E-Ticaret SEO

E-ticaret SEO hizmeti ile sahip olduğunuz mağazanızın satışa sunulan ürün ya da hizmetlerin potansiyel müşteri sayısını organik kanallar ile arttırmak için yapılan çalışmalara E-ticaret SEO denir.

E-Ticaret SEO Yaparken Dikkat Ettiğimiz Metrikler

E-ticaret sitelerine SEO hizmeti verirken diğer verdiğimiz SEO hizmetlerinin aksine daha özel yapılandırılmış bir hizmet sunmaktayız. Anahtar kelime analizi, Rakip Analizi, Rakiplerin linkleri, Rakiplerin site yapısı, Rakip Site hızı , Site içi linkleme birçok SEO Metriğini dikkate alıyoruz.

Anahtar Kelime Analizi

SEO’ nun en önemli yapı taşlarından biri olan Anahtar kelime analizi E-ticaret web sitelerine seo yaparken de önem kazanmaktadır. Anahtar kelime analizimizi yaparken dikkat ettiğimiz iki parametre bulunuyor. Kelimenin ürün ile ilişkisel durumu ve aranma hacmini dikkate alıyoruz. Hedeflerimizde aranma hacminden çok dönüşüm odaklı kelimelere odaklanıyoruz.

Kategori ve Ürün Sayfaları İçin Kelime Analizi:

Kategori ve ürün sayfalarının kelime analizlerini ve gruplandırmalarını yaparken kullanıcı eğilimine (Search Intent ) göre hareket etmemiz gerekiyor. Ürünü anlatırken ürün segmentinin dışına çıkılmamalı. Kategori ve Ürün sayfaları için kelime analizi yaparken kullanmanız gereken araçlar :

  1. Google Keyword Planner
  2. Ahrefs
  3. Semrush
  4. Keyword Tool.io

Blog İçin Anahtar Kelime Analizi

Blog kısmı için E-ticaret Anahtar kelime analizlerimizi yaparken “ Long Tail “ yani uzun kuyruk kelimelere odaklanmamız daha olumlu sonuçlara yol açacaktır. Long tail kelimelere odaklanırken ve araştırmalarımızı yaparken kullandığımız araçlar Ahrefs ‘in Question formatını da kullanabiliriz.

E-ticaret Siteleri İçin Rakip Analizi

E-ticaret sitelerinde rakip analizi yaparken tek bir taraftan bakmamız mümkün değildir. Rakibimizin sahip olduğu anahtar kelimeler, başarılı olduğu anahtar kelimeler ve rakiplerin sahip olduğu backlinkler adı altında toplayabiliriz.

Rakiplerin Kelime Analizi

Rakiplerimizin sahip olduğu blog, ürün ve kategori sayfalarını inceleyerek hangi kelimelerde daha başarılı sonuçlar ortaya koymuş kanısına varabiliriz. Örnek vermek gerekirse hepsiburada.com ’ u incelediğimizde hangi sayfalarının güçlü olduğunu , hangi kelimelerde iyi sıralamalara sahip olduğunu Ahrefs’ in Top pages kısmından elde edebiliriz.

Rakiplerinizin Link Analizi

Rakiplerimizin link analizlerine gelecek olursak Semrush, Ahrefs, Majestic, Semrush gibi platformlarını tercih edebiliriz. Hangi Anchor Text , hangi landing page üzerinden linklere sahip olduğunu görebilirsiniz.

Ahrefs:

Rakiplerinizin İç - SEO E-ticaret Site Yapısı

Bir E-ticaret sitesinde olmazsa olmazlardan biri site içi navigasyondur. Kullanıcının rahat bir şekilde ürün araştırabileceği ve satın alım işlemini kolay bir şekilde sağlayabileceği bir web sitesi tasarlamanız gerekmektedir. Bunların haricinde dikkat etmemiz gereken diğer metrikler:

  • Benzer ürünleri yerleştirerek hem stock out durumunda satın almaya yönlendirici ürünlerin sıralanması
  • En popüler ürünleri kategorileri ana sayfaya ya da sitenin önemli alanlarına yerleştirmek.
  • Müşterilere özel indirimler
  • Müşteriye en son görüntülediği ürünü site içinde göstermek gibi çalışmalar yapılabilir.

E-Ticaret Teknik SEO Önerileri

  • Duplicate Page: E-ticaret sitelerinde en çok karşılaşılan sorunlardan biridir.  Çünkü E-ticaret sitelerinin ürünlerinde Renk, Beden  gibi aynı ürünün varyasyonlarından dolayı tüm ürünler kopya içeriğe düşmektedir. Mümkün olduğunca bu ürünleri iyi belirleyip “ canonical” kodu atamanız gerekmektedir.
  • 404 sayfaları: 404 yanıt kodu sayfanın bulunmadığına işaret eder. Olmayan sayfalarınızın Deepcrawl, Ahrefs gibi Site Audit yaparak teknik analizlerinizi yapabilirsiniz. Trafik alan 404 sayfalarınızı tespit ederek gerekli yerlere yönlendirilmesini ya da ürünün tedariğini sağlayabilirsiniz.
  • 301 Yönlendirme: Eğer ürününüz kaldırılmışsa kullanabileceğiniz yönlendirmelerden biridir. Ilgili kategoriye yönlendirmesini veya benzer işlev gören bir ürüne yönlendirmesini yapabilirsiniz.
  • Site Hızı: E-ticaret sitelerinde olmazsa olmazların başında gelen ve SEO’ yu her geçen gün etkileyen parametrelerden biri Site hızıdır. Site hızı yavaş olan sitelerden her geçen gün alışveriş yapma oranı azalmaktadır. Sizler için önereceğimiz araçlardan bunların kontrollerini yaparak Optimizasyonlarınızı yapabilirsiniz : Google Page Speed , Pingdom ve GTMetrix
  • Heading Etiketleri: Heading etiketleri Google açısından çok önemli yere sahiptir. Sayfayı anlamlandırabilmesi için önemli rol oynar. Bu yüzden de hiyerarşik bir şekilde sıralanması tavsiye edilir. ( H1-H2-H3 şeklinde..)
  • URL: Ürün veya kateogori linkimiz tam anlamıyla eşleşen bir link yapısı ile kurgulanmalı. Kısa ve öz URL kullanmanız daha olumlu sonuçlara sebebiyet vermektedir.

E-ticaret Siteleri İçin Link İnşaası Önerileri

  • Ürünlerinizi blogger, influencer marketing yapan popülaritesi yüksek insanlara göndererek sitenizi paylaşmasını isteyebilirsiniz. Hem sitenizin marka bilinirliğini hem de web sitenizin Google otoritesini arttıracaktır.
  • Ülkemizde veya coğrafi hedeflerinize göre popülaritesi yüksek web sitelerinde bülten yazısı yayınlayarak Otoritenizi arttırabilirsiniz.
  • Sahip olduğunuz 301, 404 linkleri tespit ederek site sahibi ile iletişime geçebilir ve bunları düzeltilmesini rica edebilirsiniz.
  • Link alımları sırasında her zaman aynı anchor texte odaklanmamalı bu çeşitliliği arttırarak Google’ ın gözünde her zaman doğal kalmalısınız. Görsel linkler, naked link( Açık url) ve anchor text şeklinde dağıtabilirsiniz.

E-Ticaret SEO Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda E-ticaret ve SEO hakkında müşterilerimizin sorduğu veya kafada soru işareti bırakan soruları derledik.