301 Yönlendirme Nedir? SEO’ya Etkisi Nelerdir?
301 Yönlendirme Nedir?
301 Yönlendirme, kalıcı yeniden yönlendirme anlamına gelen özellikle kullanıcıların bağlantılarını farklı adrese yönlendirme işlemlere verilen isim olarak geçmektedir. Web sitenizin içeriğini değiştirmeye veya başka bir projeye geçmeye karar verdiğinizde 301 yönlendirmelerini kullanmanız gerekir. Tabii ki bunu yapmak size pahalıya mal ocaktır. Çünkü zaten önceden indekslenmiş ve başarısı olan bir url’yi birden bire değiştirmek sıfırdan başlamanıza neden olabilir. Sitenizin içeriğini ve bağlantılarını değiştirmek arama motorları tarafından hiç iyi karşılanmaz.
Daha önce arama motoru tarafından indekslenen ve başka sitelerden link alınan sayfalarınızın URL yapısını değiştirirseniz, bu sayfalara insanlar erişemez hale gelir bu da SEO’nun o sayfa için tükenmiş olması anlamına gelir. Eski sayfaların adreslerini kalıcı olarak yenisine yönlendirdiğinizde, zararı en aza indirir ve ziyaretçileri sitenize yönlendirirsiniz. SEO açısından da büyük önem taşıyan 301 yönlendirmeleri, eski URL’lerin SEO çalışmalarını hiçbir zaman tam olarak yeni dizine alınmış bir URL’ye aktarmasa da, eski URL’lerin SERP’lerini yenisine yönlendirmenize yardımcı olur. Dediğimiz gibi eski başarısını devam ettirmek biraz büyük bir beklenti içine girmek olacaktır fakat zaten kaliteli bir sayfa ise ve içeriklerinize güveniyorsanız bunu dert etmenize gerek yoktur.
301 yönlendirmesi neden kullanılır?
Kullanıcı deneyimi için oldukça başarılı sonuçlar ve sorunsuz aktarma sağlar: Web sitenizde yer alan bir sayfanız çeşitli etkenlerden dolayı kaldırılmış ya da silinmişse, eski URL’yi yeni, hala etkin bir sayfaya yönlendirmek için 301 bağlantısını kullanabilir oldukça az zararla tekrar aktif hale getirebilirsiniz. Aksi takdirde, tüm bu ziyaretçiler 404 hatayla karşılaşacak ve istediği ya da bilgi almak için girdiği siteye tekrar uğramayacaktır.
Bozuk linkleri engeller: Olumsuz bir durum olmadığı sürece web sitenizden indekslenmiş bir sayfa silmenizde bunun zararını büyük oranda hissedersiniz. Ayrıca bu linkler Google’ın gözünde bozulmuş ve kırık olarak gözükecektir. Web sitenizden bir sayfayı sildiğinizde, o sayfaya giden tüm bağlantılar çalışmayı durdurur. Eski bağlantıları yeni bir sayfaya yönlendirmek için 301 yönlendirmesi kullanmadığınız sürece, bu bağlantıları tıklayan herkes 404 hata mesajı ile karşılaşacaktır.
Arama motorlarının web sitenizi doğru şekilde dizine eklemesine yardımcı olur: 301 yönlendirmeleri, tüm dünyada aktif olarak kullanılan Google’a ve diğer arama motorlarına, hangi URL’lerinizin dizine eklenmesini istediğinizi ve artık hangilerinin dizinden kaldırılmasını istediğinizi belirtmenize yardımcı olur.
WordPress’te 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?
301 yönlendirme yapmak aslında kullanıcıların hiç zorlanmadığı durumlardan bir tanesidir. Uzun yoldan halletmek yani htaccess yoluyla halledebilirken aynı zamanda kolay yöntem olan wordpress ile bunu yapabilirsiniz. WordPress’te 301 yönlendirmesi yapmanın birçok yolu mevcuttur. 301 yönlendirmesi yaparken WordPress eklentileri ve sitenizin htaccess dosyasını ve php kodlarını kullanabilirsiniz. Fakat yönlendirme yapmadan önce sitenizin yedeğini mutlaka almalısınız. Herhangi bir internet sorununda ya da güncelleme anında yönlendirmeniz doğru çalışmayabilir ve sayfanızın bağlantısını etkin bir şekilde kullanmamaya başlarsınız. Bunun için her zaman bir b planı oluşturmalı ve yedek almalısınız.
Burada en çok kullanılan yöntemi sizlerle paylaşacağız. Sizde işlemleri yaparak kolay bir şekilde yönlendirme yapabilir ve hiçbir sorunla karşılaşmadan halledebilirsiniz. Yönlendirme işlemini gerçekleştirirken WordPress’te kullanabileceğiniz çok farklı eklentiler mevcuttur. Bu eklentilerden en çok kullanılanı yani Redirect‘i nasıl kullanabileceğiniz hakkında bilgi vereceğiz.
İlk olarak yapmanız gereken Wordpress’te kullanıcı bilgilerinizi girerek oturum açmak olacak. Daha sonra sol panelde karşınıza çıkan kısımda eklentiler menüsünü bulup daha sonra yeni ekle kısmından Redirection eklentisini ilk olarak kuralım daha sonra etkinleştirelim. eklentiyi WordPress’e indirip, etkinleştirmelisiniz. Daha sonra eklentiyi çalıştırmak için Araçlar -> Redirection kısmına gitmelisiniz. Yeni yönlendirme ekle yazan bölümde, kaynak URL yazan kısma artık mevcut olmayan ya da bir şekilde yönlendirme yapmak istediğimiz URL’yi yazıyoruz. Diğer seçenekler de yukarıdaki fotoğraftaki ile aynı olsun. Hedef URL yazan kısma ise eski URL’nin nereye yönleneceğini yazıyoruz.
301 Yönlendirme ve 302 Yönlendirme farkı Nedir?
301 yönlendirmeler hakkında detaylı açıklamalarda bulunmuşken 302 yönlendirmeleri hakkında da bilgi sahibi olmanızı istemekteyiz. 302 yönlendirmelerinin kullanım amacı daha çok Mevcut URL’ye ihtiyacınız olduğunda, ancak onu her zaman güncellemek istemiyorsanız ya da asıl sayfa bakımdayken, kullanıcılar geçici olarak yeni bir URL’ye yönlendirilmek için sıkça 302 yönlendirmeler kullanılmaktadır. Aslında sitenizle çok ilgilenmiyorsunuz ve hergün takip etmiyorsanız bu sorunları görmeniz biraz gecikebilir. Sitenizde hataların önüne geçmek için Search Console’daki hataları kontrol etmeniz ve zaman zaman sitenizi tarayarak takip etmeniz gerekir. Değiştirilen linklerinizi 301 veya 302 yöntemleri ile yönlendirerek kendinizi hatalardan koruyabilirsiniz. Trafiği eski URL’lerden yeni URL’lere yönlendirmek için ana yönteminiz olarak büyük olasılıkla yalnızca 301 yönlendirmesini tercih edeceksiniz fakat dediğimiz gibi geçici olarak yapmak istiyorsanız da 302’yi tercih etmeniz siteniz açısından oldukça yararlı olacaktır.
301 yönlendirmesi: WordPress’teki 301 yönlendirmesi kalıcı bir yönlendirmedir. Bu yönlendirme, hem site ziyaretçilerini hem de Google botlarını kalıcı olarak yeni sayfaya yönlendirir.
302 yönlendirmesi: 302 yönlendirmesi geçici bir yönlendirmedir. Kullanıcıları yeni sayfaya yönlendirir, ancak Google botlarına yönlendirmez. Bu, yeni URL’ye hiçbir bağlantı değeri iletilmediği anlamına gelir.