Google Adwords Nedir, Ne İşe Yarar Ve Nasıl Çalışır?
Hangi sektör olduğunun bir önemi olmadan bir işletmeye sahipseniz ve reklam verme ihtiyacı duyuyorsanız Adwords sizin için aradığınız çözüm olabilir. Büyük işletmeler gibi başlangıçta yüksek rakamlar belirleyerek başlamanıza gerek yoktur örneğin günlük bütçenizi kendinize uygun olanı belirleyerek başlangıç için ideal rakamları gözden çıkarabilirsiniz. Google Adwords sisteminde başlamak için minimum harcama yoktur. Google Adwords’ün reklam vermek isteyenler için iyi bir seçenek olabilmesinin ikinci nedeni, reklamların çok iyi hedeflenmiş olmasıdır.
Reklamları yalnızca belirli şehirlerde ve yerlerde gösterilecek şekilde ayarlayarak bu reklam seçeneğini belirli bir alanı kapsayan, daha çok alan içini kapsayan hizmet şirketleri için kullanışlı hale getirebilirsiniz. Reklamınızla etkileşim kurduğunuzda ödeme yaptığınız için, reklam harcamanızın nereye gittiğini daha iyi anlayabilirsiniz. Doğru Adwords kurulumuyla, bir reklam nedeniyle birisinin sizi ne zaman aradığını takip edebilirsiniz. Adwords tarafından sunulan bu ölçüm türü, reklam harcamalarınızda daha iyi kararlar vermenizi ve daha stratejik olmanızı sağlar. Bu şekilde planlamanızı daha belirgin tutabilir, hedeflerinizi netleştirebilirsiniz.
- Bütün işletmelerin kullandığı Google’da üst sıralarda yer alın
- Sadece reklamınıza tıkladığında ödeme yapabilir, onun dışında ödeme yapmazsınız
- Tıklama Başına ne kadar ödeyeceğinize karar verebilirsiniz
- Günlük bütçenizi belirleyebilir ve istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
Google’da Oluşturabileceğiniz Kampanya Türleri
Google’da kampanya oluşturmaya gittiğinizde 6 farklı kampanya türü arasından seçim yapabilirsiniz.
- Arama kampanyası – Metin reklamlarla ürününüz ile ilgilenen müşterilere ulaşın.
- Görüntülü reklam kampanyası – Web’de farklı türde ve görüntüde reklamlar yayınlayın.
- Alışveriş kampanyası – Alışveriş reklamlarıyla ürünlerinizi ön plana çıkartın
- Video kampanyası – YouTube’da ve web’de izleyicilere ulaşın ve onlarla etkileşime geçin.
- Uygulama kampanyası – Google’ın ağlarında uygulama tanıtımını artırın .
- Akıllı kampanya – Google’da ve web’de otomatik reklamlarla işletme hedeflerinize ulaşın.
Google Adwords’ün Maliyeti Ne Kadardır?
Google bir PPC platformudur, PPC ne demek merak edenler için tıklama başına maliyet anlamına gelmektedir. Gelir elde etmek için oluşturacağınız kampanyanıza yani reklamınıza para yatırmanız gerekir ki geri dönüş sağlayabilesiniz. Ancak, PPC’nin, şirketlerin yalnızca bir kullanıcı reklamlarını tıkladığında ödeme yaptığı bir dijital reklamcılık modeli olan tıklama başına ödeme anlamına geldiğini unutmayın. Reklamın asıl amacı buradaki potansiyel müşterileri web sitenize yönlendiren reklamlar için ödeme yapmanız gerektiği anlamına gelir. Google Ads kampanyanızın maliyeti, sektörünüze, hedeflemek istediğiniz anahtar kelimelere, web sitenizin kalitesine ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişecektir. Google Ads’in ana avantajlarından biri, maliyet açısından esnek olmasıdır. Koşullarınıza bağlı olarak, sınırlı bir bütçeyle küçük bir kampanya yürütebilir ve önemli bir gelir elde etmeye başlayana kadar kârınızı yeniden reklamlara basarak gelir için zemin oluşturabilirsiniz.
Google Reklamları SEO’yu Etkiler mi?
Tıklama başına gelir olan PPC ve SEO birbirlerine çok bezeyen amaçları ve yöntemleri bulunmaktadır. Kampanyalarının her ikisi de Google’da arama yapan kullanıcıları hedeflese de, birbirini etkilemeyen tamamen farklı iki teknikten ibaret olduğunu berlitmekte fayda var. İyi bir PPC kampanyasına sahip olmak, SEO’nuzu teknik olarak etkilemeyecektir, çünkü sıralamalarınız veya Google’ın sizi nasıl algıladığı üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Kullanıcılar reklam tıklamalarıyla sizin sitenize geldiği için bu banner linki gibi etkilenmeyecektir.
Sağlam bir SEO stratejisi de iyi bir PPC kampanyasını garanti etmez, ancak web sitenizi arama motorları için optimize etmek, açılış sayfası kalite puanınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, hizmetleriniz ve hedef alanlarınızın her biri için ayrı sayfalar oluşturma işini planlama yaparak düzene sokarsanız, daha iyi başarılar elde edersiniz. Google ile daha başarılı ve geri dönüşümlü reklamlar vermek istiyorsanız, SEO ve adwords’ün bir arada kullanılması en iyi yoldur.
Mutlaka göz atın => SEO Rakip Analizi Nedir? Nelere Dikkat Edilir?
Google AdWords Nasıl Çalışır?
Örnek verecek olursak işletmeniz ya da web sitenizde olduğunu düşünelim, şu anda her ay 100.000 ziyaretçi alan bir bloğunuz veya web siteniz varsa, bu her yıl 1 milyondan fazla orana tekabül etmektedir. Tam olarak net bir değer söyleyemesek de hesaplaması aşağıdaki gibidir diyebiliriz.
Örneğin aylık 100.000 reklam gösteriminiz olduğunu düşünelim.
Sabit bir değer olan %1’lik bir tıklama oranına sahipsiniz.
Kısa bir hesaplama ile 100.000’in %1’i 1.000 değerine eşit olmaktadır.
Türkiye’yi baz alarak değerlendirme yapacak olursak;
Reklamın TBM’si 1,00 TL ise, 1000 TL kazanırsınız.
Google AdWords çalışma mantığı diğer reklam verebileceğiniz yerlere oranla biraz daha farklılık göstermektedir. Tıklama oranı SERP’de belirli bir anahtar kelime için görüntülendiğinde, sistem bunu otomatik bir şekilde algılayıp reklamınızın kullanıcılar tarafından tıklanma olasılığını tahmin eder. Google Ads, temel olarak, reklamınızın konumuna göre anahtar kelimelerin geçmiş performansını dikkate alır.
Bir diğeri olan reklam alaka düzeyi anahtar kelimelerinizin reklam metninizle ne kadar yakından ilişkili olduğunu değerlendiren bir unsur olarak değerlendirebiliriz.
Açılış sayfası deneyiminde ise Google, açılış sayfanızın reklamla ne kadar alakalı olduğuna ve kullanıcının arama sorgusuyla ne kadar alakalı olduğuna bağlı olarak açılış sayfası deneyimine oranla belirleme yapmaktadır. Açılış sayfası deneyimi durumu, reklamı tıkladıktan sonra sayfaya ulaşan kullanıcılara açılış sayfasının iyi bir deneyim sağlayıp sağlamadığını gösterir. Web site sahipleri daha çok sadece reklam vermeye odaklanmış durumdadır. Yazımızda da bahsettiğimiz üzere SEO ile birlikte Google adwords deneyimini birleştirerek hareket etmek sizin için ve kullanıcılar için büyük bir öneme sahip olmaktadır.