E-ticaret sitelerine SEO hizmeti verirken diğer verdiğimiz SEO hizmetlerinin aksine daha özel yapılandırılmış bir hizmet sunmaktayız. Anahtar kelime analizi, Rakip Analizi, Rakiplerin linkleri, Rakiplerin site yapısı, Rakip Site hızı , Site içi linkleme birçok SEO Metriğini dikkate alıyoruz.
SEO’ nun en önemli yapı taşlarından biri olan Anahtar kelime analizi E-ticaret web sitelerine seo yaparken de önem kazanmaktadır. Anahtar kelime analizimizi yaparken dikkat ettiğimiz iki parametre bulunuyor. Kelimenin ürün ile ilişkisel durumu ve aranma hacmini dikkate alıyoruz. Hedeflerimizde aranma hacminden çok dönüşüm odaklı kelimelere odaklanıyoruz.
Kategori ve ürün sayfalarının kelime analizlerini ve gruplandırmalarını yaparken kullanıcı eğilimine (Search Intent ) göre hareket etmemiz gerekiyor. Ürünü anlatırken ürün segmentinin dışına çıkılmamalı. Kategori ve Ürün sayfaları için kelime analizi yaparken kullanmanız gereken araçlar :
Blog kısmı için E-ticaret Anahtar kelime analizlerimizi yaparken “ Long Tail “ yani uzun kuyruk kelimelere odaklanmamız daha olumlu sonuçlara yol açacaktır. Long tail kelimelere odaklanırken ve araştırmalarımızı yaparken kullandığımız araçlar Ahrefs ‘in Question formatını da kullanabiliriz.
E-ticaret sitelerinde rakip analizi yaparken tek bir taraftan bakmamız mümkün değildir. Rakibimizin sahip olduğu anahtar kelimeler, başarılı olduğu anahtar kelimeler ve rakiplerin sahip olduğu backlinkler adı altında toplayabiliriz.
Rakiplerimizin sahip olduğu blog, ürün ve kategori sayfalarını inceleyerek hangi kelimelerde daha başarılı sonuçlar ortaya koymuş kanısına varabiliriz. Örnek vermek gerekirse hepsiburada.com ’ u incelediğimizde hangi sayfalarının güçlü olduğunu , hangi kelimelerde iyi sıralamalara sahip olduğunu Ahrefs’ in Top pages kısmından elde edebiliriz.
Rakiplerimizin link analizlerine gelecek olursak Semrush, Ahrefs, Majestic, Semrush gibi platformlarını tercih edebiliriz. Hangi Anchor Text , hangi landing page üzerinden linklere sahip olduğunu görebilirsiniz.
Ahrefs:
Bir E-ticaret sitesinde olmazsa olmazlardan biri site içi navigasyondur. Kullanıcının rahat bir şekilde ürün araştırabileceği ve satın alım işlemini kolay bir şekilde sağlayabileceği bir web sitesi tasarlamanız gerekmektedir. Bunların haricinde dikkat etmemiz gereken diğer metrikler:
Aşağıda E-ticaret ve SEO hakkında müşterilerimizin sorduğu veya kafada soru işareti bırakan soruları derledik.
E-ticaret internet aracılığıyla mal veya hizmet satışını gerçekleştirilmesine denir. E-ticaret bildiğimiz ticaretin aksine dijital kanallar aracılığıyla gerçekleşir.
Web sitenizin google üzerinden trafik almamasının en büyük nedenlerinden biri Google kriterlerine göre uygun hazırlanmadığından kaynaklanmaktadır. Üst bölümde de anlattığımız gibi web sitenizin Sİte içi seo tekniklerine uygun hazırlanması, ürünlerinizin ve kategorilerinizin zengin içeriğe sahip olması aynı zamanda iyi bir site otoritesine sahip olması gerekiyor.
21.yy ‘ a giriş yaptığımızda dijital ve dijitalleşmenin değeri her geçen gün artmaktadır. Tüketiciler ihtiyaçlarını internet üzerinden E-ticaret üzerinden sağlamaktadır. Çünkü istenilen bir ürünün veya hizmetin mesafe farketmeksizin size ulaşabiliyor olması hissi çok güzel.
E-ticaret siteleri için SEO kriterleri de diğer siteler gibi çok farklı değildir. Günümüzde en çok dikkat edilmesi gereken kriterleri : Site hızı, SSL , ürün ve kategori zenginliği ve otoriteli web siteye sahip olabileceğiniz link inşaasını kurgulamak. Bu işlemleri iyi bir şekilde yapabilirseniz web siteniz trafik almaya başlar.