SEOSosyal Medya

Sosyal Medya ve SEO İlişkisi

SEO çalışmalarının son yıllarda önem kazandığını hepimiz biliyoruz. Sosyal medyanın da artık hayatımızın mihenk taşlarından biri haline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kurduğunuz sitede paylaştığınız şeyleri daha çok kişiye ulaştırmak için sosyal medya hesaplarını da açıyorsunuz ama Sosyal Medya ve SEO ilişkisi hakkında bir şey bilmiyorum diyorsanız öğrenmek için doğru adrese geldiğinizi söyleyebiliriz. 

Sayfa Yapısı Nasıl Oluşturulmalı?

Sayfa yapısı nasıl oluşturulması
Sayfa yapısı nasıl oluşturulmalı

İlk olarak nasıl bir sayfa yapısı geliştirmeniz gerektiğinden bahsedelim. Web sitenize butonlar halinde sosyal medya hesaplarınızın linkini bırakarak başlayabilirsiniz. Sitenizin logosunu sosyal medya hesaplarının profil fotoğrafı yapabilirsiniz. Bir logoya sahip olmak kurumsallık ve imaj açısından web siteleri için oldukça önemli bir konuma sahip diyebiliriz. Kapak fotoğrafını da hoş bir görselle süsleyebilirsiniz. İş yeri sayfaları için tel no,adres gibi bilgileri mutlaka girmeniz gerekmektedir. 

Görsel ve İçerik Nasıl Hazırlanmalı?

Yaptığınız paylaşımlarda mutlaka görsel bulunmalıdır. Paylaştığınız görselde vermek istediğiniz mesajı kısa bir şekilde verebilirsiniz. Eğlenceli ve dikkat çeken içeriklerin daha çok etkileşim aldığını söyleyebiliriz. Görsel ve içerikte aynı şeyleri yazmamaya dikkat etmelisiniz. Kullandığınız görselde kurumsallık ve imaj için logonun yer aldığı bir imza mutlaka bulunmalıdır. Genellikle sağ altta kullanılan logo sol, sağ üst veya orta alt gibi yerlerde kullanmayı tercih edenler de doğal olarak bulunmaktadır. 

Nasıl Strateji İzlenmeli?

Yaptığınız paylaşım sayısı ve paylaşımları ne zaman yaptığınız oldukça önemli bir konudur. Her gün az bir paylaşım yapmanız gerekir. Ayrıca kullanıcıyı sıkmamak adına 5’den fazla paylaşım yapmamalısınız. Saat olarak da sabah, öğle yemeği sırasında, işe başlamadan vb gibi saatler tercih edilmektedir. Tabii ki kurumsal firmalar bu kadar fazla paylaşım yapmamalıdır. Her gün yapacağınız 1-2 paylaşım ile ulaşmak istediğiniz kitleye bilgi verici, eğlenceli ve merak uyandırıcı içeriklerle orada olduğunuzu hatırlatmanız gerekir. Zaman zaman doğru paylaşımlarla birlikte sponsorlu paylaşımlar yapılmalı ve sayfanızı daha çok kişiye duyurmalısınız. 

Uygulanması Gereken Genel Kurallar

Facebook İçin Uyulması Gereken Kurallar

facebook ve seo
Facebook için uyulması gereken kurallar

1- En az 1 paylaşım her gün yapılmalı ve 5’ten fazla paylaşım yapılmamalıdır. 

2- Görsel kaliteniz yüksek olmalıdır.

3- Günlük yorum takibi ve analiz yapılmalıdır. 

4- Hesabınızı markanıza göre optimize etmeniz gerekir. Marka bilinirliğini arttırmak adına web sitenize yönlendiren linkleri paylaşımlarınızda kullanabilirsiniz. 

5- Gruplara üye olarak paylaşımlarınızı buralarda paylaşabilir ve ciddi geri dönüşler alabilirsiniz. 

Twitter İçin Uyulması Gereken Kurallar

twitter ve seo ilişkisi
Twitter İçin uyulması gereken SEO kuralları

1- Markanızı yansıtan hashtagleri kullanmaya özen gösterin.

2- Google sıralama algoritması tarafından yapılan açıklamada Twitter’ın SEO açısından çok önemli olduğu söylenmiştir.

3- RT etmek, liste yapmak ve belirli zaman aralığı ile paylaşım yapmak iyi sonuçlar doğuracaktır. 

4- Markanızın bilinilirliğini arttırmak ve trafiğinizi yükseltmek için etkileşim odaklı paylaşımlar yapabilirsiniz. 

5- Gündeme uygun paylaşım yapılması markanıza ekstra puan olarak yansıyacaktır çünkü en hızlı içerik akımının olduğu platform Twitter’dır. 

6- Gereken optimizasyon işlemleri yapılmalıdır. Facebook paylaşımlarında kullandığınız görseller Twitter’da aynı sonucu vermeyecektir. 

Youtube İçin Uyulması Gereken Kurallar

youtube ve seo
YouTube için uyulması gereken kurallar

1- Dijital içerik denince akıllara Youtube gelmektedir. VLOG adı verilen Youtube içerik stratejisini uygulayabilirsiniz. 

2- Marka bilinirliği için markanıza uygun videoları veya popüler kültüre uygun içerikleri Youtube üzerinden paylaşabilirsiniz. 

3- Title yani videoya belirlediğiniz başlık çok önemlidir. Youtube’de görselden hemen sonra konulan başlığa bakılmaktadır. Başlık ile videonun içeriğini anlatmanız gerekir. 

4- Başlık kısmında bulunan karakter sınırlaması yüzünden oraya yazamadığımız bilgileri Description yani tanım dediğimiz yere yazabiliriz. Mümkün olduğunca uzun kuyruklu cümle yapıları düşünerek buraya ekleyebilirsiniz. 

5- Sosyal medya linklerinizi hakkında kısmına eklemeli ve kanal açıklama kısmını iyi bir şekilde doldurmalısınız. 

Instagram İçin Uyulması Gereken Kurallar

instagram seo
instagram seo

1- Görsel içerikler en fazla etkileşimi aldığı için markanızı temsil eden görsel içerikleri paylaşmanız gerekir. Böylelikle marka bilinirliğini arttırabilirsiniz. 

2- Hashtag kullanımı Instagram içinde çok önemlidir. Markaya uygun hashtagleri ve popüler hashtagleri kullanmak site trafiğini arttıracaktır. 

3- Sitenize yönlendirdiğiniz linkler ile yaptığınız paylaşımların değeri artış gösterecektir. 

Linkedin İçin Uyulması Gereken Kurallar

linkedin ve seo
Linkedin için uyulması gereken kurallar

1- Sayfa içeriklerini ve görselleri eksik olmadan doldurmanız gerekir. Link inşalarını yaptıktan sonra markanızı temsil eden gruplara katılmanız gerekir. 

2- Markanızın hedeflediği kişilere ulaşması için en önemli platformlardan biri Linkedin’dir. 

Bu yazımızda siz değerli ziyaretçilerimiz için Sosyal Medya ve SEO ilişkisinden bahsetmeye çalıştık. Umarız sizler için gayet açıklayıcı ve bilgi verici bir içerik olmuştur. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu