Google Analytics, Doğal Dil Denetimlerini Kullanıma Açıyor!
Web siteniz veya uygulama verileriniz hakkında bir sorunuz varsa, yakında Google Analytics‘e sorabileceksiniz.
Başka bir deyişle; “Geçen hafta mobil ve masaüstü trafiği eğilimi nedir?” veya “Dün kaç tane yeni kullanıcıya sahibiz?” veya “Geçen ay en iyi ülkelerimiz nelerdi?” sorularını merak ediyorsanız, Analytics’te doğru gösterge tablosuna nasıl gideceğinizi ve istediğiniz veriyi elde etmek için grafiği nasıl değiştireceğinizi anlamanıza gerek kalmayacak.
Bunun yerine sorgunuzu sadece yazın ya da yüksek sesle söyleyin. Ürün Yöneticisi Annissa Alusi, bu üç soruyu sorarak ürünü kullanıcılar için tanıttı. Her seferinde Google Analytics birkaç saniye sonra ilgili verilerle yanıt verdi.
Ölçüm ve Analizden Sorumlu Kıdemli Müdür Babak Pahlavan, sesli ve doğal dil kontrollerini eklemenin sadece küçük bir yükseltme olmadığını savundu. Yapımı üç yıl sürdü ve Pahlavan, ekibinin Android’in ve arama alanındaki Google’ın zaten kullandığı doğal dil işleme teknolojisinin üzerine kurulu olması dışında, daha da uzun sürdüğünü söyledi.
Neden bu kadar zamanı bu arayüzde harcıyorsunuz? Çünkü bir şirketteki herkesin kendileri için temel soruları sormasına, daha karmaşık ve stratejik konulara odaklanmak için veri analistlerini serbest bırakmasına olanak tanır. Pahlavan, sesli kontrollerin hem masaüstünde hem de cep telefonunda bulunacağı için kullanıcıların “bir yönetim kurulu toplantısı öncesinde veya bir müşteriyle görüşmeden hemen önce” yani istedikleri zaman soru sorabileceklerini belirtti.
Alusi, “Bu arayüz, genel olarak analiz için yeni ve daha erişilebilir bir arayüz haline gelecek” dedi. Bu denetimler (şu anda yalnızca İngilizce) yarın başlayarak önümüzdeki birkaç hafta içinde kullanıma sunulacak.
Müşterilerin, Google Analytics verilerini daha iyi anlamalarını sağlamayı amaçlayan Analytics Intelligence, Google’daki daha geniş bir girişimin parçasıdır. Örneğin; verilerinizden gelen önemli eğilimleri ve trendleri otomatik olarak vurgular.
Bu sesli kontroller zamanla, kullanıcıların tek tek veya toplu olarak neyi cevaplamak istediklerini öğrenerek daha akıllı hale getirilecek. Alusi ayrıca, ürünün öncelikle “ne” sorularını güçlü bir şekilde cevapladığını yakında “neden” sorularını da cevaplayabileceğini söyledi.