Hemen Çıkma Oranı Nedir ve Neden Önemlidir?
Sitenizin kalitesini bir anlamda belirleyecek olan önemli bir unsurlardan bir tanesidir diyebiliriz. Hemen çıkma oranı, bir ziyaretçinin bir sayfaya gelip başka bir işlem yapmadan ayrıldığı zamanı işaret eder, tabii ki çıkma oranı ve hemen çıkma oranında fark olduğu gibi bu iki kavramı da sizler için açıklayacağız. Hemen çıkma oranı, ilgili trafiği anlamanıza yardımcı olur, ancak bazen aldatıcı olabilir. Hemen çıkma oranı, Google Analytics de dahil olmak üzere yaygın web sitesi analiz araçları tarafından rapor edilir ve web sitesi ziyaretçilerinin potansiyel müşterilere veya müşterilere nasıl dönüştürüleceğini daha iyi anlamak için kullanılabilir.
Yüksek hemen çıkma oranı, daha fazla kişinin ek sayfaları görüntülemeden sitenizden ayrılması anlamına gelir; düşük hemen çıkma oranı, insanların web sitenize yapılan bir ziyarette örneğin yazı içine eklediğiniz iç linkler sayesinde sayfalar arası dolaşarak sitede kalma yüzdesini iyi oranda iyileştiren bir etmendir.
Hemen Çıkma Oranı Nedir
Hemen çıkma oranını sizler için daha açıklayıcı bir şekilde ifade edecek olursak, insanların web sitenizdeki bir sayfaya gelip kısa bir süre sonra başka herhangi bir sayfaya tıklamadan ayrılma oranını ifade eder. Yüzde olarak yansıtılan bu oran web site sahiplerinin daha iyi anlaması için özel olarak bu şekilde yansıtılmaktadır. Web sitesi sayfalarında yer alan ortalama hemen çıkma miktarının, alan adınızın tamamındaki toplam ziyaret miktarına bölümüdür. Yüksek hemen çıkma oranları, ziyaretçinin daha fazla tıklamamasıyla ilişkili olduğundan, amaç daha düşük hemen çıkma oranlarına sahip olmaktır
Hemen Çıkma Oranı Yüzdeleri
Yüzeysel bir araştırmaya göre hangi web sitelerinde kullanıcılar daha sık ziyaret ediyor ve daha fazla kalıyor bunu sizlerle paylaşalım. Hemen çıkma oranı yüzdeleri, farklı web sitesi biçimlerine göre değişir, ancak Google’a göre ortalamanın %40 civarında olduğu söylenmektedir. Farklı web sitesi stilleri için ortalama hemen çıkma oranı yüzdeleri, dahili çalışmamızdan buna göre değişir.
- İçerik Web Siteleri %36 – %60
- Blog Web Siteleri %65 – %90
- Perakende Web Siteleri %17,5 – %37,5
- Hizmet Sektörü Web Siteleri %10 – %25
Hemen Çıkma Oranları Neden Önemlidir?
Çoğu web site sahibi ve işletmeler bu durumu önemsemese de tamamı ile kullanıcı odaklı bir orandır diyebiliriz. Kullanıcıların sizin sitenizde kalmadığı her dk için gelir kaybı yaşadığınız gerçeğini sizlere hatırlatmak isteriz. Hemen çıkma oranları, kullanıcıların web sitenize olan ilgisini ve etkileşimini gösterdiği için önemli bir ölçümdür. Hedef kitlenizin aradıkları bilgiyi bulma konusunda ne kadar memnun olduklarını gösterirler. Hemen çıkma oranı ne kadar düşükse, o kadar iyi olduğundan, ne kadar çok düşürebilirseniz o kadar iyi olarak bakmanız gerekmektedir. Daha düşük bir hemen çıkma oranı, ziyaretçilerin sayfanızda daha uzun süre kaldığını gösterir. Adsense gelir kaybı ya da bir ürün ya da hizmet satıyor iseniz mallarınızı satma konusunda sorun yaşarsınız.
İyi Bir Hemen Çıkma Oranı Nedir?
Genel olarak, hemen çıkma oranı ne kadar yüksek olursa, optimize etmek için o kadar fazla alan olur. İdeal olarak, ziyaretçilerin aradıkları bilgileri bulmaları, harekete geçmeleri ve satın almaları için web sayfanızda yeterince uzun süre kalmalarını istersiniz. Sitenizden hemen ayrılıyorlarsa, büyük olasılıkla içeriğinizin kaliteli olduğunu düşünmüyordur ya da gerekli bilgiyi veya ihtiyacı olan görsele ulaşamamıştır. Genel bir kural olarak, kabul edilebilir bir hemen çıkma oranı %70 veya daha düşüktür. Daha yüksek olması genellikle büyük bir sorunu gösterir.
Ortalama performans gösteren bir web sitesinin hemen çıkma oranı %40-70 civarındadır. Ayrıca, %26-40 aralığında bir hemen çıkma oranı, genellikle mükemmeldir, bu da yüksek düzeyde etkileşimli ziyaretçileriniz olduğunu gösterir. Uzun yıllar boyunca sektöre hizmet etmiş sitelerin hemen çıkma oranı yenilere göre oldukça yüksektir. Site kalitesinin yanı sıra içerik bolluğu bu açıdan da büyük önem taşımaktadır.
Kullanıcılar neden geri gidiyor?
Farklı bağlantı yerine sizin bağlantınıza tıkladığında
Meta etiketi alanları aslında google da arama yaptıklarında anahtar kelimeleri görmeleri açısından önemlidir. Bunun dışında etkileyici başlıkların da yer almasıyla sizin makaleniz yerine farklı makaleleri tercih etmemektedir. Sadece bu oranı pc üzerinden algılamak yanlış olur. Mobil üzerinden yanlış tıklamak pc’ye oranla daha düşük olsa da yine kullanıcıların yaptığı hatalar arasında yerini almaktadır. Yanlışlıkla tıkladığınız sayfadan hemen ayrıldığınızda, bu tam olarak Google Analytics’in hemen çıkma olarak değerlendirilen bir eylem olarak yansır.
Yavaş Sayfa Yükleme Hızı
Google açıklamalarında da bahsettiği üzere hızlı olan bütün siteler kullanıcılar için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Hiçbir kullanıcı artık beklemek istememektedir. Yavaş yüklenen sayfalar kullanıcılar için istemeyeceği web siteleri arasındadır. Bir sayfanın yüklenmesi ne kadar uzun sürerse, kullanıcılarınız o kadar tedirgin olur. Birçok kullanıcı yalnızca 10 saniye bekleyip daha sonra sitenizi terk etmemektedir. İdeal olarak, sayfanızın 3-4 saniye veya daha kısa sürede yüklenmesi için mutlaka optimizasyon yapmanız şarttır.
Müdahaleci Pop-up’lar veya Reklamlar
Bilgiyi öğrenmek için beklemek kadar sıkıcı bir durum yoktur. Ulaşmak istediğiniz veriye ulaşmadan önce karşınıza reklam pencereleri sürekli geldiğinde ne hissediyorsunuz? Sizde aynı durumu kullanıcılarınıza yapmaktan vazgeçin, bu durum kullanıcılarınızın bir daha sitenizi ziyaret etmemesine neden olabilir.
Alakasız İçerik, Kötü Tasarım, Gezinmesi Zor
Bu nedenlerin ötesinde, bir kullanıcının sitenizden çıkmasının en olası nedeni, aradıklarını hızlı ve kolay bir şekilde bulamamalarıdır. Örneğin farklı tasarımlarla siteyi doldurmak kullanıcıların aradıklarını bulamamalarına neden olabilir. İçeriğiniz ya da servisiniz çok iyi olabilir faka bulunamadıktan sonra hiçbir anlamı yoktur. Google bağlantıları ile ziyaret etmek farklı sitede ziyaret ederken aradıklarını bulmak farklıdır. Bu konuda kötü tasarım veya karmaşık yapı web site kullanıcıları için olumsuz bir durumdur.