Web Tasarım ve Yazılım

Web Tasarım İçin Kullanılan Programlar

Web tasarım yazılımlarına ilgi duyuyorsanız bu web tasarım programları tam size göre. Yeni başlayanlara yönelik ücretsiz web tasarım programlarını tanımaya ne dersin?

Web siteleri büyük markalardan küçük işletmelere bu gün herkes için neredeyse zorunluluk haline gelmiş durumda. Kurulan bu yüzlerce web sitesinin başarısı ise ziyaretçileri ile ne kadar etkili iletişim kurdukları ile ölçülüyor. 

İnternete erişimi olan kişilerin çoğu bir ürün veya hizmet satın almadan önce mutlaka internette kısa da olsa bir araştırma yapıyor, bu web sitesi sahiplerinin hedef kitlesi için de bu şekilde. Web tasarımcılar da haliyle mümkün olduğunca fazla sayıda kullanıcıyı, mümkün olan en uzun süre boyunca web sitesinde tutmak istiyor. İçerik, görseller, videolar bunu sağlamanın önemli bir yolu, ancak içeriğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun karışık, göz yoran bir tasarım insanları kaçırmaya yetiyor.

Bu nedenle iyi bir web tasarımı da hem eğlenceli hem de kullanıcı dostu olmalı. Peki kullanıcı dostu ve eğlenceli bir web tasarımı yapabilmek için hangi programlardan yardım alabiliriz? 

Ücretsiz Web Tasarım Programları

Bu alanda ilk olarak dünyanın önde gelen geliştiricilerinden Adobe’a ait programlara göz atalım; 

  1. Adobe Dreamweaver 

Dreamweaver 
ücretsiz Dreamweaver  programı

Adobe Dreamweaver HTML, CSS, JavaScript vb. web tasarımının temel yapı taşlarını da destekleyen bir web tasarım yazılımıdır. En önemli avantajları arasında hızlı ve esnek kodlama, görsel yardım desteği, başlangıç seviyedeki kullanıcılar için hazırlanmış şablonlar ve her cihaza uygun olacak şekilde responsive tasarımı destekleyen altyapı sayılabilir. Ayrıca rakipleri arasında en gelişmiş ve en sık kullanılan programdır. Programın en güzel yanlarından biri de eğer satın alıp almama konusunda endişeleriniz varsa ücretiz deneme sürümü hizmeti veriyor olması. Eğer deneyip satın almaya karar verirseniz karşınıza 4 farklı teklif çıkıyor, bunlar; 

  • Bireysel kullanıcılar için 
  • Kurumlar için
  • Öğrenciler ve öğretmenler için
  • Okullar ve üniversiteler için 
  1. Adobe Photoshop 

photoshop web tasarım programı
photoshop web tasarım programları
Photoshop Programı

Adobe Photoshop web sitenizde kullanmak isteyebileceğiniz neredeyse her görselin düzenlenmesine yardımcı olabilecek bir programdır. Dünya üzerinde rakiplerine göre en çok tercih edilen grafik editörüdür. Bu programı kullanarak fotoğraf düzenlemeden animasyona aklınıza gelen her şeyi yapabilirsiniz. Bu programı kullanırken tek sınır hayal gücünüz. Bu nedenle hem grafik tasarımcılar hem de web tasarımcıların format ve konu fark etmeksizin birçok işlerini yapmak için ilk tercih ettiği programdır. Dreamweaver’da olduğu gibi bu programın da deneme sürümü ve farklı kullanıcı profilleri için çeşitli teklifleri mevcut. Bunlar; 

  • Bireysel kullanıcılar için 
  • Kurumlar için
  • Öğrenciler ve öğretmenler için
  • Okullar ve üniversiteler için 
  1. Adobe Fireworks

Fireworks Web tasarım programları
Fireworks

Adobe Fireworks sadece web siteleri için değil aynı zamanda uygulamalar için de grafik tasarımı yapabilirsiniz. Fireworks’ün önemli bir farkı çok fazla renk paleti ve kod arasında kaybolmanızı önle misyonuna sahip olmasıdır. Rakiplerine nazaran daha kolay kullanımlı pratik araçları kullanıcılarına sunan Fireworks aynı zamanda CSS, jQuery ve API erişimini destekliyor. Adobe programlarının en büyük avantajlarından biri de birbirlerine entegre çalışabilmeleridir. Dreamweaver ve Adobe Flash Player ile birlikte kullanarak, pop-up, banner, grafik sayfaları ve animasyonlar yapabilirsiniz.

Adobe tarafından geliştirilmiş birden fazla program satın almayı planlıyorsanız Adobe tarafından sunulan, çoklu program paketi tekliflerini de değerlendirebilirsiniz. 

Adobe dışındaki programlar; 

  1. MySQL ve MS SQL

MySQL Dünyanın en sık kullanılan, açık kaynak kodlu veri tabanı servisidir.  MS SQL ise Microsoft taraşından geliştirilmiş server(veri tabanı) sistemidir. Her iki sistemin de kendine göre avantajları ve dez avantajları vardır.

Her iki program da rakiplerine göre oldukça yüksek performansa sahiptir, tabloları oldukça benzerdir, dünyada yaygın olarak kullanılır, şirketinizin hacmine göre ölçeklendirilebilir. Farklardan bahsedersek Java, C++, PHP, Ruby, Python, Delphi, Visual Basic, Go gibi yazılım dilleri her iki program tarafından desteklenirken MySQL Tcl, Scheme, Perl, Eiffel, ve Haskel gibi diğer dilleri de destekler.

MySQL daha fazla dil desteklediğinden geliştirici topluluklar arasında daha popülerdir. MS SQL belirli bir ücret karşılığında kullanılırken MySQL tamamen ücretsiz olmasa da daha uygun fiyatlara oldukça benzer hizmetler sunabilmektedir. MS SQL’in en büyük avantajı ise MySQL’in aksine süreci tamamlamadan veri tabanı sorgusunu durdurabilir, değişiklikler yapabilirsiniz. MySQL’de ise sürecin tamamlanmasını beklemek durumundasınız. 

  1. Notepad++

Notepad++ yazılımcılar için tasarlanmış bir tür not defteri uygulamasıdır. Birçok yazılım dilini destekler. Bu programı kullanarak yazdığınız kodları hızlıca deneyebilir, üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Ayrıca Notepad++ notlarınızı renklendirerek birbirinden ayrılmasını kolaylaştırır. Rakipleri kadar efektif denemez ancak rakiplerinin aksine ücretsiz olması nedeniyle yazılımcılar tarafından yoğun talep görmektedir. Özellikle yeni başlayanlar için fazlasıyla yeterlidir. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu