleme gibi işlemler için de kullanılır.
Not: Uzman olarak CMS bilmiyor olsanız bile blog, online satış sitesi, forum, online kurs ve üyelik gerektiren internet siteleri yapabilirsiniz. Sitenize yeni içerikler ekleyebilir veya mevcut içerikleri düzeltme ve silme işlemi yapabilirsiniz.
CMS’ler arasından en çok tanınan ve bilinen WordPress olarak karşımıza çıkıyor. Pazar payının tam %60’ına sahip olan WP, dünya üzerindeki her 3 site sahibinin biri tarafından kullanılıyor.
Diğer CMS örnekleri ise şu şekildedir: Joomla, Drupal, Magento, Weebly, Squarespace, Wix, TYPO3, Ghost, Serendipity, Dotclear, ImpressPages, Chamilo isimleri verilebilir.
CMS sistemlerine birçok eklenti ekleyebilir ve sitenizi kullanıcıların gözünde ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Herhangi bir internet sitesinin hangi CMS kullanılarak yönetildiğini öğrenmek istiyorsanız Whatcms.org ve Builtwith.com sitelerini tercih edebilirsiniz.
CMS Kullanmanın Avantajları
1- Birkaç dakika içerisinde içerik hazırlayabilir, düzenleyebilir ve dünya üzerindeki her yere ulaştırabilirsiniz.
2- Açık kaynaklı CMS’leri indirmenin ve yüklemenin maliyeti yoktur. Ek olarak tasarım için de bütçe ayırmanıza gerek yoktur.
3- Form, anket, online sınav, online satış ve forum siteleri oluşturulabilir.
4- Tamamen kullanıcı dostu olan CMS’ler çok fazla şey bilmeseniz bile içerik paylaşmanıza olanak sağlar.
5- CMS’ler kolay güncellemer sunacak şekilde kullanıcılar ile buluşmuştur.
6- SEO ile ilgilenen kişiler için SEO dostu özellikler ve eklentiler CMS’ler de bulunmaktadır.
7- WordPress ve Joomla gibi açık kaynaklı CMS’ler de aradığınız cevapları 7/24 bulabileceğiniz forumlar bulunmaktadır.
CMS Kullanarak Web Sitesi Hazırlamak için Ne Yapmak Gerekir?
İlk olarak bir alan adı yani domain almanız gerekir. İkinci adımda ise sitenizin yayınlanabilmesi için içeriğiniğizin depolanacağı alan kiralamaktır. Kısacası Hosting kiralamanız gerekiyor. WordPress, Joomla ve Drupal internet sitesai sahiplerine özel hosting planlarına göz atabilirsiniz. Son adım olarak kullanmak istediğiniz içerik yönetim sitstemini sunucunuza kurmaktır. Birkaç dakika içerisinde CMS aracılığı ile site tasarımı yapmaya ve içerik yazmaya başlayabilirsiniz.
En iyi WordPress Slider eklentileri hakkında bilgi almak için: En İyi WordPress Slider Eklentileri
En Popüler CMS Sistemleri
1- WordPress
Birçok kişi WordPress’i tercih eder çünkü öğrenimi kolay ve deneyimli kişiler için de fazlasıyla esnektir. WP ile kolaylıkla çeşitli içerik yayınlayabilir, yönetebilir ve düzenleyebilirsiniz. En popüler CMS sistemlerinden ilki WordPress olarak karşımıza çıkıyor.
2- Shopify
Freelance çalışan kişiler ve küçük işletmelerin online satış siteleri kırması için hazırlanım bir içeri yönetim sistemidir. İstediğiniz gibi optimize işlemi uygulayabileceğiniz onlarca tasarımı bünyesinde bulundurmaktadır.
3- Joomla!
Kodlama yapmayı biliyorsanız Joomla tam size göredir. Herhangi bir eklentiye ihtiyaç duymadan uzantıları aktive ederek diledğiniz gibi web sitesi oluşturmanızı sağlayan sağlam bir CMS sistemidir. Orta ve büyük ölçekli siteler için Joomla’yı tercih edebilirsiniz.
4- Drupal
İçerik yönetim konusunda daha da dibe dalmak istiyorsanız profesyonel kodlama standartlarına uyarlanabilen çok sayıda internet sitesi yapımcısının gözdesi olan Drupal’ı tercih edebilirsiniz. 30.000’den fazla genişletilebilir modül, 2.000’den fazla tema ile her an destek alabileceğiniz forumu ile Drupal listemizde kendine yer buluyor.
5- Wix
Dünyada milyonlarca kullanıcısı olan kurulumu ve kullanımı oldukça basit olan bir sistemdir. Sürükle bırak özelliği sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde düzenleme yapabilirsiniz.
6- Magento
Nike, Gant ve Cort gibi şirketlerin tercih ettiği, profesyonel ve kurumsal online satış siteleri için şık, fonksiyonel ve güçlü internet siteleri sunan Magento birçok kişi ve firma tarafından tercih edilmektedir.
7- Blogger
Ücretsiz bir CMS olmasına karşın yeterli derecede esneklik sağlamaya özen gösteren bir blog oluşturucu olan Blogger, Google’ın önemli bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.
8- TYPO3
Diğer CMS’ler ile karşılaştırıldığında en büyük artısı çok daha büyük sitelere hizmet verebiliyor oluşudur. Özellikle kurumsal internet siteleri tarafından tercih edilen ve kod yazmaya gerek kalmadan işlevler katabileceğiniz bir CMS olan TYPO3, iyi bir seçim olacaktır.
9- vBulletin
Eskiden forum platformu olan vBulletin, daha sonra içerik yönetimi odaklı bir platforma döneüşerek forum oluşturmak isteyenler için doğru bir tercih olacaktır.
10- Liferay
Piyasadaki yeni CMS’lerden biri olmasına karşın gereksinime göre eşsiz siteler, müşteri portalları ve üyelik siteleri oluşturmak için en makul seçeneklerden biridir. Modern tasarımları bünyesinde bulundurması ile profesyonel görünümlü site oluşturmak isteyenler Liferay’i tercih edebilir.
İçeriğimize genel olarak göz gezdirdiğimizde programlama konusunda uzman olmayan kişilerinde CMS’ler vasıtası ile site oluşturabileceğini ve yönetebileceğini görmüş olduk. Biz de bu yazımızda sizlere içerik yönetim sistemi (CMS) nedir sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı ve bilgi verici bir içerik olmuştur.