Facebook’tan Flaş Haber Etiketi!
Kullanıcılar Facebook‘ta yayınlanan haberleri saatler ya da günler sonrasında dahi görebiliyor. Ancak bu haberler önemli ve flaş haberler olabiliyor. Bu sebeple yayıncılar ve kullanıcılar bu tip haberleri hızlı bir şekilde görebilmek adına Twitter’ı ve Google AMP’yi kullanmayı tercih ediyorlar. Twitter ve Google AMP’deki yayıncıların tekrar Facebook’u kullanmasını isteyen şirket, algoritmasında yeni bir değişikliğe giderek etiketler sayesinde bu sorunu çözmeye karar verdi.
Bu yeni çözüm ile algoritmadaki gerçek zamanlı haberlerde herhangi bir değişiklik olmayacak. Fakat yayıncılar “Flaş Haber” etiketi ile haber kaynağı üzerinden kullanıcılara daha kolay ulaşabilecek. Facebook, Kasım ayından bu yana test aşamasında olan Flaş Haber etiketini; Kuzey Amerika, Latin Amerika, Avrupa ve Avustralya’da bulunan 50 yayıncıya daha açıyor.
Etiket sadece günde bir kere kullanılıyor ve yalnızca 15 dakika ile 6 saat arası bir süre zarfında aktifliğini koruyor. Yayıncılar ekstra olarak aylık 5 etiket daha ekleyebiliyor. Haber kaynağındaki “Flaş Haber” etiketi bulunan içerikler sayfa istatistiklerinde de mevcut görünüme sahip olacak. Böylelikle yayıncılar flaş haber etiketi kullandıkları içeriklerin performansını ölçümleyebilecek.
Etiketler, içeriklerin haber kaynağındaki değerini değiştirmiyor. Yani, Flaş Haber etiketiyle paylaşılan gönderilerin görünürlüğü sadece geçici bir süre artacak. 6 saat sonunda etiket kalkınca gönderiler Haber Kaynağı’nda olmayacak. Facebook’un yaptığı analizler sonucunda Flaş Haber etiketli gönderilerin tıklanma oranları %4, beğenileri %7, yorumları %4 ve paylaşımları %11 oranında artış göstermiştir.
Facebook’un bu yeni etiketi Mark Zuckerberg‘in Haber Kaynağı’nda istediği değişikliğin yeni bir parçası olabilir. Haber Kaynağı algoritmasında son zamanlarda pek çok alanda değişiklik yapan Facebook, yerel haberleri öne çıkarmak için de bir yenilik getirmişti. Fakat içerik yayıncılarının etkileşim ve erişimlerde yaşadığı düşüş, yayıncıların Twitter’a ve Google AMP’ye yönlenmesine sebep olmuştu. Bu sebeple Facebook “Flaş Haber” etiketini kullanarak kaybettiği yayıncıları geri kazanmak istiyor olabilir.