SEO

SEO Uyumlu Web Sitesi Nedir?

SEO(Arama Motoru Optimizasyonu) uyumu en basit tabirle web sitenizin arama motorlarına uyumluluğudur. Bu uyumluluk oranının yüksek olması arama motorlarının web sitenizi anlamasına, doğru bir şekilde sınıflandırmasına ve indekslerine (rehberlerine) kaydetmesine yardımcı olur.

Indekslerine kaydettikten sonra web sitenizin içeridiği anahtar kelimeler ile arama yapan birileri olduğunda sonuçlar sıralamasına sizin siteniz de eklenir. Ancak bu sıralamaya girmek rakiplerinizin önüne geçmek için tek başına yeterli değildir, sayfanız organik sonuçlarda üst sıralarda listelenmelidir. Web sitenizin SEO uyumu ne kadar yüksek olursa sonuç sayfasında üst sıralara yerleşme ihtimaliniz de o kadar artacaktır.  SEO uyumu üzerinde çalışırken web sitesinin insan kullanıcılara fayda sağlamak için kurulduğunu asla aklınızdan çıkarmamalısınız. Peki üst sıralarda yer almak için ne yapmalıyız? (egegen’in internet sitelerinizin organik görünürlüğünü artırmaya yönelik sunduğu kurumsal hizmetler hakkında daha fazlası için; Kurumsal SEO sayfamızı inceleyebilirsiniz.)

Web sitesindeki SEO uyumluluk unsurları nelerdir? 

Sitenizdeki içeriğin Google tarafından tamamıyla indekslenebilir olması çok önemlidir. Bunu sağlamak için;

WEB SİTESİNİN MOBİL UYUMLULUĞU

Günümüzde mobil cihazlar herhangi bir konuda araştırma yapmak için en az bilgisayarlar kadar sık kullanılmaktadır. Şimdi kendi kullanıcı deneyiminizi hatırlayın, en son masaüstü için tasarlanmış, telefonunuzun ekranına sığmayan ve işlem yapmanızı, içeriği görüntülemenizi zorlaştıran bir web sitesine tıkladığınızda ne yaptınız? Web siteniz mobil uyumlu olmazsa kullanıcılar sizlerin de çok yüksek ihtimalle yapmış olduğu gibi hemen siteden ayrılırlar ve bu sıralamanızın düşmesine neden olur. Sitenizin mobil cihazlara uyumlu olması için mutlaka “Responsive” yani ekran boyutuna uyum sağlayabilir şekilde tasarlanmış olması gerekir. 

Web Sitenizin Mobil Uyumlu Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız? 

Web sitenizin mobil uyumlu olması için ilk etapta buna uygun olarak tasarlanması gerekir. Bu nedenle bir web sitesi hazırlatırken bunu mutlaka belirtmelisiniz. Mobil uyum için web sitesi hazırlanırken yazılıma “meta viewport” etiketi eklenmelidir. Bu etiket web sayfanızın ekran boyutuna uyarlanmasını sağlar. 

Bir web sitesinin SEO uyumlu olup olmadığını nasıl anlarız?

Diyelim ki web siteniz artık hazır, peki mobil uyumlu olmuş mu? Bunu nasıl göreceğiz? Google Search Console bu konuda bize yardımcı olan bir eklentiye sahip. Aşağıda bulunan linke tıklayarak tamamen ücretsiz şekilde web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını bizzat Google servislerinden yararlanarak test edebilirsiniz. 

Sayfanız Mobil Uyumlu Değilse; 

Yukarıdaki gibi bir ekran ile karşılaşırsınız. Sağ tarafta bulunan telefon ekranında ise web sitenizin mobilde nasıl görüntülendiğini görebilirsiniz. Sol kısımda ise Google çözmeniz gereken sorunları listeler. Tek tek bunları çözmek yerine kısaca web sitenizi mobil hale getirip tekrar sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Sayfanız Mobil Uyumlu İse; 

Yukarıdaki gibi bir ekranda “Sayfa Mobil Uyumlu” sonucu ile karşılaşırsınız.

RESPONSIVE DESIGN (DUYARLI WEB TASARIM)  NEDİR? NASIL OLMALIDIR?

Duyarlı web tasarım, bir web sitesi görüntülenirken, sayfayı görüntülemek için kullanılan cihazın(Bilgisayar, tablet, telefon vb.) ekran boyutuna ve yönüne bağlı olarak dinamik değişiklikler oluşturan ve ilgili cihaza uyum sağlayabilen bir web sitesi geliştirme yaklaşımıdır. Duyarlı web tasarımı sayesinde devasa monitörlerden tutun da küçük akıllı telefonlara kadar her cihaza sahip olan tüm kullanıcılara uyum sağlamış olursunuz. 

Her bir ekran boyutu için farklı kod temeli oluşturmak yerine CSS kullanılarak tüm ekranlar tek HTML ile desteklenebilir. CSS web sitenizin düzenini belirler. Responsive design kullanıcılarınızın cihazlarından bağımsız olarak eşit bilgiye erişebilmesini sağlarken aynı zamanda kullanıcı deneyimini iyileştirmek için küçük cihazlarda arka plan fotoğrafları gibi ögeleri gizleme imkanı da sunar. Duyarlı web tasarımının temel amacı kullanıcı deneyimini iyileştirmektir. Bu nedenle sayfanız her cihazda mutlaka hızlıca yüklenebilmelidir. 

WEB SİTESİ YÜKLENME HIZI

SEO için web sitesinin yüklenme hızı çok önemlidir. Arama motorlarının yapay zekası domain adresinize bakarak sayfa yüklenme hızınızı hesaplayabilirler ve eğer sayfanız hızlıca yüklenmiyorsa bu sıralamanızın düşürülmesine neden olabilir. Günümüzde bunu test edebileceğiniz çeşitli araçlar bulunuyor. Google tabi ki burada da web sitesi sahiplerine hizmet veriyor. PageSpeed Insights üzerinden sitenizin yüklenme hızını test edebilirsiniz. 

Aşağıda bulunan linke tıkladığınızda karşınıza böyle bir ekran gelecek. Analiz et bölümüne web sitenizin adresini yazıp “Analiz et” kısmına tıkladığınızda karşınıza yaptığınız testin sonuçlarını veren bir ekran çıkacak. Bu sayfada sol üst kısımdan web sitenizin hem mobil cihazlarda hem de masaüstü bilgisayarlarda nasıl bir yüklenme hızı performansı gösterdiğini görebilirsiniz. PageSpeed Insights sadece sitenizin hızını ölçmekle kalmaz aynı zamanda web sitenizi iyileştirmeniz için önerilerde de bulunur. 

Web sitenizin yüklenme hızını ölçmek için;  https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr

WEB SİTENİZİN SEO UYUMUNU ARTTIRMAK İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ DİĞER ŞEYLER; 

Bir web sitesinin SEO Uyumluluğunu arttırmak için yapılması gerekenler
  1. Alt Metin Kullanın

Googlebot resimleri bizim gibi göremez. Bu yüzden resim dosyalarının adı ve alt metni çok önemlidir, resimlerinizi betimleyen dosya adları ve alt metinler tercih etmelisiniz. Böylece Googlebot dosya adını ve alt metin açıklamalarını okuyarak resimde ne olduğunu anlayabilir. 

  1. Gizli İçerikler

İçeriğinizin bir kısmını formların veya genişletilebilir menülerin ardına saklarsanız arama motorları bu içerikleri bulmakta ve anlamakta güçlük çekebilir. Googlebot bu içerikleri bulmakta her zaman sorun yaşamaz ancak yine de her zaman içeriğinizin tamamının sayfanızda görünür halde olması en iyisi olacaktır. 

  1. Transkriptler Ekleyin

Resimlerde olduğu gibi Google video ve ses kayıtlarını da anlayamaz. Bu gibi multimedya içeriklerini anlaşılır kılmak için altına transkript ekleyin. 

  1. “nonindex” Etiketi Kullanımı

“nonindex” etiketi arama motorlarına burada bulunan içeriğin indekse eklenmemesi gerektiğini bildirir. Bu yapım aşamasındaki veya sadece iç personel kullanımı için hazırlanmış sayfalarda oldukça faydalı olabilmektedir. Ancak bu etiketi yanlışlıkla kullanıcıların görüntülemesini istediğiniz bir sayfada kullanırsanız insanlar sayfaya erişemeyeceğinden sıralamanız düşebilir. 

5)H2 ve H3 etiketlerini kullanın. 

6) Web sitenizi UX’e yani kullanıcı deneyimine göre optimize edin.

7) Web sitenizde mutlaka özgün içerikler bulunmalıdır aksi halde arama motorları kopya içerik dolayısıyla web sitenizi cezalandırabilir. 

8) iFrame kullanırken dikkatli olmalısınız. iFrame web sitenizde farklı bir web sayfasını göstermenize yardımcı olur. Bunu gereğinden fazla kullanmak web sitenizi yavaşlatabilir, eğer yeterince güvenilir olmayan bir siteden iFrame kullanırsanız bu sizin de güvenilirlik puanınızı düşürebilir. 

9)Sosyal Medya Kullanın. 

Sosyal medya hesaplarınız da arama motorları tarafından görüntülenebilir. Etkileşim ve takipçi sayınız yüksekse bu arama motorları için de web sitenizi önemli kılacaktır. Özellikle web sitenizde yayınlanan içerikleri sosyal medya hesaplarında paylaşmak etkili bir yöntem olabilir. 

10) Kullanıcılarınızla Etkileşimde Bulunun. Web sitenizde mutlaka bir yorum bölümü ekleyin ve bu kısmı aktif olarak kullanın. Kullanıcı yorumları Google için oldukça önemlidir. 

11) Yazılım hatalarına dikkat edin örneğin yanlış bir sayfada “nonindex” etiketi kullanırsanız arama motorları bu sayfayı sonuçlar bölümünde göstermez ve sayfa trafiğiniz önemli ölçüde düşebilir. 

12) URL ve Domain seçerken mümkün olduğunca kısa ve öz olanları tercih edin. Arama motorları karmaşık kodlardan hoşlanmaz. 

13) Sitenize eklediğiniz multimedya dosyalarının adları mutlaka multimedyayı betimlemeli, arama motorları resimleri göremez, sadece adlarını ve alt metinlerini okuyabilirler.

14) Web sitenizde mutlaka doğru hazırlanmış robots.txt dosyası bulunmalıdır. robots.txt dosyası arama motorlarının, sayfanızda hangi bölgelere girme ve görüntüleme izini olduğunu, hangi bölümleri indeksine alabileceği gibi faktörleri düzenleyen önemli bir dosyadır. 

15) Web sitenizin mutlaka bir Favicon’u olmalıdır. Favicon bir nevi minyatür logodur. Bu logo sayesinde kullanıcılar sitenizi farklı mecralarda görseler de hatırlayacaktırlar. 

16) Web sitesi mutlaka Schema(Yapılandırılmış Veri) alt yapısına uygun olmalıdır. Bunu etiketlerinizin doğru şekilde sıralandığı online bir kütüphane gibi de düşünebilirsiniz. Şu an dünya üzerinde Schema uyumlu web sitesi oranı henüz %1 bile değildir, bu nedenle Schema uyumlu bir web sitesi sahibi olmak, rakiplerinize karşı ciddi bir avantaj elde etmenizi sağlayabilir. 

17) Web sitenizde hem kullanıcılar hem de arama motorlarının işini kolaylaştırmak için bir site haritası bulunmalıdır. 

18) Daha önce de bahsettiğimiz gibi arama motorları karışık ve uzun uzun yazılmış kodları sevmezler. Bu nedenle web siteniz koddan çok metin yoğun olmalıdır. Web sitenizin en fazla %25’i kodlardan oluşmalıdır. Kalan kısım mutlaka metin, multimedya gibi içeriklerden oluşmalıdır. 

20) Sitenizde kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştiren Breadcrumb bulunmalıdır. Böylece kullanıcılar sitenizde bulundukları sayfayı kolaylıkla anlayabilir, gitmek istedikleri sayfaya da rahatça ulaşabilirler. 

21) Anahtar kelimeler için title etiketleri kullanmalısınız. Bu etiketler kullanılırken de aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz, title etiketleriniz 70 karakterden uzun olmamalıdır. 

22) Sayfalarınız için özgün açıklamalar (meta description) yazmalısınız. Bu açıklamaları sayfanız için hazırladığınız kısa bir tanıtım yazısı olarak düşünebilirsiniz, o yüzden mutlaka açıklama kısmında anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Açıklama kısa( en fazla 160 karakter), öz ve özgün olmalıdır. Her sayfa için aynı tanıtımı kullanırsanız arama motorları sayfalarınızı kopya içerik olarak algılayabilir. 

23) Web sitenizde bulunan içeriklerin uzunluğuna, derinliğine ve anlaşılır olmasına dikkat etmelisiniz. Arama motorları konuyu derinlemesine inceleyen sayfaları kaliteli olarak algılamaktadır. 

24) Kopya içerik olarak algılanmasını istemediğiniz sayfalarda bunu önlemek için rel=cannonical etiketi kullanmalısınız, eğer içeriğiniz kopya ise Googlebot bu koda rağmen içeriğin kopya olduğunu algılayabilir.  

25) Web sitenizde kullanıcılarınızın işine yarayacak şekilde site içi linklere yer vermelisiniz. Burada da yine dikkatli olmalısınız, yazıyı linkle doldurmak içeriğinizin itici hale gelmesine neden olabilir. Ayrıca linkleme yaptığınız sayfaların güvenilirliğine de dikkat etmelisiniz. 

26) Web sitenizde mutlaka hakkınızda yeterli bilgi içeren bir iletişim sayfası bulunmalıdır. Bu kısımda adres, telefon, e-mail gibi bilgilere mutlaka yer verilmeli ve web sitesine eklenen bilgiler mutlaka WhoIs bilgilerinizle eşleşmelidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu