egegen Trend Raporu: 15 Ekim – 10 Kasım 2017
Dijital dünyada yaşananları, sosyal medya platformlarındaki yenilikleri ve dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini bulabileceğiniz egegen Trend Raporu ikinci sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar dileriz!
O Telefonu Elinden Bırak
https://www.youtube.com/playlist?list=PL1YCGfBa9BUYhMtaU0XZ1DNnHv5t-Nml3
Common Sense Media, telefon bağımlılığıyla ilgili bir farkındalık kampanyası yarattı.
Will Ferrell’in akıllı telefon bağımlısı bir babayı canlandırdığı kampanyada önemli bir konu komediyle harmanlanarak verilmiş. Filmde baba, yemekte bile telefonunu ve internetini elinden bırakamıyor.
Bunun, yani yanlarındayken bile yanlarında olmayan bir babanın çocuklar üzerindeki etkisi de trajikomik bir şekilde aktarılıyor. Kampanya, en azından akşam yemeğinde telefonlarımızı elimizden bırakmamızı söylüyor ve ailece geçirilen zamanların ne kadar değerli olduğunu hatırlatıyor.
Türkiye Marka Başvurusunda Lider
Türkiye’de 2016 yılında marka tescili için başvuru sayısı toplam 107 bin 176 olurken 2011 yılından bu yana 100 binin üzerinde marka başvuruyla Türkiye’nin Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi olduğu ortaya çıktı. Interpress’in Türk Patent ve Marka Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz yıl yapılan başvuruların yüzde 71’inin yerli yüzde 29’unun ise yabancı başvurular olduğu tespit edildi.
Türkiye’de geçtiğimiz yıl marka tescil başvurusunda bulunan şehirlere baktığımızda ilk sırada 44 bin 782 başvuru ile İstanbul yer alırken Ankara 7 bin 440 başvuru ile ikinci, İzmir ise 6 bin 546 başvuru ile üçüncü sırayı aldı.
Yaani
Yaani, bir haftada bir milyon indirilme rakamına ulaşarak yeni bir rekor kırdı.
25 Ekim tarihinde yapılan lansman ile kullanıma sunulan arama motoru, ilk hafta itibari ile en fazla indirilen yerli uygulama oldu. Türkiye’yi kendi arama motoruna sahip ülkeler arasına taşımayı amaçlayan Yaani, ilk 3 gün itibari ile uygulama marketlerinde de en çok indirilen uygulamalar listesinde birinci sıraya yerleşti.
Online Alışveriş
Türkiye’nin dörtte biri online alışveriş yapıyor.
Türkiye’de internet üzerinden gerçekleşen ödeme tutarı 2011 yılında 18,7 milyar liradan 2016 yılı itibariyle 68,4 milyar liraya ulaştı. 2017 yılının ilk 6 aylık dilimindeki online alışveriş tutarı ise 44,4 milyar lira olarak gerçekleşti.
İletişim Kampanyaları
Ekim ayında Twitter’a markaların iletişim kampanyaları damga vurdu.
Ekim’de pek çok marka Twitter’da hedef kitlesine seslenirken özel pazarlama ve iletişim kampanyalarını duyurmak için Twitter’ı aktif olarak kullandı. Ses getiren kampanyalar içerisinde Türk Telekom, Samsung, Nescafe, Vodafone, Türk Hava Yolları, Turkcell gibi markalar bulunuyor.
En Değerli Markalar Listesi
Türkiye’nin marka değeri yükseldi. En Değerli Markalar listesinde 24. sıraya çıktı.
Dünyadaki ülkelerin marka değerlerinin belirlendiği en değerli markalar listesi açıklanırken Interpress’in uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından yayınlanan rapordan elde ettiği bilgilere göre, Türkiye bu yıl 2 basamak birden yükselerek en değerli ülke markaları sıralamasında 24. sırada yer aldı.
Açıklanan rapora göre geçen yıl 474 milyon dolar değerinde olan Türkiye’nin marka değeri bu yıl yüzde 20 artışla 570 milyon dolara çıktı.
Pixel 2
Google’ın yeni reklamında Nusret sürprizi.
Teknoloji devi Google yeni akıllı telefonu Pixel 2’nin global reklam kampanyasını yayınladı. Firmanın büyük önem verdiği Google Asistan’ın tanıtıldığı kampanyada Türkiye’den de ünlü bir isim, Nusret Gökçe yer aldı.
“Telefonunuza daha fazla soru sorun” denilen reklam filminde Nusret, ünlü #SaltBae hareketini yaparken görülüyor. Pixel telefonların hands-free özelliğini tanıtmak için hazırlanmış filmde Nusret “Ellerimi kullanmadan video çekebilir miyim?” sorusunu yöneltiyor.
Twitter Gelirlerinde Düşüş
Twitter, yılın 3. çeyreğinde 21,1 milyon dolar zarar etti.
Söz konusu dönemde şirketin gelirlerinde yüzde 4,2 düşüş kaydedildi. Buna karşın piyasa beklentilerinden iyi gelen veriler sonrası şirketin hisse başına değeri yüzde 14,5 primle 19,62 dolara kadar tırmandı. Şirket, 2016’nın Temmuz-Eylül döneminde 616 milyon dolar gelir elde etmiş.
“İş Bankası İftiharla Sunar”
Türkiye İş Bankası, kuruluşundan bu yana sürdürdüğü reklam faaliyetlerini sergilemek için «İş Bankası İfiharla Sunar» adı altında ilgi çekici bir seçki hazırladı.
Tek tek ve toplu gösterimlerde 450 reklam filmi, 400’e yakın basılı iş ve 60 kadar özgün nesnenin izlenebildiği sergide, yıllar içinde geliştirilen mecralar, sektörün duayenleriyle ilgili ayrıntılar ve teknoloji kullanımının farklı dönemlerine ışık tutan uygulamalar da yer alıyor.
Ayrıca sergide çok sayıda tanınmış ismin olduğu reklam filmleri ve tanıtım programları da gösterilecek. Sergi, 25 Mart 2018 tarihine kadar Eminönü’ndeki İş Bankası Müzesi’nin giriş katında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
#SheMeansBusiness
Facebook, tüm dünyada başlattığı #SheMeansBusiness projesini, TOBB iş birliğiyle Türkiye’de de hayata geçiriyor. Facebook, bu sene kendisi de, dünyada girişimcileri eğitme ve girişimci olmak isteyenlere ilham verme kararı aldı. Dünyanın birçok ülkesinde hayata geçirdikleri #SheMeansBusiness projesi için Türkiye’de ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu (TOBB KGK) ile birlikte çalışacaklarını 31 Ekim Salı günü gerçekleştirdikleri lansman ile duyurdular.
Facebook ve TOBB, #SheMeansBusiness ile Türkiye’nin her yerinden kadınlara, kendi işlerini kurmaları için ilham verecekler.
Made By Google
https://www.youtube.com/watch?v=7cjVj1ZyzyE
Teknoloji devi Google, Made by Google projesinde yer alan yeni ürünlerinin tanıtımını ses getiren bir kampanyayla duyurdu.
“Google’ın birkaç yeni ürünü” adlı reklam filminde yeni amiral gemisi Google Pixel 2 ve Pixel 2 XL’in yanı sıra 40 dile eşzamanlı çeviri yapabilen Google Pixel Buds wireless kulaklıklar, Google Home Mini ev asistanları, Pixelbook laptoplar ve bulunduğu ortam içinde hareketi algılayarak otomatik fotoğraf çekebilen Google Clips yer alıyor. Google’ın önceki kampanyalarında olduğu gibi yine R/GA tarafından hazırlanan reklam filmi YouTube’da bir haftada 2 milyondan fazla görüntülendi.
Superzoom
Instagram, yeni özelliği olan Superzoom’u kullanıcılarının hizmetine sundu. Superzoom’un Boomerang’dan sonra en tatmin edici özellik olduğu söyleniyor.
Superzoom, bir fotoğraf ve bir videodan daha yaratıcı bir etki sağlamanızı sağlıyor. Çektiğiniz fotoğrafı kolaylıkla yakınlaştırabiliyor ve duruma göre dramatik veya eğlenceli müzikler eklemenize olanak sağlıyor.
Android Burger
Google, Android burgeri çalışanlarına servis etti.
Yakın zamanda gündemi meşgul eden büyük burger tartışması sonunda Google çalışanlarının öğle yemeklerine yansıdı. Android burger ismine sahip bu burgerin diğerlerinden farkı ise peynirin en altta yer alması.
Facebook Messenger
Facebook Messenger’dan tüm işletmeler sponsorlu mesaj atabilecek.
Facebook, sponsorlu mesajların daha fazla işletmenin kullanımına açılacağını duyurdu. Hali hazırda bir takım işletme için kullanılan bu özellik gelecek aylarda tüm işletmeler tarafından kullanılabilecek.
Diğer Messenger reklamlarının aksine sponsorlu mesajlar çok fazla dikkat çekici olmayacak. Hatta Facebook Messenger’daki her hangi bir konuşmadan pek farklı da olmayacak.
HoloLens
Yaklaşık 3 yıl önce karşımıza çıkan Microsoft‘un karma gerçeklik gözlüğü HoloLens, ülkemizde dahil olmak üzere toplamda 29 ülkede satışa çıkıyor. Yeni versiyonun önümüzdeki yıl tanıtılması beklenen HoloLens şu an için sadece 10 ülkede satışa sunulmuş durumda.
Otomobil üretiminden tutun da cerrahi operasyonlarda dahi test edilen HoloLens, ülkemizin haricinde Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre’de de satışa çıkıyor.
Snapchat Düşüşte
Instagram Hikayeler’in Snapchat’i geride bırakmasıyla birlikte Snapchat kendine yeni özellikler ekleyerek ciddi bir yaşam savaşı verdi.
Ancak, Bu yılın ikinci çeyreğinde uygulama App Store’da 8. sıradayken üçüncü çeyrekte 18. sıraya düştü. Google Play’de hala 2. sırada yer alan uygulama, bu sayede ortalamaya vurulduğunda 5. sırada yer alıyor. Snapchat’in bu düşüşün nedenini Facebook ile verdiği bu savaşın bir sonucu olarak görebiliriz.
Instagram Stories
Instagram hikayelerinde bulunan 24 saat kuralı kalkıyor.
Instagram‘da bir fotoğrafı hikaye olarak paylaşabilmek için son 24 saat içinde kayıt edilmiş olması gerekiyordu. Yeni geleceği düşünülen özellik ile 1 hafta içerisinde kayıt edilen bütün görselleri hikaye olarak paylaşmak mümkün olacak.
Twitter 280 Karakter
Dünyanın en popüler sosyal medya sitelerinden Twitter geçtiğimiz günlerde test aşamasında sınırlı sayıda açtığı 280 karakter uygulamasını artık herkesin kullanabileceğini duyurdu.
Şirket tarafından yapılan açıklama, bu uygulamadaki amacın “Twitter’ı Twitter yapan hız ve özlüğü koruyarak düşünceleri bir Tweet’e sığdırmak” olduğunu gösteriyor.
Context Cards
Snapchat’in yeni özelliği Context Cards ile sevilen filtre ve lenslerini bir alışveriş ve reklam aracına dönüştürüyor.
Context Cards özelliği ile restoran değerlendirmeleri, iletişim bilgileri, rezervasyon imkanı, Uber veya Lyft ile ulaşım bilgileri ve daha fazlasını sunacak olan Snapchat, filtre ve lenslere sunulacak olan Context Cards desteği ile sponsorlu içeriklere bilet satışı imkanı da sunacak.
Instagram Markalı İçerikler
Ağustos ayında markalı içerik aracını piyasaya sunan Instagram, bu geliştirmeyle fenomenleri markalı içerik kullanmaya “teşvik” etmeyi amaçlamıştı.
Markalı içerikleri yaygınlaştırmak üzere harekete geçen Instagram, artık istatistikler sayfasına erişebilen her hesap için bu özelliğin aktif hale getirildiğini açıkladı. Instagram «paid partnership with» etiketinin kullanılmasını kolaylaştırarak markalı içerikleri yaygınlaştırmayı amaçlıyor.