SEO

CDN Nedir ?

İçerik Dağıtım Ağı (CDN), internet içeriğinin hızlı teslimatını sağlamak için, coğrafi olarak dağıtılmış sunuculardan oluşan bir sistemdir. Sunucu ve kullanıcı arasındaki fiziksel mesafeyi azaltarak web sayfalarının yüklenmesindeki gecikmeyi en aza indirmek için tasarlanmış olup yani kısaca açıklamak gerekirse bu sunucular internet içeriğini kullanıcılara hızlı bir şekilde ulaştırmayı sağlamaktadır. Bu açıdan baktığımızda, CDN’nin SEO çalışmalarındaki en önemli alanlardan biri olan site hızı konusunda belirgin bir katkı sağladığını söyleyebiliriz.

CDN, HTML sayfaları, javascript dosyaları, resimler ve videolar gibi içeriği yüklemek için gereken dosyaların hızlı bir şekilde aktarılmasına olanak tanır. İyi yapılandırılmış bir CDN, özellikle yayıncılarda daha çok karşımıza çıkan ve önemli rollere sahip insanlara karşı yapılan DDoS saldırıları gibi yaygın kötü niyetli saldırılara karşı korunmaya da yardımcı olabilir. Tüm internet trafiğinin yarısından fazlası CDN’ler tarafından sunulmaktadır.

İnternetteki her web sitesi bir web sunucusunda, web’den gelen istekleri almak ve karşılamak için yapılandırılmış bir yazılım veya donanım parçasında barındırılır. Web sunucuları, köprü metni aktarım protokolü (HTTP) dilini kullanarak istemci tarayıcılarıyla iletişim kurar ve genellikle web sayfalarını ses, video, görüntü ve diğer içerik biçimleriyle birlikte HTML ve CSS dosyaları biçiminde iletir.

Sadece coğrafi alanda yetersiz gelen kullanıcıların tercih ettiği CDN sağlayıcıları değil ayrıca gecikmenin düşük olması için her bir kullanıcının kendine en yakın CDN sunucusuna yönlenmesi içinde tercih edilmektedir.

CDN Nasıl Kullanılır ?

Her bir kullanıcının herhangi bir internet sitesine girdiğinde hızlı açılma sorunlarıyla karşılaşmaması için CDN’ler büyük önem taşır. Kullanıcıların internet sitesi içeriğini çok uzaktan almasını önlemek için CDN ağları içerikleri kullanıcılara yaklaştırmaktadır. Bu sayede gecikme düşmekte ve kullanıcı deneyimi arttırmaktadır. CDN kullanmanın iki yolu vardır. Yerleşik bir CDN’ye sahip bir web sitesi oluşturma platformu seçebilir veya bir CDN satıcısından bir tane satın alabilirsiniz.

Üçüncü taraf bir satıcıdan bir tane satın alırsanız, kök etki alanınızın ve alt etki alanlarınızın DNS yapılandırmalarını değiştirerek bunu tüm gelen trafik için varsayılan gelen ağ geçidi adına yapmanız gerekir. CDN’ler hakkında pek fazla bilgi sahibi değilseniz ve sadece sunucu yardımı ile bunu gerçekleştirmek istiyorsanız çoğu kullanıcı gibi CDN hizmeti sağlayan bir şirketi tercih edebilirsiniz.

Amazon CloudFront

Bunlardan ilki dünya çapında sunduğu hizmetler ile kendini kanıtlamış olan Amazon CloudFront, dünya genelindeki müşterilere veri, video, uygulama ve API’leri güvenli bir şekilde sunan bir CDN hizmeti sunmaktadır.

Amazon gibi önemli dev teknoloji şirketinin böyle bi hizmeti sunması hem kullanıcılar için güven teşkil ederken hemde hizmetlerinin kaliteli bir şekilde sağlanması açısından kullanıcıda olumlu etki bırakmaktadır.

Düşük gecikme süresi ve yüksek aktarım hızları ile tanınan Amazon CloudFront daha çok, diğer büyük şirketler tarafından sağlam akış veya kullanıcı deneyimleri sunmak için trafik ve güvenlikteki ani artışları yönetmek için tercih edilmektedir. Amazon’u tercih etmek isteyenler ya da bilgi almak isteyenler için buradan ulaşabilir 2 milyondan fazla kullanıcıdan bir tanesi olabilirsiniz.

Ücretsiz CDN Kullanımı

Cloudflare CDN, WordPress siteniz için alabileceğiniz en popüler ücretsiz CDN hizmetlerinden biridir. Verilere kolayca ulaşabilmek ve doğru hız hizmetini almak için Türkiye’de en çok tercih edilen CDN hizmetlerinden bir tanesidir. Hem statik hem de dinamik içeriğin üstün kalitesini kullanıcılara aktaran bu sistem,  içeriğin önbelleğe alınma şekli konusunda site sahiplerine büyük kontrol sağlar.

Cloudflare CDN, statik içeriğin yerelleştirilmiş dağıtımını sağlayan küresel bir veri merkezleri ağı tarafından desteklenmektedir. Web sitenizin özel gereksinimlerine bağlı olarak, Cloudflare Cache API kullanarak iş akışını otomatikleştirebilecek ve önbelleğe alma sürecini özelleştirebileceksiniz. Cloudflare CDN, site performansınızı iyileştirmenin yanı sıra bant genişliği tüketimini de en aza indirerek maliyetleri düşürmenize yardımcı olur. Sadece bunlarla kalmıyor eğer sitenizde doğrulanmış bir ssl hizmeti yoksa ve ücretli bir şekilde almak istemiyorsanız Cloudflare CDN’i seçmeniz halinde ücretsiz bir şekilde ssl hizmetine de sahip olacaksınız.

Ücretli CDN Kullanımı

Dünya çapında en çok tercih edilen ücretli CDN servislerinden bir tanesi de KeyCDN sistemidir. İsviçre’de bulunan yüksek performanslı bir içerik dağıtım ağı olan bu servisin amacı düşük fiyatlarla kaliteli hizmet sunmak için çalışan ve sistemlerini uygun fiyatlı belirleyerek daha fazla kullanıcıyı bünyesinde barındırmak istemesidir.

CDN hizmetlerini herkesin kullanımına sunmayı ve CDN’lerin genellikle mevcut olmadığı bölgelere yayılmayı hedefleyen ve gün geçtikçe yapısını güncelleyen sistemleri sayesinde kullanıcı ağını da artırmaktadır. WordPress gibi tüm önemli içerik yönetim sistemlerini destekleyen KeyCDN, kolay ve ulaşılabilir bir arayüze de sahiptir.

Tercih etmeniz halinde panel içinde yer alan gösterge panosu, nispeten basit ve kullanımı kolaydır, bu da platformu kavramanıza gerçekten yardımcı olur. KeyCDN, web sitesi yükleme süresini gerçekten önemli ölçüde hızlandıran ve rekabetçi fiyatlar sunan oldukça kullanışlı bir içerik dağıtım ağıdır. Kullandıkça öde planlarının olması ve fiyatların ölçeklenebilir olması da sistemlerini tercih edilebilir kılmaktadır. Özellikle müşteri desteği, canlı sohbet, e-posta veya telefon aracılığıyla dünya çapında 7/24 destek sağlamaktadırlar.

CDN güvenilir bir sistem midir ?

Büyük bir işletmeye sahipseniz ya da fikriniz oldukça değerli ve bunu geliştirmek için bir CDN hizmetine sahip olmanız gerekiyorsa burada güvenilirlik oldukça önemli bir faktördür. Özellikle çalışma süresi, internet üzerinden hizmet yürüten insanlar için kritik bir bileşendir. Kötü niyetli saldırıların bir sonucu olarak trafikteki ani artışlar ve donanım arızaları, web sunucularını çökertebilir ve kullanıcıların içerik ve hizmetlere erişimini engelleyebilir. Sağlam bir servis tercih etmediyseniz elbet başınıza böyle sorunlar gelecektir.

En iyi CDN’ler, yük dengeleme ve akıllı yük devretme gibi aksama sürelerini en aza indirecek çeşitli özelliklere sahiptir. Bu CDN sağlayıcılarını bulmak site sağlığınız ve özel bilgileriniz gibi saldırıların olmaması adına tercih ederken önemli kriterlerden arasında gösterilmektedir. CDN’ler, içerikleri korumak için çeşitli yollar kullanır. Birçok CDN aynı zamanda çevrimiçi güvenlik uzmanları ile müşterilerine sağlam performans ve güvenlik hizmetleri sunar.

Amazon CloudFront ya da Cloudflare gibi dünya çapında tanınmış ve milyonlarca kişi tarafından tercih edilen sistemleri kullandığınız takdirde herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Karşılaşsanız bile bilgileriniz güvende kalır herhangi bir sorun yaşamadan kısa süre içinde sitenizi aktif olarak kullanmaya başlarsınız. Tabii ki bu sorunları sadece siz değil genel anlamda kullanıcılar yaşar o yüzden endişelenmenize gerek yoktur eğer kaliteli bir CDN hizmeti sağlayıcısını tercih etmişseniz. 

CDN mobil cihazlarda kullanılır mı ? 

Bir seferde birden fazla kullanıcı tarafından talep edilmesi muhtemel bir web sitesi veya mobil uygulaması olan herkes bir CDN’den yararlanabilir. Özellikle dünyanın dört bir yanına yayılmış kullanıcıları olan büyük web siteleri ve çok sayıda dinamik içeriğe sahip web siteleri veya mobil uygulamalar için kullanışlıdırlar.

CDN’lerin web sitenize sağlayabileceği avantajlardan en önemlilerinden biri de web ve mobil kullanıcılar için daha hızlı yükleme süreleri sunmaktadırlar. CDN mobil cihazlarda kullanılır mı sorusunun cevabı olarak ise, İnternete bağlanabilen mobil cihazla çalışırlar. Bütün işlemler kaynaktan yürütüldüğü için sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Sadece takibini yaparsınız bunun içinde internet çeken herhangi bir cihaz yeterli olacaktır.

CDN tercih ederken nelere dikkat edilmeli ? 

Her sene farklı bir CDN sağlayıcı piyasaya sürülmektedir. Kullanıcılar hangi CDN sağlayıcısına güvenmeleri gerektiğini ve hangisine gereken yatırımı yapmaları gerektiği hakkında bilgi sahibi değildir. Durumunuz için en iyi performans, özellik ve fiyat karışımını sunan birini denemeli ve bulmalısınız. Bizim tercihimiz Cloudflare sağlayıcısından yana olsa da, KeyCDN veya Amazon CloudFront gibi diğer tanınmış CDN sağlayıcılarından bazılarını da araştırarak tercih edebilirsiniz. Çoğu CDN sağlayıcısı, WordPress siteleri için izlemesi kolay kurulum talimatlarına sahiptir, bu nedenle herhangi bir sağlaycıyı tercih etmeniz halinde size gösterilen adımlarla birlikte birkaç dakika içinde hazır ve çalışır durumda bir hizmeti kullanıyor olacaksınız. Hatta bazıları süreci daha da iyileştirmek için WordPress eklentileri sunmaktadır.

Daha Hızlı Performans

Kullanıcıların siteyle ilk karşılaşmaları yani linke tıklayıp siteye girdiklerinde ilk olarak, sayfa hızı ile karşılaşırlar bu da önemli bir SEO unsurudur. Google son güncellemelerinde en çok dikkat ettiği unsurlardan bir tanesi de sayfa açılma süresidir. Kısacası, daha hızlı sayfalar daha üst sıralarda yer alması muhtemeldir. Hız, aynı zamanda iyi kullanıcı deneyiminin  önemli bir yönüdür. Daha önce bahsedilen hemen çıkma oranı sorunlarının yanı sıra, kullanıcılar genellikle hızlı yanıt veren bir siteyle daha fazla etkileşim kurar.

Düşük Bant Genişliği Maliyetleri

Birçok web barındırma sağlayıcısı, kullanılan bant genişliğine göre ücret alır veya aşım ücretleri ile sınırlama uygular. Bu ücretler karınızı azaltabilir ve artan trafiğin olumlu etkilerini ortadan kaldırabilir. Bu yüzden doğru sağlayıcıyı seçerken fiyatlandırma politikalarına bakmak gerekir. Çok iyi bir sisteme sahip CDN sağlayıcısı olsa bile maliyetleri sizin bütçenizi aşıyorsa farklı sağlayıcılar araştırmaya geçmelisiniz.

Geliştirilmiş Güvenilirlik

Aslında en önemli etkenlerden bir tanesidir diyebiliriz. Günlük kullanıcı sayısındaki giriş oldukça yüksek bir değerde ise bu durum sizin için sorun olabilir bu yüzden her zaman B planı olan CDN sağlayıcılarını tercih etmelisiniz. Sitenizin birden fazla sunucuda barındırılması yedeklilik sağlar. Bu, sunuculardan birinin çökmesi veya performans sorunları yaşaması durumunda sitenizin ağdaki diğer sunuculardan erişilebilir olacağı anlamına gelir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu