İnternet Dünyası

Arama Motorları Nelerdir?

İnternette aranan bilgileri bulmaya yardımcı olan bilişim kuruluşlarına veya yazılımlara arama motoru ismi verilir. İnternet dünyasının en önemli ögelerinden biridir ve yaşamımızı büyük ölçüde kolaylaştırır. İstenen bilgilere en kısa sürede ulaşılmasını sağlayan arama motorlarının sayısı oldukça fazladır. Peki arama motorları nelerdir? Cevabına aşağıdaki başlıktan ulaşabilirsiniz.

Arama Motorları Listesi

info.com

2003 yılından bu yana hizmet veren info.com, E-Ticarete ağırlık veren bir arama motorudur. En fazla ziyaretçiyi ABD, Kanada ve Hindistan’dan alır. Aylık 4 milyondan fazla tekil ziyaretçisi bulunan info.com son dönemlerde trafik kaybetmektedir.

boardreader.com

Reddit, StumbleUpon gibi platformlarda bulunan verileri aramak için kurulmuş bir arama motorudur. En çok ziyaretçiyi ABD, Tayvan ve Rusya’dan alır. 2.7 milyon aylık tekil ziyaretçiye sahip olan boardreader.com son zamanlarda yükselen bir ivme çizmektedir.

contenko.com

En fazla ziyaretçiyi Hindistan, Brezilya ve Filipinler’den alan contenko.com; teknolojik bütün gelişmeleri hızlı bir şekilde uygulamasıyla bilinir. Son 6 aya bakıldığında ciddi bir ziyaretçi artışı bulunan arama motorunun aylık tekil ziyaretçisi 3.4 milyondan fazladır.

infospace.com

İnfospace kendi ağını oluşturabilmiş bir arama motorudur ve dünya üzerinde yayın yapan sitelerdeki verileri kullanıcıyla buluşturmayı amaçlamıştır. En yüksek trafiği Meksika, Hindistan ve Arjantin’den alır. Aylık tekil ziyaretçi sayısı 12.2 milyondan daha fazladır.

goodsearch.com

Yahoo tarafından desteklenmekte olan goodsearch, gelirinin yarısını vakıflara ve okullara bağışlar. En fazla trafiği ABD, Kanada ve Britanya’dan alan bu arama motoru aylık ortalama 7.1 milyondan fazla ziyaretçiye sahiptir.

alhea.com

İnternet üzerinden herhangi bir dosyayı indirirken otomatik olarak yüklenebilen, kullanıcılar tarafından pek hoş karşılanmayan ve kaldırılması için çabalanan bir arama motorudur. En çok trafiği Hindistan, Brezilya ve Polonya’dan alan alhea.com, 7.9 milyon civarında ziyaretçiye sahiptir.

mywebsearch.com

Alhea gibi, indirilen programlarla istenmediği takdirde tarayıcılara yüklenebilen mywebsearch istediğine ulaşmış gibi görünüyor. En fazla trafiği Hindistan, Endonezya ve Filipinler’den alır. Aylık 4 milyondan fazla ziyaretçi tarafından kullanılır.

excite.com

oldukça karmaşık bir arayüze sahip olan excite.com’un aylık tekil ziyaretçi sayısı 5.2 milyondan fazladır. ABD, Kanada ve Britanya’da oldukça fazla kişi tarafından kullanılmaktadır.

dogpile.com

1995 yılından beri kullanılan bu arama motoru, diğer arama motorlarından aldığı verileri kullanıcılarına sunuyor. Ayrıca aranan kelime ne olursa olsun hiçbir reklama yer vermez. Yükselen bir ivmeye sahip olan dogpile.com 12.9 milyon tekil ziyaretçiye sahiptir. En çok ABD, Hindistan ve Filipinler’de kullanılmaktadır.

webcrawler.com

Google’a olan benzerliğiyle dikkat çeken webcrawler.com, arama sonuçları World Wide Web’ten alarak, listeler. Aylık tekil ziyaretçi sayısı 12.9 milyon olan bu arama motoru en çok ziyaretçiyi ABD, Hindistan ve Filipinler’den alır.

wolframalpha.com

Bilimsel aramalara ve matematiksel işlemlere yer veren bu arama motoru ayrıntılı sonuçlarıyla dikkat çekiyor. Akademik makalelerin ve akademisyenlerin profillerinin bulunduğu wolframalpha.com’un aylık ziyaretçi sayısı 19.6 milyon. En fazla ziyaretçiyi ABD, Kanada ve Britanya’dan alıyor.

yandex.com

Arama motorları arasında büyük bir pazar payına sahip olmasa da, kendisine ait servisleriyle ve çoklu dil desteğiyle oldukça ön plandadır. En fazla trafiği ABD, Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden alan Yandex’in aylık ziyaretçi sayısı 19.3 milyondur.

ixquick.com

Bu arama motorunu kullanan kullanıcıların verileri depolanmaz, herhangi bir metotla takip edilmez. Özelleştirilmiş sonuçlar vermemeyi taahhüt eden ixquick.com’un aylık ziyaretçi sayısı 31. 2 milyondur. En fazla Almanya, ABD ve Fransa’da kullanılır.

startpage.com

Altyapısı hatta anasayfası dahi ixquick.com ile aynı olan startpage.com‘un aylık tekil ziyaretçi sayısı 81.5 milyondur. Yine ixquick gibi en çok Almanya, ABD ve Fransa’dan trafik alır.

duckduckgo.com

“Seni takip etmeyen arama motoru” sloganıyla hizmet veren duckduckgo.com kullanıcılarının bilgilerini saklamıyor ve kullanıcıları reklamlarla takip etmiyor. 2008 yılından bu yana kullanılmaktan olan bu arama motorunun aylık ziyaretçi sayısı 130.1 milyon ve en çok ziyaretçiyi ABD, Almanya ve Britanya’dan alır.

search.aol.com

American Online’ın kısaltması olan AOL, katma değerli servislerle ziyaretçilerine destek sağlar. En çok trafiği ABD, Britanya ve Almanya’dan alan arama motorunun aylık tekil ziyaretçi sayısı 228.6 milyondur.

ask.com

1995 beri kullanılan ask.com, kullanıcıların indirdiği dosyalara yerleşmesiyle biliniyor. ABD, Hindistan ve Brezilya’dan aldığı yoğun trafik ile aylık tekil ziyaretçi sayısı 590.9 milyona ulaşmıştır.

bing.com

Microsoft’un sunduğu bir hizmet olan Bing, arama motoru alışkanlıklarını değiştireceği iddiasıyla sektöre adım atmıştır. En fazla trafiği ABD, Çin ve Fransa’dan alır. Aylık tekil ziyaretçi sayısı 1.1 milyar olan bing.com kullanılmaya başlandığından bu yana oldukça iyi yol katetmiştir.

search.yahoo.com

Doksanlı yılların sonunda yaptığı çıkış ile bir anda büyük bir popüleriteye ulaşan Yahoo, rakiplerinin yeniliklerine ayak uyduramadı ve küçülme yoluna girdi. Ancak hala arama motorları listesinin üst sıralarda yer alıyor çünkü Microsoft’tan ve Google’dan destek alıyor. ABD, Hindistan ve Brezilya’da yoğun bir trafiği bulunan Yahoo’nun, aylık ziyaretçi sayısı 6..6 milyon civarındadır.

google.com

Sunduğu hizmetlerle ve servislerle internet kullanıcıları için bir arama motorundan çok daha fazlası haline gelen Google, 1998 yılından bu yana kullanılıyor. Amacı en iyi kullanıcı deneyimini sunmak olan Google’ın aylık tekil ziyaretçi sayısı 30.70 milyardan fazla. En çok trafiği ABD, Hindistan ve Brezilya’dan alan Google, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en fazla kullanılan arama motorudur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu