Dijital Pazarlamanın Önemi
Kısa bir zamanda büyük bir kitleye erişmek ve firmanızın bilinirliğini artırmak istiyorsanız dijital pazarlama yöntemlerini kullanmalısınız. Dijital pazarlamanın önemi günümüzde pazarlama sektörünün olmazsa olmazı haline geldiğinde anlaşıldı. Hatta diğer pazarlama yöntemlerine olan ihtiyacı neredeyse ortadan kaldırdı. Dijital pazarlama kendi içinde farklı kategorilere ayrılır. Bunlar;
- Arama Motoru Pazarlaması (SEM)
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
- E-Posta Pazarlaması
- Sosyal Medya Pazarlaması
- İçerik Pazarlaması
- Banner Kampanyalar
- Affiliate Marketing
Her bir kategori kendi içerisinde ölçütlere ayrılır. Bu ölçütleri göz önünde bulundurarak dijital pazarlama stratejinizi oluşturmalısınız.
Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?
Dijital pazarlama aşağıdaki başlıklarda oldukça etkili olduğundan büyük faydalar sağlar.
Performans Ölçümü
Dijital pazarlamadaki performansı ölçmek oldukça kolay ve nettir. Örneğin bir televizyon reklamı verdiniz, bu reklam sonucunda hedef kitlenizden kaç kişiyle etkileşime girdiğinizi tahmin edebilirsiniz ancak net bir sayı elde etmeniz mümkün değildir. Dijital pazarlamada ise analiz araçlarını kullanarak reklam kampanyalarınızın geri dönüşünü net bir sayıyla görebilirsiniz. Dijital pazarlama kategorilerinin herhangi birisini kullanarak verdiğiniz reklam kampanyasında kaç kişinin bu reklamı gördüğünü, sonucunda kaç kişinin sitenize geldiğini, hangi web sayfalarında gezindiklerini, kaç dakika sayfanızda kaldıklarını görebilirsiniz. Ayrıca yapacağınız filtrelerle performans ölçümünü ayrıntılarıyla inceleyebilirsiniz. Bunların yanında işe yaramayan reklam kampanyalarını sonlandırabilir, böylelikle masraftan kurtulmuş olursunuz. Bu durumda dijital pazarlamanın önemi ortaya çıkar.
Hedefe Yönelik Pazarlama
Google dünyanın en fazla kullanılan arama motoru olduğundan ürün ve hizmet pazarlama açısından oldukça ideal. Dijital pazarlamanın en önemli kategorilerinden olan SEO ve SEM, markalar için vazgeçilmez bir hal aldı. SEM ve SEO sayesinde ürün veya hizmet arayan kullanıcıların karşısına reklam doğrudan çıkartılabilir. Böylelikle yüksek tutarlar harcamadan hedefe yönelik pazarlama yapılabiliyor. Bu da dijital pazarlamanın önemini gösteriyor.
Müşterilerle İletişim
İnternet kullanıcılarının tümünde en az bir mail adresi veya bir sosyal medya hesabı bulunuyor. Kullanıcılar bu kanallarda kendi profilleri oluşturarak paylaşımlarda bulunuyorlar. Firmalar da kendi profillerini oluşturarak ürün ve hizmet tanıtımı yapabilirler. Sadece bununla kalmayarak müşterilerden geri dönüş alabilir, karşılaştıkları problemleri dinleyerek daha yakın ilişki kurabilirsiniz.
Yeniden Pazarlama
Remarketing ile web sitenizi daha önce ziyaret etmiş kullanıcıların karşısına farklı sitelerde reklamınızı gösterebilirsiniz. Böylelikle marka bilinirliğiniz artarken, satış yapma oranınız da artacaktır.
Hedefe Göre Optimize
Web sitelerinin pek çok hedefi olabilir. Dijital pazarlama yaparken optimizasyonu hedefe göre yapabilirsiniz. Örneğin; bir web sitesi için üye kazanmak önemliyken, diğer web sitesi için site ziyaretçisi önemli olabilir. İstatistiki değerlere kolayca ulaşılabildiğinden hedefe göre optimizasyon yapabilir ve böylelikle daha verimli pazarlama sonuçlarına erişilebilir. Bu da dijital pazarlamanın önemini ortaya koyar.
Marka Bilinirliği
Normalde var olduğunuzu dahi bilmeyen internet kullanıcıları dijital pazarlama sayesinde firmanın varlığının farkına varır. Günümüzde neredeyse herkesin bir akıllı cihazı var. Bu cihazların internet erişimini sağlaması internet reklamlarının önemini artırmıştır. Bu reklamlar sayesinde de marka bilinirliği artar.
Doğru Hedef Kitle
B2B pazarlamaya yönelik çalışıyorsanız doğru hedef kitleyi belirlemeli ve reklamlarınızı buna göre yönetmelisiniz. Hedef kitleniz kısıtlı olduğundan ürün ya da hizmet ile alakalı web sitelerinde reklam yayınlamak müşteri sayısının artışında ve marka bilinirliğini artırmada ekstra bir fayda sağlayacaktır. Böylece dijital pazarlamanın önemi anlaşılır.
Dijital pazarlamanın önemine ilişkin en açıklayıcı içeriklerden birisi diyebilirim. Teşekkürler.